Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.12.2018. u 12:50

Savjetnici predsjednice nisu posebno vidljive funkcije, ali afirmacija žena je pozitivna

Postavljanje žena na izborne liste, pozicije u Vladi ili neke druge dužnosničke funkcije najčešće je zbog ispunjavanja tzv. ženske kvote. Zakon propisuje da bi na saborskim listama trebalo biti 40 posto žena, nezamislivo je da ijedan premijer, jer znatno je rjeđe riječ o premijerki, sastavi Vladu bez ijedne ministrice jer politikom se, zbog uloge žene u našem patrijarhalnom društvu, i dalje dominantno bave muškarci.

I dok političke stranke žene uglavnom biraju iz nužde ili spektakla poput Milana Bandića koji je još na pretprošlim lokalnim izborima lansirao listu za Skupštinu na kojoj su dominantno bile žene, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, izgleda, bolje i radije surađuje sa ženama. Od devet dužnosničkih funkcija na Pantovčaku, uključujući i nju, zasad je sedam žena i samo dvojica muškaraca.

Predsjednica je i u izbornu kampanju prije četiri godine krenula s najbližom suradnicom, a na Pantovčak je povukla žene s kojima je u nekom trenutku svoje karijere surađivala. Iako rekonstrukcija predsjedničina savjetničkog tima prosječnom biraču vrlo vjerojatno ne znači ništa jer većina i ne zna tko su joj savjetnici, s obzirom na to da te osobe po funkciji nisu posebno vidljive ni istaknute, nego je više usmjerena na otopljavanje odnosa između Kolinde Grabar-Kitarović i vodstva HDZ-a, njen izbor suradnica svakako je pozitivan. Žene se u Hrvatskoj i dalje znatno rjeđe od muškaraca bave politikom jer uloga žene u društvu i dalje je usmjerena više na obitelj, a manje na karijeru

Galerija: Kolinda Grabar-Kitarović 47. najmoćnija žena na svijetu

Kolinda Grabar-Kitarović
1/8

U političkim strankama, posebice na lokalnoj razini u manjim sredinama, na stranački angažirane žene gleda se kao na svjetsko čudo. Ali u pogrdnom smislu jer "kakve su to žene koje gube vrijeme izvan kuće". Afirmacija žena u politici apsolutno je potrebna jer Hrvatska je dosad imala samo jednu premijerku i jednu predsjednicu. Žene su se probile do ministarskih pozicija, ali najviše funkcije u državnoj vlasti i dalje su rezervirane za muškarce.

Jadranka Kosor premijerka je postala zapravo slučajno jer je Ivo Sanader podnio ostavku i svojom voljom nju postavio za šeficu Vlade i HDZ-a. Tek je izbor Grabar-Kitarović bio prava pobjeda ženske kandidatkinje. Uz asistenciju infrastrukture HDZ-a... 

>> Pogledajte videokomentar Ive Puljić-Šego o slučaju 'Daruvarac'

 

Komentara 10

Avatar anti_komunist
anti_komunist
19:16 22.12.2018.

ovdje je izbrisano 90% komentara.....to se zove jad i bijeda od demokracije.......vrijeme je da se i kod nas navuku zuti prsluci.....

RI
Rizlman
22:22 22.12.2018.

Guske ovladale pantovčakom, pa guguću i gugutaju ali te smjene nikom ne znače ništa osim našmrkanom Bujancu i par sličnih seljačina. Rjetko kad sam u životu zažalio kao kad sam dao glas ovoj guski, koja je sad dovela drugu gusku,ku, koju možete vidjeti kako guščjim gugutom na jutubu guguće kako, citiram "politički Hrvati nemaju ništa s Dubrovnikom".

Avatar navijač
navijač
14:43 22.12.2018.

Ja mislim da će se nakon ovog "pokusa" stanje brzo vratiti na staro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije