Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.01.2017. u 15:00

Pravosuđe u Francuskoj odlučuje o tome može li intelektualac govoriti o opasnosti od političkog islamizma, odnosno svatko, pa i za možda bezazlenu izjavu, može biti optužen za "islamofobiju"

Talijanski Ustavni sud ovih se dana izjasnio o izbornom zakonu koji je predložila Renzijeva vlada, a usvojio ga i parlament pa se, među ostalim, odbacuje drugi izborni krug za parlamentarne izbore. Na izborima za načelnike ići će se, dakle, u drugi izborni krug, ali za parlament ne. Sud, a ne političari u parlamentu odlučuje kakav bi trebao biti izborni zakon!? Ovih dana pokrenuta je i sudska istraga protiv gradonačelnice Rima Virginije Raggi, izabrane prije samo šest mjeseci, zbog navodne zloupotrebe položaja. Možda će morati podnijeti ostavku. Sud vraća na posao zaposlenike koji su dobili otkaz jer su se magnetskom karticom prijavili da su ušli u ured, a onda otišli u kupnju ili na kupanje.

U Teksasu (SAD) pokrenut je postupak protiv Applea jer je jedan vozač, upotrebljavajući FaceTime u vožnji, izazvao sudar i smrt djevojčice. Krivnja Applea je što je izmišljena aplikacija za videopozive koja se automatski ne deaktivira tijekom vožnje. Nije kriv bahati vozač koji se u vožnji služi zabranjenom napravom, već tvrtka koja nije predvidjela da postoje i takvi ljudi. Pravosuđe u Francuskoj odlučuje o tome može li intelektualac govoriti o opasnosti od političkog islamizma, odnosno svatko, pa i za možda bezazlenu izjavu, može biti optužen za "islamofobiju".

Tužitelj u Italiji može odlučiti o zapljeni ili zatvaranju neke tvornice, pa i termoelektrane, kao što je učinjeno u mjestu Vado Ligure, a ista takva elektrana u drugoj regiji s istim stupnjem zagađivanja može i dalje raditi. Pravosuđe, dakle, određuje kako treba organizirati društvo, tko bi trebao biti na vlasti, što bi se smjelo proizvoditi..., i to ne samo u Italiji nego i u sve većem broju zapadnih zemalja.,

Pravosuđe odlučuje o politici, ekonomiji, zdravlju, društvenim odnosima... Ima nevjerojatnu moć. Čini se da je ta vlast, iako je samo jedna od triju koje čine kostur države – zakonodavna, izvršna i sudska – preuzela glavnu riječ u mnogim državama, pa i u Hrvatskoj. Ideja da posljednju riječ u svemu ima sud nije nimalo bezazlena.

Moglo bi se ući u “pravosudni totalitarizam“. Dakako, politika, jer ona je čimbenik izvršne i zakonodavne vlasti, ako je loša, prepušta donošenje odluka sudskoj vlasti. Zar smo došli u doba vladavine principa “sve vas bum tužil“?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije