Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA GOSPODARSKI SEKTOR

Radionica o ukidanju potrošnje klorofluorougljikovodika štetnih za ozon

02.12.2008.
u 10:23

U sklopu provedbe projekta „Ukidanje potrošnje HCFC-a (klorofluorougljikovodika) u Republici Hrvatskoj“ danas se održava prva radionica na tu temu u Zagreb.

Klorofluorougljikovodici, koji služe kao sredstvo za hlađenje u hladnjacima i klimatizacijskim uređajima, kao potisni plin u limenkama aerosola, kao sredstvo za upuhivanje u proizvodnji fleksibilnih pjena za jastuke i madrace te kao sredstvo za čišćenje tiskarske i druge opreme, danas su sve manje traženi spoj u gospodarskih subjekata jer uništavaju ozon.

Radionica o ukidanju potrošnje HCFC-a namijenjena je tvrtkama koje su uključene u sustav uvoza/izvoza, distribucije i potrošnje HCFC-a, kao i onima koje imaju rashladne i klimatizacijske uređaje sa instaliranim HCFC-ima.

Na radionici će sudjelovati i tvrtke koje ove tvari koriste za proizvodnju pjena, predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Carinske uprave, međunarodni konzultanti i predstavnici UNIDO-a (Program Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj) koji je provedbena agencija za provedbu projekta „Ukidanje potrošnje HCFC-a u Republici Hrvatskoj.

Biti će i predstavljen plan te rokovi za ukidanje potrošnje HCFC-a u Hrvatskoj, sudionici će biti upoznati sa zamjenskim tvarima za HCFC-e koje se koriste u različitim sektorima.

Centri za prikupljanje, obnavljanje i oporabu freona će iznijeti svoja iskustva o radu centara, probleme nastale u procesu oporabe i zbrinjavanja kontroliranih i zamjenskih tvari. Tijekom sastanka biti će predstavljen i upitnik koji je izradio UNIDO, a odnosi se na potrošnju HCFC-a u Republici Hrvatskoj.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?