Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marinko Jurasić

Zdravko Marić ima strašan plan s koncesijama!

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
20.06.2017.
u 07:44

Milanovićeva Vlada u studenom 2015. tražila je hitno donošenje Zakona o koncesijama jer, ako se tako ne postupi, “to bi značilo izložiti se tužbi Europske komisije”.

Što si sve dopušta taj Zdravko Marić!? Opet ima strašan plan. Na očigled sviju. Na svu sreću, budna oporba proniknula je njegove namjere da Zakon o koncesijama prilagodi interesima pojedinaca. I, naravno, opet je sve u uskoj vezi s Agrokorom!

Uz sve to, drski Marić se ne povlači već inzistira na svom planu zlouporabe Ministarstva financija, Vlade i Hrvatskog sabora. Što bi tek radio da je član HDZ-a. Uostalom, zar i njima time ne šteti? Prije deset mjeseci Andrej Plenković se s porukom “Vjerodostojno” okrenuo svojim korijenima s očeve strane te je HDZ-ovu kampanju počeo s otoka Hvara kako bi ukazao na nužnost bolje povezanosti otoka, ne samo s kopnom već i među samim otocima. Njegova misao vodilja bila je tada u potpunom suglasju s inicijativom Pokret otoka koja okuplja otočane i sve koji vole otoke. Danas su na suprotnim stranama. Razdvaja ih upravo “Marićev” Zakon o koncesijama.

Nacrt zakona u lipnju 2016. podržala Oreškovićeva Vlada, u kojoj je bio i Most

S tim da nisu sami. Oko ideje da zakon ide u treće čitanje radi provedbe još jedne rasprave te izdvajanja koncesije na pomorskom dobru, okupili su šezdesetak udruga, lokalnih jedinica i tvrtki s otoka i kopna, te su im se, kreativno nadograđujući aferaškim motivima njihov zahtjev, pridružili SDP, Most, Živi zid... Svima im je slučaj plaže Zlatni rat u Bolu, koji se dogodio između dvaju čitanja Zakona o koncesijama, otvorio oči. Miro Bulj i Gordan Maras odmah su uočili da zakon u Saboru ne brani Marić, već da je poslao državnog tajnika. U veljači, kad je zakon bio na prvom čitanju, to ih nije smetalo. Čak je i oporba tada hvalila predlagatelja. Anka Mrak Taritaš hvalila je to što se sa zakonom ide u drugo čitanje. Premda je u samom prijedlogu zakona, čija se prva verzija javlja još u siječnju 2015., predlaže hitan postupak radi implementacije Direktive 2014/23/EU za što smo imali dvogodišnji rok od 17. travnja 2014.

Milanovićeva Vlada još je u studenom 2015. u “prijedlogu iskaza o procjeni učinaka propisa za Nacrt prijedloga zakona o koncesijama” tražila hitno donošenje jer ako se tako ne postupi “značilo bi izložiti se tužbi Europske komisije protiv RH”. Stoga je Ministarstvo financija Borisa Lalovca u normativnom planu predvidjelo taj nacrt uputiti Vladi u drugom tromjesečju 2016. Nakon javne rasprave - koju je propustio tada tek osnovan Pokret otoka – nacrt zakona s više od stotinjak članaka u lipnju 2016. bez rasprave je podržala Oreškovićeva Vlada, u kojoj je bio i Most.

Premda je i taj prijedlog, više Milanovićeve vlade, sadržavao sve one odredbe zbog kojih je prije nekoliko dana Miro Bulj, pripisujući ih Mariću i HDZ-u, u Saboru rekao: “Zakon o koncesijama ima 100 članaka, a 300 puta se poziva na druge zakone što znači da se toliko “zamutila voda” da je koncesija za Zlatni rat samo vrh sante leda, odnosno nastavak pljačke iz vremena pretvorbe”.

Javne plaže jesu naše bogatstvo, ali ni slobodne od biznisa nisu jamstvo njihova očuvanja

U veljači 2017. kad je zakon bio na prvom čitanju, revni Miro Bulj, tada još kao dio vladajuće većine, četiri puta se javljao kako bi nabio na nos SDP-u i Siniši Hajdašu Dončiću koncesiju za zračnu luku dr. Franjo Tuđman. Tada nije vidio “mutnu vodu”. A Hajdaš Dončić je za nacrt rekao da je “uz nekoliko dobrih unapređenja zapravo preslika zakona iz 2012.”, te je i on hvalio što se ide u drugo čitanje kako bi se popravio jer “ćemo na taj način pomoći gospodarstvu”. O pomorskom dobru i plažama tada su govorili HDZ-ovi zastupnici Branka Juričev Martinčev, Josip Borić te je Ivan Kirin sugerirao da se koncesije na pomorskom dobru proglase strateškim interesom.

Sada problematiziranu odredbu o prijenosu koncesije, ima i aktualni zakon iz 2012., samo što je dopunjena “mogućnošću” preuzimanja koncesije nakon restrukturiranja koncesionara. Prva je pomisao na Agrokor. Ali u čemu je problem ako novi vlasnik poštuje uvjete koncesije, ne umanjujući kvalitetu i ne narušavajući kontinuitet izvršenja ugovora o koncesiji!? Ispada da se zbog politikantskih motiva oporbe, koja sada zastupa stavove suprotne onima dok su bili na vlasti, te manipulirajući okašnjelim buđenjem opravdanih strahova s lokalne razine u provedbi i najdobronamjernijih zakonskih odredbi, sada trebamo izložiti tužbi Europske komisije.

A što se “sante leda” na pomorskom dobru tiče, evo njezinih razmjera. U 2015. od 9264 ugovora o koncesiji ubrano je 1,5 milijardi kuna naknada. Od toga je 861 koncesija (9%) na pomorskom dobru s naknadom od 31,5 milijuna kuna, što je na razini naknada na koncesije za igračnice (28,5) ili 2%. Javne plaže jesu naše bogatstvo, ali ni slobodne od biznisa nisu jamstvo njihova očuvanja.  

Komentara 53

MO
mobitel20
08:22 20.06.2017.

Svakome imalo upoznatom jasno je ovo sto pise Jurasic. Hajde da se suglasim s njim sto nije bas cesto. Zakon je najnormalniji i nema nikakvu namjeru "pljacke". Jednostavno, imamo "news live" medije koji moraju "proizvoditi afere" nadopunjeni s raznim buljevima,pernarima,marasima koji su stvaranje afera i plju.canje po svima i svemu shvatili kao "posao" i tu smo gdje smo...Koncesije daje Zupanijska Skupstina, sve je javno...dato ih je do sada na tisuce, sudjeluju ljudi koje su te opcine izabrale na lokalnim izborima da ih predstavljaju a ne nekakvi "Pokreti" koji predstavljaju sami sebe ali jaako dobro dodju Maji Sever ili ekipici sa N1 ili indexa...U vise tisuca koncesija imamo "problematicnih" za na prste jedne ruke...Sada se predvidja mogucnost prenosenja i zalaganja Ugovora. Novinar je to dobro objasnio, sto je tu problem !? Stovise , preuzimanje je potvrda da ce se uvjeti iz jqvnog natjecaja postivati...gradjani bi se trebali buniti ako bi koncesija koja funkcionira i usluga koji daje zastala na vise mjeseci zbog procedure koja je nuzna , a to se dogadja ako nema postupka prijenosa koncesijskog Ugovora. Dakle, radi se samo o prijenosu tog konkretnog ogranicenog PRAVA koje je i vremenski ograniceno, a ne o "okupqciji" zemljista. Osim toga, to zemljiste je drzavno i treba donositi dobit najsiroj zajednici a ne samo i iskljucivo lokalcima! Nije HEP samo zagrebacki ako mu je tu sjediste, tako i morska obala nije privatno vlasnistvo onih koji su se tu naselili...

DD
ddh
08:37 20.06.2017.

Prema pisanju novinara, za sve koncesije na plazama u cijeloj Hrvatskoj je u godinu dana pribrano nesto vise od 30 mio. kuna, a u isto vrijeme Mosto barun Münchhausen po imenu Bulj tvrdi, da samo u Dalmaciji od koncesija na plaze odlaze dvije miliarde kuna u privatne dzepove, a tu ga podrzava i Mostov prorok Grmoja kao i sveznajuci i najsposobniji Maras, koji u stvari niti nezna kak se rijec koncesija ispravno napise ili izgovori. A Mostovci su tu skupili i ca. 500 prosvjednika sa svih otoka i cijelog priobalja, pa i cak sa nekoliko crvenih Zagrebcana uz pomoc komunista na Jutelu (HRT -Maja Sever, Vlahov i ostali) stvaraju percepciju, da tih 500-tinjak Mostovih aktivista zastupaju cIdeologie stanovnistvo otaka i priobalja. Kaj sve izraste u glavama beraca mandarina, bacaca kamena s ramena i nepismenih komunjara je nevjerojatno.

DU
Deleted user
09:01 20.06.2017.

Toliko ih je koji ilegalno zapravo sada drže koncesije na plaže ili su ih "jednostavno zauzeli". HDZ nije dužan ispunjavati želje SDP-u i njegovim satelitima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije