Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.11.2010. u 12:00

Dao Bog da Hrvatima ići u Srbiju i Srbima u Hrvatsku bude isto kao ići u Austriju, Francusku, Švedsku, Ameriku ili Australiju!

Napokon je preko usana jednoga srbijanskog državnika prešla u Hrvatskoj toliko očekivana riječ - isprika. Na Ovčari ju je dvaput izgovorio predsjednik Srbije Boris Tadić. U nas se pridjev "povijesni" rabi za kojekakve događaje, ali ovaj taj pridjev zaslužuje. Koliko udjela u njemu ima sam Tadić, imaju ga i Ivo Josipović i Jadranka Kosor. Daleko smo od toga da su svi nesporazumi i protivštine između Hrvatske i Srbije naslijeđeni iz rata time riješeni, ali možemo reći jednostavnu istinu: rat je između dvije države završen i počeo je mir. Ali ni mir nije lak, pa će biti nužno veliko umijeće dobrosusjedstva da ga učini djelotvornim. Hrvatska su i Srbija jedna na drugu sudbinski upućene.

Slične po vjeri i jeziku, ali različite po povijesti - premda im je dio te povijesti zajednički - svoje će buduće odnose morati graditi na civilizirano poštovanim posebnostima koje ne smetaju nego suradnju obogaćuju. Nijekanje tih posebnosti u posljednja dva stoljeća bilo je glavni uzrok trvenja, ideja o "jednom narodu", sukoba, nametnutih saveza i prolijevanja krvi. Ako je Tadićev naglasak na politici njegove, demokratske Srbije koja teži zatvaranju te knjige prošlosti i okretanju prema budućnosti u biti njegove isprike - Hrvatska može biti zadovoljna.

Ako je očekivanje takve Srbije i u biti Josipovićeve politike pomirbe, Hrvati mogu biti iznimno zadovoljni svojim predsjednikom. Koliko god je platila cijenu svoga čekanja, realnost povijesti je došla na svoje: dvije posebnosti, dva susjeda, dva naroda, svaki sa svojom sudbinom, koliko god da su bili zakrvljeni, mogu u svojim odnosima imati novi početak. Dao Bog da Hrvatima ići u Srbiju i Srbima u Hrvatsku bude isto kao ići u Austriju, Francusku, Švedsku, Ameriku ili Australiju! Rane jesu duboke, uspomene jesu teške, pamćenje jest nepotkupljivo, ali koliko god je Hrvatska naša domovina, domovina nam je i budućnost.

Ključne riječi

Komentara 68

BT
biracko-tijelo
17:15 05.11.2010.

Politicki teatar isprazne simbolike u reziji EU.

BA
baltazar
17:23 05.11.2010.

I Ivkošić prolupao.

ŠI
šimuka
12:17 06.11.2010.

zveču Problem tvoje i Ivkošičeve diskrepancije sa samim sobom leži u činjenici što ste obojica 8sati ljevičari,8 sati desničari ,a 8 sati pak neopredjeljeni . Probajte se negdje nači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?