Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2017. u 20:10

Strategija je države da se sustav ne mijenja, nego da se stvaraju nova radna mjesta za uhljebe, a da se svaki rast koristi za financiranje političkih apetita

Amerikanci će s pola milijuna dolara financirati gradnju helidroma za četiri hrvatske bolnice. Hvala im na tome, ali da Hrvatska nema pola milijuna dolara da to sama napravi? Nevjerojatno, kao da smo zemlja Trećeg svijeta, tamo iz neke Afrike, a ne zemlja Europske unije. Amerika nam je potrebna kao naš najvažniji vanjskopolitički partner, ali da se baš svedemo na ovakvu razinu pomoći?

Ili, zar nije bijedno čuti da su se naše socijalne trgovine napunile robom zahvaljujući novcu iz europskih fondova? Zar kod kuće nemamo dovoljno potencijala da socijalne trgovine budu pune robom za naše najsiromašnije građane? Ili, zar nije zapravo bijedno da se Hrvatska svela i na takvu pomoć, umjesto da se radi na što jačem i bržem rastu gospodarstva, pa onda i na zapošljavanju, pri čemu bi se smanjio broj osiromašenih, samim time i broj socijalnih trgovina? Ma dobro je da se i tako pomogne ljudima, da se trgovine i tako napune, ali i to je podatak koji svjedoči da smo na sve načine dotaknuli samo dno Europske unije!

Nažalost, koliko god nam naši političari pokušavaju prodavati uljepšanu sliku stvarnosti, ona je daleko od toga. U gospodarskom smislu nema puno optimizma da ćemo se maknuti s dna EU. Upravo suprotno, sve projekcije pokazuju da ćemo samo još čvršće biti na dnu.

Da baš nekom pretjeranom optimizmu i nema mjesta, dovoljno govori i podatak Hrvatske narodne banke da su izravna strana ulaganja u Hrvatsku ove godine manja za 23 posto u odnosu na prošlu godinu. Zar ne bi trebalo biti drukčije, ako je takva pozitiva u Hrvatskoj, takav napredak države u reformama, da se to ponajprije osjeti u stranim ulaganjima? Konkretno, u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznos tih ulaganja iznosio je 427 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, vrijednost izravnih stranih ulaganja niža je za 126 milijuna eura, odnosno za 22,8 posto! Poražavajuće!

I ponavljaju se one stare boljke na koje se godinama upozorava, ali politika ne čini ništa da to konačno ispravi. Nema značajnijih investicija jer u Hrvatskoj i dalje vlada teška antiinvesticijska klima. U zemlji je opća klima antipoduzetnička, gdje se na sve poduzetnike gleda kao na lopove, a ne da se državu tretira kao lopova. Usto se ni sustav ne uređuje tako da bi bio privlačan investitorima. I dalje je sve puno korupcije koja samo buja, državni aparat koji samo buja i debelo je neučinkovit, stalno mijenjanje propisa, nestabilna porezna politika, neučinkovitost sudova koliko god nas novi šef Vrhovnog suda Đuro Sessa uvjeravao da je sudstvo gotovo uzorno. Treba li opet upozoriti na hrpu parafiskalnih nameta!? Zašto gospodarstvenici i dalje moraju plaćati članarinu HGK? Zašto se plaća članarina turističkim zajednicama? Zato da se svugdje na račun poduzetnika uhljebljuju tko zna koji i kakvi kadrovi.

I kad se uzme u obzir cijela situacija, postane više nego smiješan vapaj potpredsjednice Vlade Martine Dalić, koja javno poziva strane kreditne agencije da bi trebale početi davati pozitivne ocjene za hrvatsko gospodarstvo! Bome i od nje puno previše! Na temelju kojih pokazatelja?

Sretni smo da nam turizam cvate, ali to je samo jedan segment. No čim je i on malo jače procvao, odmah se ljudima nameće povećanje boravišne pristojbe. Odmah se povećavaju nameti, odmah se ljudima oduzima mogućnost da nešto više zarade jer trebaju živjeti oni po tko zna kakvim sve uredima.

Znači, strategija je države da se ništa bitno ne mijenja, da se sustav ne mijenja, nego da ga se drži na životu i da se stvaraju nova radna mjesta za nove uhljebe, a da se svaki rast u gospodarstvu koristi za financiranje političkih i sličnih apetita. To je jedina dugoročna strategija politike u ovoj državi, koja nema stranačku i ideološku iskaznicu, nego je svima samo u interesu da se u najmanju ruku drži „status quo“. To je u interesu i HDZ-u i SDP-u, ali i onima na lokalnoj razini, od IDS-a do HDSSB-a.

Oni drukčije i ne znaju funkcionirati i raditi, nego crpiti od raznih proračuna.

Kako u takvoj situaciji zaustaviti ogroman demografski pad i val iseljavanja koji i dalje traje? Ministrica za staračke domove banalno kaže kako treba pojačati gospodarstvo i 
povećati plaće! Da, ali da bi do toga došlo, onda bi prvo ona i cijela svita političara trebala ostati bez niza privilegija, državna uprava debelo se smanjiti, smanjiti poreze, da bi gospodarstvo moglo disati, zapošljavati i povećavati plaće. No nikakav se pomak ne vidi, ni volja.

Komentara 3

ST
stefj
00:06 18.07.2017.

Šteta što su ovakvi tekstovi rijetki i što ih ljudi ne čitaju. Već u podnaslovu je objašnjen glavni problem Hrvatske politike i društva. Orešković je vjerojatno bio jedini premijer koji je nešto pokušao napraviti, no vrlo brzo je maknut da slučajno nešto ne napravi...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:36 17.07.2017.

Pitate se zašto, pa zato šta neznaju, da im date sto godina mandata i sve pare ovog svijeta oni se pomakli sa mijesta nebi, jednostavno su nesposobni, neki čak i smiješni na funkcijama koje obavljaju, imaju pre veliko nepoznavanje života,, oholi, podmitljivi, rastrošni, neki od njih bi za mrvu vlasti i vjeru prodali, a takvi manje više žderu na sirotinjskom kazanu, krase ih dvije strančarske osobine, glupost i pokvarenost, neizlječivo vjerujte mi.

RZ
Rocky.Zg
17:26 24.07.2017.

Odličan članak. Ova vlada samo nastavlja uništavati Hrvatsku. Nitko od njih niti ne pomišlja na uštede kojima bi država postala jeftinija, a time porezi i nameti manji. Time bi se potaklo poduzetništvo i strana ulaganja. Naprotiv, njima treba sve više novaca za svoje privilegije i zaposljavanje jos uhljeba, pa samo dizu poreze i namete , i uvode nove. I tome nema kraja. Grobari ovog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije