Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA LEGENDARNOG CRTAČA STRIPOVA

Radovi Andrije Maurovića izloženi u Opatiji

04.02.2009.
u 17:32

U umjetničkom paviljonu 'Juraj Šporer' u Opatiji uskoro se otvara izložba legendarnog crtača stripova, Andrije Maurovića. Izložba čiji je autor Darko Glavan i koja nosi naziv 'Andrija Maurević- genij stripa koji je želio biti slikar' moći će se pogledati od 5. veljače pa sve do 22. svibnja ove godine.

Ovaj poznati crtač stripova kojeg često nazivaju i ocem hrvatskog stripa, rođen je 1901. godine u mjestašcu Muo blizu Kotora, no djetinjstvo provodi u Dubrovniku. Sa dvadeset i četiri godine Maurović upisuje u Zagrebu Kraljevsku alademiju za umjetnost i obrt, no ubrzo je napušta i počinje raditi za časopis Koprive, gdje izrađuje ilustracije te za časpois Kuliose u kojem je radio niz naslovnica.

Prvi strip koji je napravio izdan je pod imenom Vjerenica mača, a objavljen je 1935. godine. U sljedeće dvije godine ostvaren je veliki broj njegovih stripova, među kojima su 'Podzemna carica', Ljubavnica s Marsa', 'Trojica u mraku' i 'Sedma žrtva'.

Poznato je da su na oblikovanje i dramaturgiju nekih Maurovićevih stripova utjecali tada vrlo popularni westerni, pa je tako ovaj umjetnik stvorio galeriju likova koji se, što je inače rijetko za Maurovića, ponavljaju u nekoliko stripova.

(P.S)

Želite prijaviti greške?