Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽUJEMO

Privatizacija na hrvatski

private-txt.jpg
Foto: Boris Ščitar
06.08.2008.
u 14:41

Sredinom 90-ih Mađarsku je zahvatio veliki val ulazaka multinacionalnih kompanija, Mađari su sve prodavali, a velike korporacije kupovale tržište i jeftinu radnu snagu. Ta depresivna postsocijalistička zemlja je cvjetala, a onda su se naši susjedi zapitali može li tako dalje. Otprilike 80 posto izvoza zemlje ovisilo je o strancima, prevrtljivim i nepredvidivim u traženju novih jeftinijih destinacija. Trebalo je u vlastito okrilje vraćati što se može vratiti i tako osigurati neku buduću stabilnost.

Među ostalim, dohvatili su se naftne kompanije Mol, donijeli čak u parlamentu leg specialis o Molu, hvatali se za slamku zlatne kontrolne dionice koju je EU obrisao kao nepotreban rudiment na zajedničkom tržištu. No, Mađari se ne predaju, brane Mol od nasrtljivog OMV-a, a u međuvremenu su rano krenuli u regionalnu energetsku bitku ulaskom u Inu. Sada žele sve, nude vlasničko ispreplitanje, ali tu danas nitko ne vidi što će Hrvatska dobiti od toga.

Javnost je zbunjena najnovijim zbivanjima, ne zna se tko što nudi, što se mijenja i za koliko i mora li baš tako, kada je jednostavnije vrijednost dionica izmjeriti novcem. Za razliku od Mađarske, Hrvatska se nizašto ne bori grčevito. Čak bi se upustila u sumnjivu i javnosti teško objašnjivu razmjenu dionica. Tek se naslućuje da Vlada možda žrtvuje Inu radi nekih drugih poteza poput plinovoda, a i to je posao koji je propustila napraviti prije dvije godine kada nije trebalo praviti tolike ustupke.



Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević kaže da se na primjeru Ine vidi da Vlada nije postavila cilj – biti regionalno energetsko čvorište koje zemlji pripada po svom položaju, nego su to otkrili stranci. Zato naše tvrtke postaju lovina umjesto da se preko njih integriramo u regiju. Ni u drugim sektorima nije bilo regionalnog cilja, pa je domaće gospodarstvo ostalo tehnološki izolirano.
Mol i Ina još će mjesecima biti dominantna tema, no čini se da Sanaderova vlada nije na visini zadatka kada je o tom velikom poslu riječ, a neugodno podsjeća na sve što se posljednjih 15 godina loše događalo u hrvatskoj tranziciji.

Duge godine tranzicije
A što se zapravo dogodilo u dugim godinama tranzicije, je li moglo drukčije i gdje je domaća ekonomija danas? Već na prvi pogled jasno je da Hrvatska nije postala balkanski tigar niti zemlja uspjeha koju bi neki drugi kopirali. Nije proživjela ni strahote privatizacije poput stanovništva u Rusiji, ali nije se ni približila Sloveniji ili Slovačkoj koje su najbolje iskoristile svoj potencijal.
Hrvatsku, za razliku od Mađarske, velike kompanije i veliki kapital zaobilazio u velikom luku, što zbog rata, što zbog maloga tržišta. Zato smo odjednom početkom 90-ih i startom pretvorbe bili preplavljeni društvenom imovinom koja se sručila na tržište na kojem nije bilo ozbiljnijega kapitala ni pravih platiša.

– Proces pretvorbe i privatizacije počeo je u najgorem mogućem trenutku za jedno društvo, u ratnom stanju, u kojem se na jednoj strani pojedini dijelovi države i društva bore za golu egzistenciju, a u drugom, manjem dijelu društva provodi se preraspodjela društvenog bogatstva. U takvim uvjetima, gdje se društveni kapital pretvara u državni pa ga pojedina “tijela” države preraspoređuju u privatni kapital, nastao je tzv. šok zbog kojega ni jedna strana nije bila spremna za takvu vrstu brze promjene, pa se u tome slučaju gase poduzeća, nestaju radna mjesta, a nema supstituta u novim ekonomskim aktivnostima.

Dakle, društvo prolazi u najtežem trenutku katarzu koju pojedine uske društvene skupine više ili manje uspješno koriste za osobne probitke, ali je posljedica gubljenje srednjeg sloja i stvaranja široke fronte nezadovoljstva društvenom tranzicijom, smatra ekonomski analitičar Dragan Kovačević.

To nezadovoljstvo traje do danas, većina je uvjerena da je zakinuta, zemlja se teško nosi s novim bogatašima. Tajkunska era stajala je ekonomiju upropaštenih poduzeća i izgubljenih radnih mjesta i još dugo će ta socijalna  nepravda imati posljedica na moral cijeloga društva. No, sve to pratilo je i druge zemlje na prijelazu iz jednoga u drugi sustav politike i ekonomije. Dakle, žrtava je svugdje bilo, no pitanje je što je nastalo iz svega toga. Početak i koncept preraspodjele društvenog bogatstva nije puno obećavao. Problemi koji su pratili privatizaciju mogu se podijeliti u tri segmenta – 90-ih smo imali problem tajkuna, od 2000. godine problem stranoga kapitala, a cijelo vrijeme pitanje je gdje su i što su dobili oni koji su podigli sve što se prodavalo. Od 2000. u političkim otvaranjem zemlje počinje ulaziti strani kapital, tajkuni ipak nisu uspjeli osvajati najozbiljnije gospodarske sustave. Počinje munjevita prodaja gotovo cijeloga bankarskog sustava, pa se danas i mi kao i Mađari pitamo je li ugodno živjeti u zemlji gdje 90 posto novca kontroliraju strane banke.



Današnju stabilnost plaćamo velikim profitom banaka, a i vrlo malim financijskim učinkom od prodaje tih banaka. Kada se analizira struktura stranoga kapitala, vidljivo je da je ulazio u sektore koji su mu osiguravali tržište, od banaka do telekoma. Nije ušla ni jedna velika greenfield investicija, a kamoli industrija koja bi osnažila hrvatski izvoz. Pusti su snovi o autoindustriji, velikim izvoznicima IT opreme i ostalima koji mogu apsorbirati veliki broj nezaposlenih. Ni jedna od najpropulzivnijih grana – turizam – nije zasad uspio privući elitne hotelske lance. Teško je i ubuduće očekivati velike strane investicije; u regionalnoj shemi Hrvatska nije dovoljno velika da bi bila centar operacija velikih kompanija za šire područje, nego tek ogranak koji će se kontrolirati iz drugoga centra. Kamo se onda okreće nacionalna ekonomija?

Željko Lovrinčević kaže da se Hrvatska sve više specijalizira za rentnu ekonomiju, dakle ekonomiju koja će naplaćivati svoju geografsku poziciju i pristup moru. Tehnološki naše gospodarstvo nije integrirano u regiju, a naravno ni dalje od toga, ali solidan nacionalni prihod mogu donijeti nekretnine, zemljišta, tranzitni pravci za energiju, promet...
Kada se gleda okruženje, vidljivo je da je Crna Gora krenula tim smjerom, no osim jadranske pozicije s manje prednosti od Hrvatske, Slovenija se okrenula jedinoj mogućoj opciji – tehnološkoj integraciji gospodarstva sa svijetom i okruženjem, a Srbija će također morati imati takav smjer ako se misli razvijati. Može li se u zemlji pretežno rentne ekonomije ugodno živjeti? Analitičari kažu da može, jer će taj povoljni rentni položaj uvijek donositi novi kapital, novac će se vrtjeti oko izgradnje terminala za plin, hotela, otoka i svih drugih usluga koje su moguće u prostoru. Samo postoji rizik tko će kontrolirati tu rentu, država ili pak strani kapital.

Iluzija kupovne moći
U društvu će se sve više voditi polemike i bitke kako preraspodijeliti taj kapital koji pristiže i kako će se on preraspodijeliti između juga i sjevera zemlje. Ispada da se hrvatska politika u ključnim trenucima nije znala ni uporabom privatizacijskih modela ni drugim instrumentima strateški odrediti o onome što presudno utječe na zemlju i njezin prosperitet. Kao što kaže Lovrinčević, uvijek su stranci bili ti koji su otkrivali hrvatske prednosti.

Tako ispada da se nakon svih turbulencija zadnje desetljeće i pol zemlja za koju su njeni građani mislili da je obećana, kada jednom sama bude odlučivala o svojoj sudbini, pretvorila u zemlju sasvim prosječnih mogućnosti. Prije rata bila je razvijenija od svih koje je danas prestižu ili već jesu. Privid je stvoren u potrošačkom društvu, a Kovačević tvrdi da će se taj model njegovati dok god ide. Teško je presjeći iluziju da imamo kupovnu moć veću nego ikada i da nam je puno toga dostupno.


Primjeri

Telekomunikacije
U svim tranzicijskim zemljama među prvima su otišle u ruke stranaca. Potkraj 1999. godine HT je prodan Deutsche telekomu, i to 35 posto dionica. Potom je, u drugoj fazi, a tako je i sada, njemačka kompanija kontrolirala tvrtku. Prije gotovo 10 godina nismo znali što su Nijemci zapravo kupili, a onda je, kada se liberalizacija tržišta otegnula na sljedećih pet godina, postalo jasno – tržište na srednji rok. DT je razvio telekom tehnološki – pitanje je je li se to moglo i vlastitim snagama – no to je danas tvrtka s golemom “kešovinom”, banka u malome. Nešto od toga skrenut će i u ruke hrvatskih građana.

Banke
Ulaskom jedne po jedne strane banke, ostale su samo padale jer nisu bile spremne na konkurenciju koja im se spremala. Gotovo je 90 posto sustava u rukama stranih banaka koje su u Hrvatsku uvezle golem kreditni kapital. On se raspršio u sve pore društva, kupovna moć građana je eksplodirala, sve je postalo dostupno. Građani su sretni i zaduženi, ali barem mogu kupiti stan na kredit, auto, imati i pokrivati minuse. Svi se pitaju dokad tako, a mnogi misle – pa valjda banke misle o tome koliko mogu zaduživati stanovništvo! Nakon američke hipotekarne krize nitko više nije uvjeren da se i banke nisu – polakomile.

Luka Rajić
Romantična pretvorbena priča! Šofer je kupio tvrtku Dukat u kojoj je radio, više od 13 godina ustrajno ju je razvijao ili barem nije uništavao, klonio se skandala, držao podalje od javnosti, pogotovo mondenih i bogatih krugova. Rajić je pokušavao i uspio steći imidž skromna momka koji se naglo obogatio. Tvrtku je, a to mu je možda i bila početna ideja, preprodao velikoj francuskoj kompaniji, uzeo 280 milijuna eura i nestao u Švicarskoj. Ipak, nakon što se obogatio, postalo mu je neizdrživo živjeti u Hrvatskoj, makar nije bio na meti kritika, a ni državnih organa koji bi se uhvatili preispitivanja njegova bogatstva.

Pliva
Prva hrvatska perjanica koja je sredinom 90-ih očarala i zapadni investicijski svijet. Pliva sa svojim sumamedom i bez njega posve je nešto drugo. Pliva je godinama harala burzama, a onda je trebalo krenuti u život bez znamenitog antibiotika. Potom se lutalo, ambicije su bile prekomjerne, pa i za širenja na američko farmaceutsko tržište, ali se ubrzo morala povući jer nije imalo smisla stvarati troškove bez rezultata. Pliva se klimala posljednjih godina, a onda je bilo jasno da će netko nasrnuti na nju. Pokušali su Islanđani, ali preuzeti Plivu pošlo je za rukom američkoj kompanji Barr. Danas, dvije godine nakon toga, Pliva je za domaću javnost postala nekako znatno manje zanimljiva.

Hoteli
Prošli su različite faze, od banaka koje su ih pokupovale za neke prijašnje dugove i potom jeftino prodavale jer ih nisu niti platile. Potom je došla kuponska privatizacija, opet su se za papire kupovali hoteli, a priča se ponovila s ponovnom rasprodajom. Svi su nešto zaradili u tom lancu i išli dalje. Tek su posljednjih godina počele veće investicije jer bez uređenih hotela nema gostiju ni dobre zarade. Vjerojatno će za neko vrijeme doći i treća faza te će se hoteli prodavati velikim lancima, no zasad ništa nije dovoljno veliko, atraktivno ni uređeno da bi privuklo svjetske lance.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?