Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MERCATOR Slovenci ne daju trgovački lanac strancima

Prodaja Mercatora: Borut Pahor neće Todorića i Miškovića

11.11.2008.
u 18:20

Budući slovenski premijer Borut Pahor najavio je da je država spremna intervenirati u procesu prodaje više od 48 posto dionica Mercatora, za što su interes iskazali Agrokor Ivice Todorića i srpski Delta Holding Miroslava Miškovića.

Presedan zbog krize
U emisiji Slovenske televizije Pahor je preksinoć ocijenio da bi prepuštanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca strancima destabiliziralo domaću prehrambeno-prerađivačku industriju. Nakon Mađara, koji su donijeli zakon protiv preuzimanja MOL-a, i drugi hrvatski susjedi, Slovenci, za razliku od hrvatske Vlade, odlučni su suprotstaviti se prodaji svojih najprofitabilnijih kompanija.

Otpor prepuštanju Mercatora strancima Pahor opravdava nadolazećom ekonomskom krizom uz objašnjenje da je riječ o presedanu, a ne o državnom intervencionizmu na tržištu kapitala.

– Nova vlada ima nekoliko mogućnosti, a o tome ćemo razgovarati i s opozicijom – rekao je Pahor ne želeći objasniti moguće mjere. Pitanje je je li ta intervencija u skladu sa zakonima o slobodnom tržištu EU čija je Slovenija članica. Drugo je pitanje kako će na moguće mjere slovenske vlade reagirati Agrokor i hoće li sve to dodatno narušiti odnose među dvjema zemljama, načete prijeporima zbog državne granice.

Podsjetimo se, prošloga tjedna direktor Pivovarne Laško Boško Šrot najavio je prodaju 48,34 posto udjela u Mercatoru na međunarodnom natječaju, a za kupnju pola vlasništva zainteresirani su Agrokor, Delta Holding, engleski Tesco, njemački Rewe i francuski div Carrefour, drugi najveći svjetski trgovački lanac. Šrot kaže da se na prodaju gotovo polovice udjela u Mercatoru, vrijednog 491 milijun eura, odlučio zbog “terora” državnih regulatornih agencija.

Šrot blefira
Postupak protiv Šrota, u kojemu dokazuju da je on mimo zakona o preuzimanju svoj vlasnički udio povećao na dionički paket kojim u cijelosti kontrolira najveće domaće trgovačko poduzeće, vode Agencija za tržište vrijednosnica i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

One traže da Šrot smanji vlasnički udjel na četvrtinu Mercatorovih dionica. Janez Janša, premijer na odlasku, smatra pak da je Pahorova najava čisti blef, odnosno politički pritisak na državu da mu pomogne otkupom dijela dionica koje je stekao mimo zakona.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?