Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Pubertetlije na čelu Francuske i Europske unije

04.07.2008.
u 20:05

SUBOTA 28.6.
Homoseksualci iz hrvatske himne
Današnja parada homoseksualaca u Zagrebu sjetila me priče koju mi je ispričao poznati slikar i vijećnik u Skupštini grada Zagreba. Dakle, u zagrebačkoj Likovnoj akademiji davne 1968. godine stanovao je i radio domar koji je bio homoseksualac. Dečko mu je bio i jedan tramvajac pravoslavne vjere. Među studentima zadnje godine isticao se bahatim ponašanjem neki Mile iz južne Srbije, koji se jednom u društvu izazovno pohvalio kako je u četiri godine studija povalio mnoge Hrvatice. Ponižen i uvrijeđen, moj domoljubni znanac, budući gradski zastupnik a tada snažni hrvač i hrvački reprezentativac, htio mu je opaliti pljusku, no odustao je nakon što je uskočio domar, rekavši: “Nisi ti, Mile, povalio ni približno toliko naših Hrvatica koliko sam ja tvojih Srba.” Od tada pa sve do domarove smrti, kada bi ga susreo u Ilici, poznati slikar i vijećnik  duboko bi mu se poklonio skidajući šešir domaru koji je spašavao hrvatsku čast, što će reći da je današnji zagrebački gay pride s razlogom prije koji dan najavljen pjevanjem hrvatske himne.

NEDJELJA 29.6.
Za Manolića još ima posla!
Josip Manolić sa svojom strankom HND (Hrvatski nezavisni demokrati) nudi se Milanovićevu SDP-u. Budući da je ta stranka jedva ikad i postojala, od njezina biračkog kapitala SDP bi se malo obogatio (možda bi više osiromašio), no Manolić je ponajmanje značajan kao predsjednik minorne političke skupine koja je davno otpala od HDZ-a. Pričao mi je znanac, HDZ-ov zastupnik u prvom sazivu Hrvatskoga sabora, kako je svojedobno Manolića, dok je ovaj još bio visoko u Tuđmanovoj hijerarhiji, zadirkivao glede njegove dugotrajne i bogate udbaške karijere. Mrtav-hladan Manolić mu je u jednom trenutku rekao : – E moj dragi kolega, a kako bi Tuđman stvorio državu da mu nije bilo mene i mojih dvadeset tisuća agenata!? Jedna druga anegdota kaže kako je na jednom sastanku političkog vrha u Tuđmanovo vrijeme Manolić upozoravao na “pojave ustaštva” u Hrvatskoj, na što mu je Gojko Šušak rekao: – Ne može više u Hrvatskoj biti ustaša, gospodine Manoliću! – Kako ne može? – upitao je Manolić. – Pa vi ste ih sve pobili 1945.! – odgovorio je Šušak. Manolić je Šuška ne samo nadživio nego misli da u Hrvatskoj za njega još uvijek ima posla!

PONEDJELJAK 30.6.
Medijska božica Ana Magaš
Dok je na svim televizijama i u svim novinama gleda onako zgodnu, mladu, osjećajnu i punu čežnje za životom, kome još uopće pada na pamet da je netom iz zatvora izišla Ana Magaš ubila čovjeka!? Istina, u samoobrani, ali ga je ubila. Budimo iskreni, da se sve dogodilo na sličan način, a da je riječ o ružnoj ženi, ni izdaleka ne bi imala takav publicitet i ni izdaleka ne bi bilo toliko gladi za njezinom pojavom u medijima. Ana Magaš je lik iz tisuća slika koje uljepšavaju život, lik iz tisuća filmova s velikoga i maloga ekrana, more ženstvenosti u kojem se mrlje krvi rastvaraju i nestaju brzinom kojom publika čezne za javnim idealom. Bogovima i božicama s Olimpa (pa tako i medijskim) sve je oprošteno. Bez ubojstava, osveta, preljuba, spletaka... oni i ne bi bili ono što jesu – bogovi i božice. Kad naše duše obuzme opčinjenost nečim što kao ideal izaziva naše poklonstvo, nečim što je iznad zemlje, onda gubi važnost sve ono na zemlji, sve ono prizemno što je taj ideal učinio, makar to bio nož zabijen u leđa. I doista tako, od noža do anđela, od noža do udvaranja nacije – mogao bi se nazvati put Ane Magaš od zločina do prvih dana izvan zatvora.

UTORAK 1.7.
Hrvatska – prvakinja u striptizu
Današnji novinski naslov “Hrvatica europska prvakinja u striptizu” u mislima prevodim u riječi – Hrvatska europska prvakinja u striptizu. Počelo je prije desetak godina, pogotovo otkad su Račan i Budiša došli na vlast. Izišla je na pozornicu obučena kao sav normalan svijet, ali s koketnom nakanom da počne skidanje. Prvo se počela oslobađati banaka, bacala ih je jednu po jednu, uz burna odobravanja i pljesak iz europske publike. Potom je prešla na velike nacionalne tvrtke, opet uz buran pljesak i sladostrasne povike. Onda se počela oslobađati nekretnina, pa gospodarskog pojasa na Jadranu, hineći pokretima da će ga zadržati, ali i namigujući onima koji su znali da će i njega svući. Onda se, na vrhuncu napetosti, čekalo kad će skinuti i posljednju zaštitu koja je čuva od golotinje i njezinih posljedica. Trebalo se u tom nacionalnom striptizu pred pohotom Europske unije osloboditi Domovinskog rata, njegovih simbola, Ante Gotovine i drugih generala. Ali kad je i to učinjeno s majstorskom bestidnošću, kad je Hrvatska ostala gola postavši prvakinjom u striptizu, i kad očekuje naknadu, scenaristi predstave ne znaju što s njom učiniti jer na sebi više ništa nema! Pardon!

SRIJEDA 2.7.
Pubertetlije na čelu Francuske i Europske unije
Može vam smetati ili ne smetati kad se dvoje mladih ljubi u parku, tramvaju, na pločniku... No kako god je doživljavali, tu neobuzdanost pripisujete njihovim godinama i ne mislite da je ona baš nacionalni problem. Ali putena bezobzirnost jednog slavnog para već postaje nacionalni problem: elita jedne velike nacije, a zajedno s njom i Europe, srozava se do slinavosti neiživljenih pubertetlija. Najozbiljnijim francuskim novinarima dozlogrdili su francuski predsjednik Sarkozy i supruga mu Carla Bruni i njihove vulgarne fotografije po novinama, pa jedan od njih piše: “Cijelo vrijeme vise jedno po drugom u javnosti, što bi bilo normalno za tek vjenčani par, ali on je predsjednik a ona je prva dama i nisu baš tako mladi.” Velikana odavno nema u europskoj politici. Premijeri i predsjednici sve manje izražavaju i štite veličinu i čast nacija, sve manje su izdanci velikih tradicija, a sve više proizvodi “niskoga roda”, sluge kapitala i moćnih lobija koji državama upravljaju iz pozadine.

ČETVRTAK 3.7.
Goleme plaće iz – Karađorđeva
Na početku jeseni istječu specijalni ugovori tzv. perjanicama Hrvatske televizije – Denisu Latinu, Zoranu Šprajcu, Aleksandru Stankoviću... – kojima je bivši ravnatelj Mirko Galić dao goleme plaće kako tobože ne bi otišli na neku konkurentsku televiziju. A neke od tih plaća premašuju 30.000 kuna! Budući da gotovo ni za jednim “specijalcem” na televizijskom tržištu nije bilo jagme, budući da HTV uvelike živi od pristojbe koju plaćaju gledatelji,  budući da su stajališta goleme većine tih gledatelja posve suprotna stajalištima “zvijezda” Informativnog programa, pa su ankete u nekim emisijama ukinute (!), prirodno je pitanje – po kojim to mjerilima i zaslugama određen broj voditelja i urednika na HTV-u ima bajoslovne plaće? Po istim kriterijima po kojima je u vrijeme Račanove vlasti na HTV-u napravljena čistka koja je po stilu i ideološkom obrascu bila ista kao čistka u medijima u komunizmu nakon sloma Hrvatskog proljeća u Karađorđevu potkraj 1971. U kojoj je – kako su zapazili i neki ljevičarski komentatori – sudjelovao i bivši direktor HRT-a koji je Latinu, Šprajcu, Stankoviću... dao goleme plaće.

PETAK 4.7.
Vice Vukojević u Francuskoj revoluciji
Evo jednog vica iz vremena rata u BiH. Dakle, u nekom parku neki vojnik međunarodnih snaga pravi sklekove baš kad je tuda prolazio Huso, a sklekovi – traju li traju. Gleda Huso, pa kad je vojnik okrenuo glavu prema njemu, reče: – Prijatelju, izgleda da ti je pobjegla! Čini se da je, kako piše jedan tjednik, zauvijek pobjegla i djevojka koju je navodno u logoru u Mostaru silovao Vice Vukojević. Prije desetak godina pojavila se sa svojom ispoviješću u jednoj knjizi o stradanju žena u ratu u BiH, otada je traže na sve strane, ali je nigdje ne nalaze. Zašto? Zato što nije postojala, što je njezina priča izmišljena, ali je, unatoč toj krivotvorini, u Hrvatskoj ponovljena na tisuće puta u svim dnevnim i tjednim listovima, na svim televizijama, i iz usta mnoštva istaknutih lijevih političara i intelektualaca. S Vesnom Pusić na čelu. S Vesnom Pusić, koja se smatra legitimnim baštinikom građanskih ideala koje je ostvarila krvoločna Francuska revolucija. A u toj revoluciji je i prauzor ljevičarskih sklonosti lažima o silovanju: jedna od opužbi protiv Marije Antoanete bila je i optužba da je silovala vlastitog sina od osam i pol godina!

Želite prijaviti greške?