Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
30 6°C
Povratak na članak

'Zbog županija se gradovi ne razvijaju, a jedino Zagreb profitira'

Postojeći model je nesuglasan s Ustavom jer u njemu od 2000. imamo model decentralizacije, dok stvari funkcioniraju sve centraliziranije. Problem su velike lokalne i regionalne nejednakosti, što EU i Svjetska banka vide kao problem
27. travnja 2020. 6678
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
13
 • Asparagus:

  Ukinuti županije. Županima je jedini posao kadrovirati za svoju stranku.

  27. 4. 2020. u 20:25
 • Asparagus:

  Grad London cca 8.000.000 stanovnika servisira 3.800 državnih službenika. Hrvatsku cca 4.000.000 stanovnika servisira 15.000 državnih službenika.

  27. 4. 2020. u 20:47
 • Avatar Gilles Auguste Kremer
  Gilles Auguste Kremer:

  Rijetko naporan čovjek. Stalno tu svoju ideju gura, ko da je najpametniji na svijetu. Ako mu nešto protusloviš, odmah te proglasi hadezeovcem i zaostalim...

  27. 4. 2020. u 20:45
 • DarkLord:

  Zagreb ama bas nista ne profitira od toga kao ni od drzave. Bas je suprotno.

  27. 4. 2020. u 21:46
 • stefj:

  Najveću centralizaciju radio je SDP u zadnjoj krizi, sada postoji određena decentralizacija, no sve je to bez veze... Sada se fokus s državnih i javnih struktura prebacuje na lokalnu upravu, a zapravo je sve isti koš, sve je isti problem, ... prikaži još! sve je to pogubno za razvoj države i društva. Lokalni ustroj nije glavni problem države, problem je glomazna i neefikasna birokracija na svim nivoima, a ne samo lokalno... U svim tim strukturama zaposleno je preko 550.000 ljudi, a dovoljno bi bilo manje od pola. Glavni razlog zašto zaostajemo za svima su baš te državne i javne strukture, njihova glomaznost i neefikasnost. Radi njih nas investitori zaobilaze u širokom luku... I sada se sve te strukture međusobno glođu jer nema novaca. Svađaju kome da se prvo uzme. Lokalna uprava nema sindikate (osim Zagreba), pa onda prvo drvlje i kamenje na nju jer ju nema tko braniti...

  27. 4. 2020. u 21:07
 • Deleted user:

  Stare šprance bivše jugovine su se u potpunosti preslikalo na hrvatsku. Sva lova ide i ZG! Centralna drzava mora dobiti svoje ali ne od zarađenih 10 kn 9. To je apsurd svih apsurda. Mišljenja sam da će se u to ... prikaži još! sramežljivo krenuti nakon izbora u srpnju. Prof. Kopić je vrhunski stručnjak i zna sto govori. To i premijer sigurno zna bolje nego mi.

  27. 4. 2020. u 20:04
 • Avatar CarolVP82
  CarolVP82:

  w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

  03. 5. 2020. u 23:34
 • Avatar NancyUI75
  NancyUI75:

  w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

  01. 5. 2020. u 23:22
 • MKinkognito60:

  Bilo je i prije govora kako reorganizirati lokalnu samoupravu, dobro se sijećam dvije sjeverne županije koje su skoro prirodno za zajedno u jednoj ali jedna je rekla ni slučajno, problem je bila samo jedna manjina u nekim naseljima one druge. ... prikaži još! I razumijem ih jer država u ta neselja nemože ni fizički ući kamoli administrativno. Na sjeveru jadrana dio naselja si je željela jedna županija ali zbog mogućih čelnika koji u njoj vladaju i njihovog privatnog utjecaja na privredu su se bojali kako će ostati i bez onog malo što im ostane, radije bi gradili zid do neba pa bi loš "zadihtali" samo da oni ne dođu. na jućnom jadranu je tek animuzitet između unutrašnjosti i priobalja pa nisu moguća riješenja. Za svako združivanje je moguće naći animuzitete kako nebi došlo do udruživanja. Sada najviše predlažu neka preoblikovanja neke oporbene stranke i to takav raspored kako bi imali čvrst utjecaj većine tih stranaka nad eventualnom manjinom neke druge stranke. Žele pobjeđivati nadglasavanjem a ne programima. Glavni program im je laganje i pljuvanje po protivnicima pa to ne prolazi. Realan program ponavljam realan a ne pusta obećanja će proći nisu birači ludi. U Hrvatskoj još nema demokratske tradicije kao u starim demokratskim državama pa ne postoje ni tradicionalni glasači koji se dijele recimo na lijeve i desne i neutralne pa pobjedu donose neopredjeljini privučeni programom. U Hrvatskoj je većina simpatizeri ali za ljubav treba više od simpatije.

  27. 4. 2020. u 21:00
 • Avatar MichelleOU98
  MichelleOU98:

  w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆­b

  04. 5. 2020. u 23:41
 • tratincica68:

  To ti je ono.dije lova nestala.u beograd.a dije danas u zg.i sto se promjenilo.lova od turizma treba ostat u split.zadar.rijeku.dubrovnik a ne je slat u zg pa da je posli pitamo sad treba za ovo sad za ono.

  2 27. 4. 2020. u 19:59
 • Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.