Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.06.2020. u 22:39

Povratak na početak – maske, distanca, pranje ruku i zaštita starijih – jedini način da izbjegnemo ponovno zatvaranje

Hrvatska je nedvojbeno suočena s ozbiljnom zdravstvenom krizom. Međutim, ta kriza nije od jučer niti je isključivo rezultat otkrića novih žarišta epidemije novog koronavirusa zahvaljujući raspojasanim tenisačima u Zadru ili prodora virusa u samostan u Đakovu.

Virus je cijelo vrijeme bio među nama, a samo o nama, našoj odgovornosti i samodisciplini ovisilo je kako će se brzo širiti. Nakon početnog šoka, građani su na početku krize u velikoj mjeri poštovali preporuke Nacionalnog kriznog stožera, što je usporilo širenje virusa.

A onda je politika, očito preuranjeno i neopravdano, i to zbog predizbornih potreba, proglasila pobjedu nad virusom, a sada se mora nositi s neugodnim posljedicama te objave. Građani su se zbog pogrešne poruke brzo vratili starim navikama, što je onda, logično, rezultiralo naglim pogoršanjem epidemiološke situacije.

Svaki tulum, svaki turnir ili utakmica u sadašnjim se okolnostima lako mogu pretvoriti u epidemiološku katastrofu, što bismo u svakom trenutku trebali imati na umu i za to nam više i ne trebaju posebne upute epidemiologa i raznih stožera. Hrvatska pritom nije nikakva iznimka, jer se slične stvari događaju diljem Europe, koja se također otvara, što onda rezultira sličnim erupcijama kojima svjedočimo i u Hrvatskoj.

Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije objavio je da se broj oboljelih posljednjih nekoliko dana naglo povećao u čak 30 europskih zemalja. U Hrvatskoj je žarište postalo teniski turnir, a u Njemačkoj klaonice. Hrvatska nije otok, a mora ostati i turistička zemlja tako da je jedini način kojim možemo izbjeći ponovno zatvaranje, koje bi imalo katastrofalne ekonomske i društvene posljedice za cijelu zemlju, povratak na disciplinirano ponašanje s početka ove krize: nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, redovito pranje ruku i osiguranje posebne zaštite starijih sugrađana, o čemu treba najviše voditi računa, zbog osobite ranjivosti te društvene skupine.

A da bi građani to prihvatili, neophodna je ponovna uspostava povjerenja između epidemiološke struke i građana, za što je potrebno depolitizirati krizu i zdravstvene probleme ponovno prepustiti epidemiolozima i struci. Život mora ići dalje, a svako neodgovorno ponašanje siguran je put u nove probleme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije