Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.09.2018. u 11:12

U EU bi se preko centara puštali samo oni kojima se odobri azil i koji uistinu bježe od rata

Migrantska kriza duboko je podijelila Europsku uniju. O tom problemu čelnici 28 država članica ponovno raspravljaju na neformalnom summitu u austrijskom Salzburgu. Dok su s jedne strane neke članice, poput Mađarske, čvrsto zatvorile svoje granice, s druge je Njemačka koja je dosad imala otvorena vrata za sve izbjeglice.

No ni politika mađarskog premijera Viktora Orbana ni politika njemačke kancelarke Angele Merkel, pokazalo se, nije održiva na dulji rok. Europa je svjetionik za ljude koji bježe s ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike. I to je stvarnost. Tim ljudima u svakom slučaju treba pomoći. Stavljanje žilet-žice na granice da bi se spriječio ulazak izbjeglica nehumano je i necivilizirano rješenje.

Puštanje pak preko granica svih koji se na njima pojave, bez kontrole, donosi sa sobom i opasnost da se među nesretnim ljudima koji zbilja bježe od rata u EU prošvercaju i oni koji ne dolaze s ratom zahvaćenih područja. Njemačka je od 2014. dosad primila više od 1,6 milijuna izbjeglica i sve su češće vijesti iz te zemlje da su neki od njih počinili neko teško kazneno djelo. To naravno ne znači da su svi migranti kriminalci, ali takvi slučajevi hrane krajnju desnicu koja onda time sije strah među lokalnim stanovništvom i dobiva na rejtingu.

Zatvaranje granica za izbjeglice europska je realnost. Pritom, Europa ipak ne bi bila potpuno nedostupna onima koji zbilja trebaju pomoć. Rješenje za to smišljeno je na summitu održanom krajem lipnja kad je dogovorena uspostava centara za migrante koji bi bili izvan EU, a u njima bi se obrađivali zahtjevi za azil. Oni kojima bi se azil odobrio nastavljali bi svoj put prema EU, a oni koji su odbijeni bili bi vraćeni tamo odakle su došli.

Dogovorena je bila i uspostava kontrolnih centara za migrante koji su pristigli u EU. No problem je što dosad nijedna zemlja izvan i unutar EU nije iskazala spremnost da ti centri budu na njezinu teritoriju. Šteta, jer to se čini kao najbolje rješenje.

Migranti se iskrcali u Španjolskoj

migranti
1/9

Komentara 7

KL
klasika
12:31 20.09.2018.

Humano je pomagati pridošlicama. Ali ne možeš čitavu Afriku i Aziju preselit u Europu. Pa samo stanovništvo Nigerije godišnje raste za 4.9 milijuna. Ako bi Kinezi bili tako dobri da to kao kod sebe dovedu u red? Kad Zapad već nije u stanju.

LU
lunar777
12:33 20.09.2018.

Kakva kukavičja jaja, pa trenutno je u svijetu preko 40-ak ratova, to opet ništa ne znači ako će se puštati sve koji zatraže.

DU
Deleted user
12:19 20.09.2018.

A zašto bi tim ljudima trebalo pomoći?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije