Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kućne ptice

Ptice kao veselo nadahnuće za uređivanje interijera

ptice
Foto: Arhiva VL
1/5
19.09.2010.
u 14:15

Dražesni ptičji motivi osobito su “zahvalni” na zidovima u obliku kakve zgodne tapete, šablone za oslikavanje ili ukrasne naljepnice

Ptice svuda oko nas toliko su uobičajena pojava da često zaboravimo kako smo s njima oduvijek blisko povezani. Od drevnih mitova i religijskih simbola do uobičajenog prizora ptica na žici, pernati letači jednostavno su tu. Divimo se njihovoj sposobnosti da s lakoćom polete unatoč sili teži, bacamo im mrvice, uživamo u njihovu melodičnom pjevu, ljutimo se kad nam zaposjednu dimnjak ili kradu plodove iz voćnjaka i vinograda, na koje se ovih dana obrušavaju jata čvoraka. 

Ptice selice kao vjesnici promjena godišnjih doba, nezaobilazne ptice na gradskim krovovima i trgovima, mitska ptica Feniks kao simbol obnove, golubica kao simbol mira, mudra sova, slavuji u ljubavnim pjesmama, kultne filmske ptice... 

Gotovo je bezbroj primjera neprestane prisutnosti ptica u ljudskoj kulturi, uključujući suvremena nastojanja da se očuvaju brojne ptičje vrste kojima prijeti izumiranje zbog čovjekova utjecaja na okoliš. Ptičja simbolika snažno se odražava u umjetničkom i arhitektonskom oblikovanju prostora u kojem živimo, pa tako i u uređenju interijera. Dizajneri se vole poigravati motivom ptice, osobito na zidovima koji ožive s kakvom veselom “ptičjom” tapetom ili naljepnicom. 

Tako jednostavna, a tako efektna ideja zidna je vješalica Ptica na žici njujorškog dizajnera Harryja Allena, a “mračnjake” će oduševiti duhovita sova Uhu koju je osmislio Darius Petrulaitis. 

Izvrsna je dekoracija i visokostilizirani luster u obliku ptičjega gnijezda, poput Slampove visilice LuÌ mladog dizajnera Adriana Rachelea.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Časna seka
Časna seka
15:12 19.09.2010.

Nije to istinski, potpuni ptičji motiv ako nema ptičje kakice na podu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?