Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.12.2019. u 14:14

Upravo je Komšićev slučaj zoran pokazatelj disfunkcionalnosti ustavnog uređenja BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić prije nekoliko dana na jednom predavanju u Ljubljani objašnjavao je kako manjkav ustavnopravni ustroj BiH tu zemlju ograničava na njezinu putu u Europsku uniju. Kazao je kako se ustav BiH temelji na Daytonskom sporazumu, kojim je okončan krvavi rat, tvrdeći, međutim, kako taj sustav više ne djeluje, a rješenje nije na vidiku.

Kao primjer naveo je diskriminatornost državnog uređenja BiH tvrdeći kako sustav privilegira Bošnjake, bosanske Srbe i bosanske Hrvate, dok pripadnike drugih etničkih skupina diskriminira onemogućavajući im kandidature za dužnosti koje su rezervirane za pripadnike privilegiranih naroda, što je potvrdio i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Komšić je pesimističan kada je riječ o ustavnoj reformi BiH i kaže da u BiH vjerojatno “još dugo” neće biti postignuta suglasnost o tome jer ne postoji “politička klima” da bi se takva reforma provela. Međutim, Komšić pritom nije rekao kako je upravo njegov slučaj jedan od zornih pokazatelja disfunkcionalnosti ustavnog uređenja susjedne zemlje.

VIDEO Govor Željka Komšića na Općoj  skupštini Ujedinjenih naroda

Komšić je, naime, zagriženi zagovornik preustroja BiH i uvođenja građanskog modela premda je u tročlano državno Predsjedništvo izabran temeljem svoje nacionalne pripadnosti. No to nije jedina kontradikcija njegove političke pozicije, koju je dosljedno zagovarao u svoja dva ranija mandata hrvatskog člana u Predsjedništvu, pa to sada čini i u svom trećem mandatu.

Upravo zahvaljujući manjkavosti političkog i izbornog sustava BiH, Komšić pokušava – i uspijeva – politički profitirati na antagoniziranju “svog” biračkog tijela ne bi li stekao povjerenje bošnjačkih glasača zahvaljujući kojima je i izabran. U tom kontekstu valja gledati i njegov posljednji potez, od kojeg su se ogradili i njegovi politički saveznici.

Odluka Komšićeve Demokratske fronte da napusti koaliciju sarajevskog kantona, u kojoj nije bilo Stranke demokratske akcije, te da sa SDA i Savezom za bolju budućnost tajkuna Fahrudina Radončića dogovori zajednički nastup na državnoj i federalnoj razini vlasti, još jednom potvrđuje kako je navodna borba za građansku BiH Komšiću ipak samo izgovor.

Komentara 9

ML
mlinkamlinka123
15:28 17.12.2019.

Izrod

PR
prajdali100
17:59 17.12.2019.

U zadnjem pasusu,autor članka je ipak poentirao ! Komšićeva stranka je imala sporazum " šestorke" i bila je protiv bilo kakve priče sa SDA. Ali, Komšić ih je,na zgražanje tamošnje javnosti,jednostavno izdao.Okrenuo se Izetbegoviću i Radončić,dogovorio plijen...I takav tip ima obraza docirati,držati predavanja,pojavljivati se u javnosti...Fuj. Pa on je sav " podbuho" od alkohola,ne gasi !!!!

Avatar toxic alien
toxic alien
10:48 18.12.2019.

Komsic je simbol svega sto je pogresno u BiH... Takozvani bosnjaci ne samo sto uskracuju Hrvatima njihova politicka prava, nego ih pokusavaju uvjeriti da je to dobro za njih! A taj takozvani "hrvatski" clan predsjednistva BiH, prvu stvar koju je napravio po dolasku na novu/staru duznost... pocistio je sva BiH veleposlanstva od Hrvata po kratkom postupku! Ja mislim da bi mediji iz pristojnosti trebali prestati koristiti pridjev "hrvatski" uz Komsicevo ime...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije