Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijana Zadravec

Želim biti ravnateljica Vinogradske i iskorijeniti korupciju

Dijana Zadravec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell
1/4
11.05.2020.
u 09:00

"Dokazala sam da je moguće s malim timom suradnika s radiologije ostvariti projekt vrijedan više od 30 milijuna kuna za bolnicu, stoga planiram, ako postanem ravnateljica, to preslikati na cijelu bolnicu", govori nam Dijana Zadravec, šefica radiologije u KBC-u ‘Sestre milosrdnice’

Žene su vječno zamjenice, pomoćnice, tajnice – govori prof. dr. sc. Dijana Zadravec, predstojnica radiologije u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje je i zamjenica ravnatelja. Posljednja je vijest da se javila na natječaj za ravnateljicu te bolnice, ali i angažirala na idućim izborima, 47-godišnja Čakovčanka opisuje kroz ovaj razgovor u kojem otkriva ne samo profesionalnu, već i privatnu stranu svog života.

Javili ste se na natječaj za ravnateljicu KBC-a “Sestre milosrdnice”. Zašto i što je vaš program za tu bolnicu?

Javila sam se na natječaj za ravnateljicu svjesna činjenice da nas čeka teško financijsko razdoblje u zdravstvu kao posljedica pandemije, a ja smatram da imam rješenja za krizu u zdravstvenom sustavu. U svojoj kandidaturi u plan i program razvoja KBC-a postavila sam nekoliko ciljeva. To su donošenje strateških dokumenata razvoja bolnice, realizacija 35-40 europskih projekata, razvoj ljudskih resursa, modernizaciju i optimizaciju infrastrukture, borbu protiv korupcije i poslovnu izvrsnost. Najvažnijim smatram EU projekte jer su oni financijska infuzija koja može biti spasonosna za zdravstvo. Dokazala sam da je moguće s malim timom suradnika s radiologije ostvariti projekt vrijedan više od 30 milijuna kuna za bolnicu, stoga planiram, ako postanem ravnateljica, to preslikati na cijelu bolnicu.

Javnosti je poznato da se ne slažete s dosadašnjim ravnateljem bolnice prof. Marijem Zovakom, a sada ste si i konkurencija za čelno mjesto Vinogradske?

U svom radu uvijek sam se vodila time da su život, zdravlje i dobrobit pacijenta za mene kao liječnicu na prvom mjestu. Vodim se principima etičnosti, morala i profesionalizma i od toga ne odstupam bez obzira na to hoću li zbog toga doći u za mene nepovoljnu situaciju. Da, prof. Zovak i ja se ne slažemo, imamo različite poglede na iste stvari i događaje. Neke sporne situacije i samovolja meni su potpuno strani i ne mogu ih prihvatiti, posebice ako se time ugrožava tuđe zdravlje i životi. Moj pristup organizaciji zdravstvenog sustava temelji se na osmišljavanju financijskog modela financiranja zdravstvenog sustava koji će se oslanjati na velike pojedinačne projekte privlačenjem stotina milijuna eura iz EU i ostalih fondova. Potičem kreativne ideje, motiviranost za rad, zdravo radno okruženje, izvrsnost i društveno odgovorno ponašanje. Iskusila sam na vlastitoj koži nepravdu i smatram imperativom svoga budućeg rada stvoriti zadovoljnog djelatnika u KBC-u “Sestre milosrdnice”. Razlike među nama su bitne.

To neslaganje i incident koji se opisivao kao fizički obračun na neki vas je način obilježio te stavio u fokus javnosti?

Mislim da me obilježila moja uspješna dvadesetogodišnja karijera u koju sam uložila enormnu količinu rada, vremena i novca. U fokus javnosti dospjela sam zbog lažne optužbe za napad službenice iz javne nabave Mije Primorac, u vezi s mojom višegodišnjom borbom protiv korupcije u zdravstvenom sustavu. Ponovit ću, fizičkog obračuna nije bilo. Hrvatska će postati bolje mjesto za život i uređenija onda kada fokus svih bude na pravim problemima i traženju rješenja. Obilježila me borba protiv korupcije i ne odustajem od toga. To je važna točka u mom programu u kandidaturi za ravnateljicu KBC-a. Naime, krajem prošle godine potpisala sam ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva u iznosu od 32,5 milijuna kuna za moj projekt Radiološki edukacijski centar koji predstavlja inovativni način smanjivanja listi čekanja za magnetsku rezonanciju. Smatram da to muči velik broj građana naše zemlje, te duge liste čekanja za MR, koje će sad biti zbog koronakrize još duže. Razmišljajući kako to riješiti na nacionalnom nivou, došli smo do ideje i nakon godinu i pol dana realizirali bespovratna sredstva u iznosu od 32,5 milijuna kuna. KBC će imati, zahvaljujući ovom projektu, i novi MR uređaj od 3 Tesla. Model rješavanja lista čekanja moguć je u jednoj mjeri i sada kroz sustav teleradiologije. Ako ministar to stavi u fokus, vrlo rado ću mu predložiti svoja rješenja. Javna je nabava jedno od ključnih područja u kojima javni i privatni sektor ulaze u financijsku interakciju te je tako gospođa Primorac kao članica stručnog tima u javnom natječaju u KBC-u “Sestre milosrdnice”, na kojem se trebala odabrati tvrtka koja će dalje provoditi preostale javne natječaje za moj projekt, stavila osobni interes ispred interesa bolnice. Primorac je inzistirala da se odabere tvrtka Europlantaže d. d. za koju je bila osobno angažirana na drugom projektu za tu tvrtku u istom razdoblju. Prije nekoliko dana Vlada je donijela mišljenje da se gospođa Primorac trebala izuzeti iz tog postupka javne nabave te stoga očekujem da će ravnatelj napokon sankcionirati Primorac i maknuti je iz postupaka javnih nabava. Da sam ja ravnateljica, provela bih provjeru svih javnih nabava u KBC-u u kojima je sudjelovala jer imam čvrste indicije da ovo nije bio jedini slučaj.

U kojoj je fazi taj projekt danas?

Projekt ide dalje. Sada smo u fazi pripreme i provedbe postupaka nabave. Zabrinuta sam i dalje za taj postupak nabave s obzirom na činjenicu da je Miju Primorac ravnatelj ponovno postavio prije desetak dana za člana tijela javne nabave u našoj bolnici unatoč teškom sukobu interesa. Počeli smo i izradu edukacijskih programa i materijala za provedbu za pripadnike ciljanih skupina i krajnjih korisnika.

Politički ste aktivni, koji vam je plan za predstojeće izbore?

Članica sam predsjedništva Odbora za zdravstvo HDZ-a i članica zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a. Moj je fokus u politici transformacija zdravstvenog sustava, kreiranje okruženja za zdravstveni turizam i reforma obrazovnog sustavu za zdravstvo raznim programima cjeloživotnog usavršavanja. Naš zdravstveni sustav, s obzirom na ulaganja, i nije loš; dapače, mislim da je jedna od bolje organiziranih djelatnosti u Hrvatskoj. Važno je ujednačiti kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite na cijelom području RH, to ističemo stalno, ali treba uložiti dodatne napore. Želimo solidarno zdravstvo; danas su nam dostupni skupi lijekovi, moderne dijagnostičke metode, što zdravstveni sustav čini jako skupim. Moramo ostvariti moderan i financijski održiv zdravstveni sustav.

U parlamentarnim izborima važno je da ljudi prepoznaju osobe koje su u dosadašnjem profesionalnom životom pokazale rezultate i to je jamstvo da će takvi biti i dalje na nekoj višoj razini pa im treba pružiti priliku. Rezultati su ti koje jedino priznajem u radu. Politika bi trebala funkcionirati isto tako.

Sve je to u posljednja dva mjeseca u drugom planu zbog epidemije; kako ste vi prošli kroz ovu situaciju u Vinogradskoj i u Zavodu koji vodite?

Vinogradska je bila znatnije zahvaćena problemima pandemije jer smo imali bolesnika koji je bio hitan pacijent, a pokazalo se da je pozitivan. Zatim i pozitivnog kolegu pa je tako u jednom trenutku zbog neodgovornog ponašanja i fizičkih sastanaka u Upravi bilo u samoizolaciji više od 200 zdravstvenih djelatnika. Desetak članova Uprave i ravnatelj bili su pozitivni. Nisam se slagala u doba digitalne ere s takvim fizičkim okupljanjima kriznog bolničkog stožera, koji je na kraju cijeli završio u samoizolaciji. Pisali su mediji već o tome, kršenju mjera samoizolacije i javnost još čeka odgovore. Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju stavila sam promptno u online grupe liječnika, grupe inženjera. Neki su se čak protivili tome i željeli se i dalje sastajati, međutim, nisam htjela popustiti takvim neargumentiranim pritiscima i bila sam u pravu. S radiologije praktično je bilo samo pet djelatnika u samoizolaciji od njih 150, i nitko nije bio pozitivan.

Kako ocjenunjete rad Nacionalnog stožera i stanje u zdravstvu u ovim okolnostima?

Nacionalni stožer je odradio dobar posao, ali moramo se čim prije vratiti uspostavi dobrog funkcioniranja zdravstva i uz koronavirus. Nisu prestale postojati druge bolesti. Važno je čim prije započeti s normalizacijom, uz pridržavanje svih mjera za smanjenje rizika od infekcije. Mogu se zadržati neke inovativne mjere poput telefonskih savjetovanja i video savjetovanja, ali to mora bio samo nadogradnja onog pravog odnosa liječnik-pacijent. Ne možete digitalnim putem pregledati pacijenta, napraviti mu dijagnostičku pretragu i online liječiti. Naš javni zdravstveni sustav do sada je pokazao da se može uspješno nositi sa svim izazovima oko koronavirusa, pa ćemo tako nastaviti funkcionirati i s njim.

Unatoč javnoj eksponiranosti, što zbog politike što zbog bolnice, o vama se zapravo malo zna?

Volim učiti i stjecati iskustva putujući. Sada to nije moguće zbog pandemije, ali i to će proći. Najviše sam posjećivala Finsku jer je otamo moj životni partner Matti, koji mi je već deset godina podrška u svemu i dobro se razumijemo. Fincima je ključno obrazovanje i ponosni su na svoj obrazovni sustav. Finska je populacija nešto veća od Hrvatske, visoko su industrijalizirana zemlja, a njihova uspješna ekonomija utemeljena je na znanju. U ozbiljne reforme krenuli su konsenzusom lijevih i desnih još sredinom 20. stoljeća i postižu jako dobre rezultate. Bilo bi dobro neke aspekte precrtati na Hrvatsku. Bezuvjetnu podršku daju mi moji divni roditelji Barbara i Ivan, s kojima provodim sve slobodno vrijeme u obiteljskoj kući u Međimurju.

Oni su me usmjeravali u životu, čine to i danas, a ja im pomažem u svemu što njima treba jer imam snažnu potrebu za tim. Opušta me boravak u prirodi i zelenilu našeg vrta, a najviše volim kad nam se pridruže prijatelji na roštilju, s kojima se volim zabaviti i nasmijati. No sada smo svi uglavnom na telefonima zbog ove situacije. Međimurje je idealan kraj i zadovoljstvo je sjesti na motor i uživati u dodiru s prirodom. Nekad sam jako voljela trčanje u prirodi, sada više volim šetnje sa psom kojeg smo udomili iz azila krajem prošle godine. Imali smo sreće, prava je dobrica, nazvali smo ga Dodo jer nema rep pa to malo podsjeća na onu pticu. Obožavam različite vrste umjetnosti, likovnu umjetnost, film, umjetnost riječi... 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije