Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD UDARIMA SVJETSKE GOSPODARSKE KRIZE

Propada kineska tekstilna industrija?

20.11.2008.
u 13:35

Čini se da je kineska tekstilna industrija - jedna od najjačih izvoznih grana te azijske države, koja je svojim jeftinim proizvodima doslovce uništila proizvodnju u Hrvatskoj - zapala u nepremostive poteškoće zbog kojih joj prijeti opsežno gašenje radnih mjesta.

Razlog je u sveopćoj gospodarskoj krizi koja je, uz ostalo, kinesku tekstilnu industriju zbog pada kupovne moći i standarda na mnogim izvoznim tržištima ostavila bez kupaca.

Kineska je vlada iznijela javnosti podatke o utjecajima krize na to najbrže rastuće gospodarstvo svijeta, s nemalim posljedicama po još donedavno razgranat izvoz i očuvanje radnih mjesta.

Kineski ministar socijalne skrbi Yin Weimin nastalo stanje zbog kojeg će se ugasiti radna mjesta, veliki dio kojih se nalazi upravo u tekstilnoj industriji, opisao je kritičnim.

Kako bi svoje izrazito profitabilne industrijske sektore, poput proizvodnje tekstila, odnosno odjeće, održali na životu, Yin je najavio da će kineska vlada osigurati financijsku pomoć krizom pogođenim poduzećima i nastojati smanjiti nastale probleme.

Inače nezaposlenost u Kini, koju je sada pojačalo gašenje radnih mjesta u tekstilnoj proizvodnji, iznosi 4 posto, no njezin rast tek se očekuje. Iz ovog postotka kineske vlasti inače izuzimaju više od 100 milijuna radnika u ruralnim sredinama, upozoravaju analitičari.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?