Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

Radnici u EU nisu nadničari

eu
AFP
08.06.2010. u 12:00

Zašto Hrvatska i dalje tone? Zbog radnika ili zbog poslodavaca koji ne znaju uspješno poslovati?

Povišica plaće i kraći radni sati zaštitit će dostojanstvo radnika i povećati proizvodnost jer će ih manje odlaziti zbog premorenosti, pa će radna snaga biti iskusnija, a nezgode rjeđe”. Nije to izjava nekog od sindikalnih čelnika, nego kineske tvrtke Foxconn, u kojoj se proizvode Appleova računala. U Foxconnu je pritisak na radnike vrlo jak jer se očekuje da proizvodi budu vrhunski, a plaće su, kao i posvuda u bujajućoj u kineskoj industriji, niske, pa radnici rade mnoge prekovremene sate ne bi li štogod uštedjeli. Premorenost, međutim, često ishodi kvarovima, te su među iscrpljenim Foxconnovim radnicima učestala samoubojstva.

Kvarovi poskupljuju proizvodnju, a samoubojstva narušavaju ugled proizvoda. U Foxconnu su stoga izračunali da im se više isplati povećati nadnicu 66 posto od 1. listopada, nakon što su je upravo povećali 30 posto, čime će se smanjiti prisila na prekovremene sate, nego da nastave kao do sada.

Dok Kineze muči pitanje kako zadovoljiti potražnju, u Europskoj uniji je pitanje svih pitanja otvaranje novih radnih mjesta, kako za radnike koji su tijekom krize ostali bez posla, tako i za one koji tek pristižu na tržište rada. “Boljih radnih mjesta”, ističe se svim strategijama EU, pa tako i u ovoj najnovijoj, Europe 2020., koju zemlje članice tek trebaju pretočiti u nacionalne programe.

“Bolja” radna mjesta ona su koja stvaraju dodanu vrijednost, a radnicima pružaju viši radni i životni standard. To su, kako uglavnom svi ističu, radna mjesta na kojima se rabe nove “niskougljične” “zelene”, “čiste” tehnologije.

Europsko gospodarstvo nakon krize “mora dovesti kuću u red”, napomenuo je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso u petak, nakon sastanka europskih društvenih partnera koji je hitno sazvao na poziv glavnoga tajnika Europske konfederacije radničkih sindikata (ETUC) Johna Monksa. No, za izlazak iz krize, dodao je, “ključno je pokrenuti pametan, uključiv i održiv gospodarski rast, a za to je ključna obnova povjerenja”. A povjerenje se, upozorio je, “ne može obnoviti na štetu najslabijih u društvu, radnika, koji nisu krivci za krizu”.

Monks je još u studenome 2006., dok se kriza nije ni naslućivala, upozorio “kasino-kapitaliste” da “sve više nalikuju na Bourbone, pa bi trebali postati svjesni što se Bourbonima na kraju dogodilo”. Glavni ravnatelj europskoga saveza poslodavaca BusinessEurope Philippe de Buck također je svjestan da su “društveni nemiri posljednje što nam treba” jer “potkopavaju povjerenje, a povjerenje je sada najbitnije”. Složio se s Barrosom i Monksom da je “učinkovit društveni razgovor na svim razinama ključan za postizanje rasta”.

Monks je upozorio da je sastanak sazvao “iz očaja” jer “svi, i koji trebaju i koji ne trebaju, odjednom režu troškove, umjesto da se usredotoče na rast”, pa radna mjesta postaju nesigurna, a “nesigurnost ne može biti temelj europske budućnosti”. Što li bi tek rekao da je nekome u EU palo na pamet de facto ukidati kolektivne ugovore ne bi li smanjio dostignuti standard radnih prava i približio europske uvjete rada kineskima?

Hrvatska se Vlada, podilazeći lošim poslodavcima – koji se preko svoje udruge bune i protiv pauze za ručak i protiv naknade za topli obrok, i protiv minuloga rada, i protiv naknade za prijevoz na posao – izgovara na krizu. No, Europa se iz krize izvlači, a da radnike nije pretvorila u nadničare. Zašto Hrvatska i dalje tone? Zbog radnika ili zbog poslodavaca koji ne znaju uspješno poslovati i Vlade koja nema nikakvu strategiju rasta, nego samo krpa proračunske rupe?

I k tome, zavedena radničkom šutnjom, srlja u nemire. Jer, kako je ono sultan jednom upozorio vezira: “Kad raja zašuti, popuštaj jer utiha prethodi oluji!”

Ključne riječi

Komentara 15

SS
Sam Sin Koče Rin
16:24 09.06.2010.

ako su Hrvati u Njemačkoj, Austriji, Švici i drugdje na zapadu \'\'tražena roba\'\'----a jesu--znači da nije do radnika već do loše organizirane ekonomije.. Smanjiti poreze poslodavcima, a radnicima dati onoliko prava koliko imaju i radnici u zapadnoj Europi, pa se onda može govoriti o manjoj ili većoj uspješnosti. Ovako je nezahvalno davati ocjene o kvaliteti bilo koga kada ne igraju pod istim uvjetima.. što se Kineza tiče oni su \'\'drugi svijet\'\', i nisu za usporedbu sa nama.

ZA
Zagrebas
00:41 10.06.2010.

A mozda oni koji odu van idu van zato jer su puno sposobniji i ne mogu podnijeti da im se prigovara kako misle da su bolji od ostalih? Ili ulazu vise truda dok se ostali slepaju i jos dobiju vise novca jer se znaju bolje ulizati? Iskreno, nemam blage koji je tocno slucaj ali rekao bih da postoji simbioza problema; od losih medusobnih odnosa, preko neznanja upravljana tvrtkama i ogromnih poreznih opterecenja, do malog trzista i nezavidnog statusa u uvjetima izvoza. Drugim rijecima, tko kaze da zna o cemu je rijeci vrlo vjerojatno laze ili nema pojma.

OB
-obrisani-
17:48 08.06.2010.

Daj vise Stojane odstoj od stvari o kojima nemas pojma. Mozda znas koji strani jezik pa citas glupe clanke i onda ih prodajes ovdje. Radnici u kapitalizmu jesu roblje. Kapitalizam ne proizvodi radna mjesta nego profit za svoje vlasnike. Trziste je puklo tokom zadnje dvije godine. Jedina svjetska valuta koja nije podlozna US dolaru je svicarski franak (svicarska je sef mafije svijeta). Zasto svi izbjegavaju studirat skandinavski model? I zasto se ne otvaraju skole u Hrvatskoj gdje ce djeca moc ucit mandarin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?