Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Razbijanje desnice

thompson
Marko Prpić/Pixsell
23.01.2011. u 00:00

Iako izgleda pretjerana svota koju je sanader dao thompsonu 
potpuno se uklapa u strategiju izbora 2007.

Vijest da je bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić iskeširao više od pola milijuna eura Marku Perkoviću Thompsonu, i to samo za to da ne bi pjevao u predizbornoj kampanji, do kraja je ogolila upitan način kojim je HDZ došao na vlast.

Sada se pokazuje da je HDZ na čelu s Ivom Sanaderom parlamentarne izbore 2007. godine dobio zahvaljujući sustavnom i grubom mrvljenju desnice u čemu je, sve je bjelodanije, obilno koristio novac pokraden iz državnih poduzeća i ministarstava.

Na posebno žestokom udaru HDZ-a tijekom kampanje na prošlim parlamentarnim izborima našao se HSP. Sjetimo se samo Sanaderove izjave “glas za HSP glas je za SDP” ili zabrane emitiranja HSP-ova predizbornog spota nazvana “Riva” u kojemu je prikazana snimka čuvenog Sanaderova govora na splitskoj rivi, a potom naredba u odnosu na generala Antu Gotovinu: locirati, uhititi i transferirati.

No, uz eksplozivnu političku retoriku, Sanader je za miniranje desnice trošio i naš novac koji mu je Barišić pospremio u crnu blagajnu. Kako se umiveni HDZ, koji je odustao od rigidne i nacionalističke ideologije, nije mogao izravno obraćati krajnje desno raspoloženim biračima, morao je tražiti druge načine da prikupi njihove glasove. Metoda je bila razbijanje stranaka kojima su prirodno gravitirali, pa je stoga i logično da im se na meti našao HSP koji je imao ambiciju osvojiti barem deset zastupničkih mandata, a na kraju je završio s jednim.

U takvu strategiju uklapa se potkupljivanje Thompsona da ne otvara usta u vrijeme kampanje. HDZ ga zbog proustaškog imidža nije mogao angažirati na svojim predizbornim skupovima, ali nisu željeli da pjeva za HSP, pa su mu, kako je to Barišić priznao USKOK-u, izbrojali na ruke više od pola milijuna eura samo da se izgubi u vrijeme kampanje.

Na prvu se vijest činila nevjerojatnom i pretjeranom. No, kada se stavi u kontekst ostalih događaja iz toga vremena, proizlazi da je posrijedi brojka koja se potpuno uklapa u iznose što ih je Sanader inače trošio za očuvanje HDZ-a na vlasti. Naime, da bi u HDZ-u spriječili daljnje napade zdesna, Sanader je (o čemu je Barišić također posvjedočio) naložio da se kupi Hrvatski list. Za te zadarske novine lokalnog dosega izdvojeno je bilo iz crne blagajne 415.000 eura koji su isplaćeni Ivici Marijačiću.

U Osijeku, gdje je HDZ-u također konkurirao HSP, ali i HDSSB Branimira Glavaša, išlo se u kupnju Osječke televizije za koju je bilo izdvojeno oko 300.000 eura. Kako je Slavonska televizija bila pod Glavaševim utjecajem, HDZ nije štedio novca da barem osvoji konkurentski lokalni medij. U isto je vrijeme, podsjetimo, u sklopu akcije ovladavanja lokalnim medijima bila pokrenuta i akcija preuzimanja Z1 televizije. Radilo se o operacionalizaciji dogovora s Milanom Bandićem po kojemu je Z1 televizija 50 posto trebala biti u rukama SDP-a (odnosno Bandića), a 50 posto je trebala biti HDZ-ova.

Kada se svi ovi podaci zbroje, vidljivo je da nije riječ o izoliranim slučajevima, nego je posrijedi bila sustavna, smišljena operacija osvajanja glasova krajnje desnih birača u kojoj su se, kako proizlazi iz stanja u spisu USKOK-a, koristile kriminalne metode.

Ne treba, međutim, zanemariti ni informaciju da je za pola milijuna kuna čelnik manje stranke promijenio u zadnji čas politički tabor i ušao u koaliciju s HDZ-om. Ovi su podaci doista dovoljni da se zaključi kako HDZ bez crnog fonda Mladena Barišića vjerojatno ne bi dobio izbore 2007. godine. A znamo samo ono što je Barišić ispričao. Što tek ne znamo?

Ključne riječi

Komentara 116

OB
-obrisani-
18:45 23.01.2011.

Kaže naš ribar da su Britanci podržavali komuniste kako bi uništili katoličanstvo. A da nije onda Kim Jong Il postavio Tuđmana kako bi uništio Brazil?

OB
-obrisani-
00:46 23.01.2011.

ADZ je zlo nad zlom

RB
Rikard Barić
13:48 23.01.2011.

Desnica je u principu politički nacionalni interes, a ljevica je ili progresivno razmišljanje iz ove jezgre oslobođene institucionalnosti ili je okrenuta na razbijanje desne jezgre, pa je revolucionarna i smatra da je kaos njen podvig u kojem se ona tobože može i «zna se» snaći. U iskustvu koje dominira našom scenom i ljevica i desnica su izrazi totalitarizama, pa suštinski nose samo prividna imena neke sustavne političke tradicije, pogotovo tradicije koju bi demokratski svijet uopće priznao kao nešto relevantno. Budući da je imanentni položaj Crkve da svoje servise gradi unutar nacionalnog, mogla bi ona teoretski biti i ljevičarska. Kako tih naznaka nema, ostaje ona temeljno obilježje desnice. Premda u Crkvu politička kozmetika ulazi i kao Josipović i kao Šeks, Crkvom dominira image koji joj daje Šeks. Neusporedivo više nego Šeksom dominira image Crkve. Rezultantna manifestna medijska slika društva je negativni kompromis ili pogoršanje u smislu da se na Trgu maršala Tita ne drži misa za Tita, ali se nju može naručiti kao i za Pavelića. U duboko egzistencijalnom smislu ovo je uredno arhiviranje ljudskih sudbina, pa su mise također uredne. Ono što međutim nije uredno u ovom moralnom knjigovodstvu je to da crkvena desnica i ljevica čine amalgam jednog kratkog spoja koji je izraz produžene agonije totalitarizma kao hrvatske kolektivne sudbine. Ista je situacija sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Ona je upravo na 100-godišnjicu smrti Tolstoja ostala pri njegovoj ekskomunikaciji sa argumentacijom da ga je Lenjin uspio korisno interpretirati. Tako u završnici, na širokom spektru slavenske političke ekspresije, totalitarizam ostaje izražen Titovim trgom u Zagrebu i Lenjinovim mauzolejom na Crvenom trgu kao sublimnim grobovima abortirane demokracije. Demokracija u svom elementarnom značenju svijeta zapravo znači najdublju i slobodnu, dakle javnu osnovu za učenje, a svi sistemi lijevi ili desni, fašistički ili antifašistički, ostaju groblje neznanja na kojima se leševi prodaju kao hranjiva materija za sutrašnju reciklažu naše smrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?