Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.07.2017. u 13:26

Prije “strategije” dobit ćemo fascinantan primjer onoga što je birokratski um sposoban proizvesti za vlastito štetočinsko samoodržanje

Nepostojanje “nacionalne strategije razvoja”, izostanak “ključnih razvojnih ciljeva i prioriteta”, osobito “strateškog provedbenog okvira”, glavno je što se u javnosti spočitava svakoj hrvatskoj Vladi.

Možda “strategiju” i “viziju” nećemo dobiti ni od Vlade Andreja Plenkovića, ali dobit ćemo barem “sustav strateškog planiranja i upravljanja razvojem”. Nacrt prijedloga zakona o tome upravo je u javnoj raspravi i bit će do 5. kolovoza.

Nećemo, kažem, dobiti “strategiju”, ali dobit ćemo fascinantan primjer onoga što je birokratski um sposoban proizvesti za vlastito štetočinsko samoodržanje.
 Deklarirani ciljevi zakona su epohalni: njime se, ni manje ni više, nego “uređuje sustav strateškog planiranja” te se određuju “načela strateškog planiranja i upravljanja razvojem”. I tu počinje razrada “sustava” koja je apsolutno veličanstvena.

Načela su načelo partnerstva, transparentnosti i odgovornosti, koordinacije, učinkovitosti i djelotvornosti, pouzdanosti, relevantnosti i kontinuiteta, komplementarnosti, koncentracije...
Strateški se dokumenti dijele prema roku važenja, sadržajnom obuhvatu, prema tome jesu li nacionalni, regionalni ili lokalni, jesu li povezani s “okvirom za gospodarsko upravljanje EU” ili možda s fondovima EU.

Tu su zatim koordinacijska tijela, središnja tijela, lokalna tijela, koordinatori, organizatori poslova strateškog planiranja, a propisani su i nadležnosti, načini pokretanja postupka, izrade i izmjene dokumenata...
I dok to čita, čovjek se sve to vrijeme pita: načela, tijela, procedure... – čega? Razvoja? A što je to razvoj?

To ne piše, ali zato saznajemo da je “razvojni prioritet hijerarhijski najviši element strateškog okvira”, a “razvojni projekt je projekt kojim se uspostavlja organizacija, mreža ili infrastruktura, a koji djeluje sinergijski u smislu koristi i učinka na razvoj zajednice, sektora, područja i dr.”

Ukratko, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU predlaže zakon o upravljanju razvojem, a da nema pojma što razvoj doista jest. Što i ne čudi kad se bolje promotri njegov naziv: niti se razvoj odvija regionalno, niti ga potiču darovi EU, upravo suprotno.

Veličanstveni hrvatski birokratski um, nesumnjivo u bliskoj suradnji s centralnoeuropskim, proizveo je još jednom fantastičnu konstrukciju (“sustav”) – stotine novih kabineta, ormara, ladica i dosjea, tisuće novih radnih zadataka i plaća – a bez ikakva suvislog sadržaja i smisla.

Ne, ministrice Žalac, infrastruktura nije razvoj. Razvoj je nešto sasvim drugo. Razvoj je proces, proces stjecanja znanja i vještina za primjenu novih tehnologija i proizvodnju novih proizvoda za vlastitu potrošnju i razmjenu. Odvija se isključivo u gradovima. Sastoji se od pokušaja i promašaja. Ne može se kupiti novcem fondova, ne može se transplantirati birokratskom voljom. 

Komentara 1

DU
Deleted user
08:59 28.07.2017.

Tja, kaj se more. Ti ti se, dušica moja draga, zbiljam ne more nikaj, kajti veličanstveni hrvatski birokrtski um već četvrt stoljeća ne prestaje pretakati iz praznoga u šuplje (vrijedi i obrnuto), i to cijelo vrijeme upravo radi štetočinskog samoodržanja.. MInistarska gospoja Žalac Gabica samo se ufurala u već dobro utabanu kolotečinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije