Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožena sigurnost ureda budućnosti

Robotički kukci najveća prijetnja uredu budućnosti

15.01.2009.
u 19:49

Minijaturni robotički kukci, inteligentni virusi i “pametne bakterije” bit će špijunski alati koji će se u uredima budućnosti koristiti za nadgledanje i neovlašteno prikupljanje povjerljivih podataka, tvrdi se u najnovijem istraživanju tvrtke Canon Europe, koje potpisuje ugledni futurolog Ian Pearson.

Minijaturni robotički kukci svoju će svrhu imati u vojnom nadzoru, za špijuniranje u uredima suparničkih tvrtki ili umetanje zlonamjerne programske i strojne opreme u važne uređaje. Istodobno će umjetna inteligencija (UI) omogućiti stvaranje sofisticiranijih virusa, dok će autonomni UI entiteti postati prijetnje sami po sebi. Pametne bakterije u iznimno sofisticiranim, inteligentnim uređajima prikupljat će podatke i koristiti ih u uredima.

– Zvuči kao zaplet nekog hollywoodskog hita, no prijetnje sigurnosti neprestano se razvijaju i tvrtke se moraju pripremiti na mogućnost ozbiljne industrijske špijunaže – tvrdi Adam Gillbe, direktor marketinga Canon Europe.

Kao najveća prijetnja sigurnosti ureda budućnosti navodi se trend proizvodnje malih uređaja za pohranu podataka velikih kapaciteta, kojima zaposlenici iz ureda mogu neopaženo prokrijumčariti goleme količine podataka. Da je era mini špijunske tehnike već počela, ovih se dana vidjelo i na godišnjem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu. Predstavljena je WowWee Spyball, robotička špijunska kamera u obliku kugle koja se sama vrti uokolo i odašilja bežične videosnimke. U ponudi će biti već iduće jeseni za 149 dolara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?