Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Radnici Željezare Split blokirali promet pred tvornicom

04.05.2009.
u 12:22

Radnici splitske Željezare jutros su izašli na ulicu i blokirali promet na staroj kaštelanskoj cesti, odnosno u Ulici dr. Franje Tuđmana, pred njihovom tvornicom.

Naime, akcije koje su prethodile nisu urodile plodom pa su se sindikati odlučili na radikalnije poteze. Mladen Bekavac, predstavnik sindikata u Željezari kaže da im nije bilo druge, nego pozvati radnike koji sjede kod kuća i oganizrati blokadu prometa.

Nije nastao veliki prometni krkljanac, jer iako je blokada bila u 8.30 sati, kada je gužva na cesti, radnici su ostavljali dosta prostora vozilima da se okrenu i vrate na magistralu.

- Sljedeći put bit će puno ozbiljnije! Na to nas je izazvala hrvatska Vlada svojom neozbiljnošću, kao i vlasnik koji se prema nama ponaša kao prema zadnjoj štraci! Mi nemamo što, a ako treba poginut ćemo za Željezaru! - rekao je Bekavac.

Poljski Zlomrex, vlasnik Željezare ne pridržava se ugovora i za sindikaliste nema dvojbe, ministar Polančec morao bi raskinuti ugovor. Tvornica ne radi, duguje za plin, radnici su na prsilnom godišnjem odmoru. Zadnju plaću dobili su u visini od 70 posto, a najapsurdnije od svega što vlasnik na njihova pimanja već mjescima ne uplaćuje doprinose!

Nakon 15 minuta sindikalni pedstavnici povali su ardnike da se arziđu i novi prsvjed na istoj cesti najavili az srijedu u 8 sati. - Idem skupljati boce. Od toga sad živim. I od kokošiju! - s gorčinom je rekao koji Ante Brkić, metalac koji u splitskoj Željezari radi 28 godina.

Želite prijaviti greške?