Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.09.2018. u 21:04

Oni koji govore da se u Jugoslaviji živjelo bolje nego sada u Hrvatskoj nisu jugonostalgičari već “sistemonostalgičari”

Samo svaki peti ispitanik misli da je siromaštvo u svijetu smanjeno, a apsolutna većina misli suprotno.

Centar za ispitivanje javnog mišljenja Ipsos Mori proveo je anketu u 28 zemalja i na pitanje je li siromaštvo smanjeno, povećano ili je ostalo jednako, samo je 20 posto ispitanika odgovorilo da je smanjeno, čak 52 posto da je povećano, a 28 posto da nije došlo do promjena.

A samo u razdoblju od 1995. do 2015. siromaštvo je (podaci Svjetske banke) smanjeno s 31 posto na 9,6 posto ukupnog svjetskog stanovništva.

U Italiji je postotak onih koji drže da je siromaštvo smanjeno mnogo manji od prosjeka ispitanih, odnosno samo 9 posto Talijana drži da je smanjeno, a čak 60 posto da je povećano. Francuzi i Mađari imaju još konfuznije ideje o svijetu, jer njih čak 68 posto drži da je siromaštvo povećano.

U Kini gdje je bilo mnogo ne samo siromašnih nego i gladnih, samo 21 posto ispitanih drži da je siromaštvo povećano, a 49 posto da je smanjeno.

Djelomično su odgovorni političari koji kada su u oporbi govore da su oni na vlasti doveli državu u najgore moguće stanje.

No, kada i oporba dođe na vlast ne može provesti takve promjene koje će građani osijetiti kao boljitak, nova će oporba ponavljati iste fraze prethodne. Nedavna ekonomska kriza pojačala je uvjerenje da se iz lošeg ide u gore, a kriza demokracije pospješuje takvu klimu.

Oni koji, primjerice, govore da se u Jugoslaviji živjelo bolje nego sada u Hrvatskoj nisu jugonostalgičari već “sistemonostalgičari”. Jer, da je kojim slučajem Jugoslavija opstala, zasigurno ne bi imala politički sustav koji je imala, već bi postala višestranačka, sa slobodnom trgovinom itd., kakve su postale države bivšeg realsocijalizma. I u njoj bi, kao što se dogodilo u Poljskoj, neka brodogradilišta bila zatvorena, neke rafinerije odbačene, neke tvornice propale.

Jer se sve izmijenilo, ali i dalje ima onih koji drže da je u bivšem sustavu bilo bolje, premda su takvi sustavi svuda nestali, propali, kao i poduzeća koja su umjetno održavali.

 

>> Pogjedahte dječju utrku Mliječna staza 2018. u sklopu UNICEF-e humanitarne akcije

Komentara 10

Avatar Django
Django
21:39 09.09.2018.

A tko oblikuje percepciju?

PR
prajdali100
12:50 10.09.2018.

Daj Silvio ne pametuj ! Mi znamo da je TEBI super zato nemoj nama docirati.

AA
AAAAAA
12:14 10.09.2018.

silvio glupane, pojasni mi zakaj su od tog tvojeg "boljeg živote" pobjegli cca 400.000 Hrvata širom svijeta u zadnjih par godina?! Na čemu si ti sirotinjo umna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije