Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zastupnici zagrebačke Skupštine biraju čelne ljude kulturnih institucija

Zagrebačka skupština
Patrik Macek/PIXSELL
15.03.2021. u 08:59

Na dnevni red Skupštine grada Zagreba konačno je stavljena i odluka o imenovanju šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, što bi trebao postati mladi i više nego daroviti poljski maestro Dawid Runtz koji je već odavno izborio i podršku orkestra. Bira se i ravnatelj Kerempuha, Trešnje, Centra mladih Ribnjak...

Za utorak je najavljena sjednica Skupštine grada Zagreba. Broj točaka ove sjednice, prve nakon fizičkog odlaska gradonačelnika Milana Bandića, više je nego opširan. Brojne točke odnose se i na kulturu. Tako će se na sjednici od utorka (koja će se vjerojatno produljiti na nekoliko dana) odlučivati i o novim (ili starim) čelnim ljudima niza kulturnih institucija o kojima skrbi grad Zagreb.

Tako je na dnevni red konačno stavljena i odluka o imenovanju šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije što bi trebao postati mladi i više nego daroviti poljski maestro Dawid Runtz, koji je već odavno izborio i podršku orkestra. Gradski će zastupnici odlučivati i o novom ravnatelju Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, koje se odlično snašlo i u ovim koronskim uvjetima pa, osim u ono vrijeme proljetnog posvemašnjeg lockdowna, uopće nije prekidalo svoj rad te je svojim glumcima omogućilo da se ostvare i na sceni, a publici je priuštilo i atraktivne nove predstave.

Dosadašnjeg ravnatelja Romana Šuškovića-Stipanovića (koji je prošle godine nakratko dao i ostavku na svoj položaj, no onda se predomislio) trebala bi zamijeniti Sonja Kovačić, iskusna kazališna producentica koja je surađivala s brojnim kazališnim kućama i festivalima, kako se da iščitati iz njezina životopisa. Sonju Kovačić jednoglasno je podržao i nadležni Odbor za kulturu. Bira se i čelni čovjek Gradskog kazališta Trešnja, a to bi prema prijedlogu o kojemu će odlučivati gradski zastupnici trebala ostati poznata zagrebačka glumica Višnja Babić, koja za novi mandat također ima jednoglasnu podršku Odbora za kulturu. Skupština bi za ravnateljicu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad trebala imenovati i Teu Bilić, koja se jedina i javila na natječaj. Prema prijedlogu koji je upućen Skupštini, ne bi trebao biti upitan ni drugi mandat Anje Planinčić na mjestu ravnateljice Centra za kulturu na Peščenici, koji je također jednoglasno podržao i nadležni Odbor za kulturu, ali i kolektiv Centra.

I nakon ovih gotovo idiličnih informacija o novim imenovanjima, oko jednog ravnateljskog mjesta priprema se bura. Riječ je o mjestu ravnatelja Centra mladih Ribnjak, centra koji je pozicioniran u samom podnožju katedrale, usred lijepoga gradskog parka, u samom srcu starog Zagreba. Ne treba dokazivati da je riječ o atraktivnom položaju i više nego atraktivnom urbanom prostoru u kojem djeluje i poznati dječji zbor Klinci s Ribnjaka i u kojem se proteklih godina skrasilo odlično neovisno kazalište nazvano PUK.

Za ravnateljsko mjesto Centra mladih Ribnjak javilo se čak pet zainteresiranih gospođa, što je svakako iznimka u odnosu na prethodno spominjane javne natječaje sa samo jednim kandidatom, što je također tema za sebe.

Među kandidatkinjama za ravnateljicu Centra mladih Ribnjak su Ana Vilenica, Snježana Petrov, Pavlica Bajsić, Petra Kriletić i Višnja Gašperin. Upravno vijeće Centra mladih Ribnjak, na čijem je čelu ovih dana itekako spominjana Natalija Prica Oreški, većinom je glasova za ravnateljicu podržalo Višnju Gašperin, trenutačno zaposlenu u Centru za kulturu na Trešnjevci.

Odbor za kulturu na čijem je čelu HDZ-ova Dubravka Brezak Stamać nije podržao imenovanje Višnje Gašperin. Ona je od pet glasova dobila samo jedan, dva su bila protiv, a dva suzdržana. Odbor za izbor i imenovanja, na čijem je čelu Gzim Redžepi, još jedno ovih dana često spominjano ime, i to također iz medicinskih krugova, baš kao i Natalija Prica Oreški, za razliku od Odbora za kulturu, jednoglasno je podržao Višnju Gašperin.

Protiv izbora Višnje Gašperin izjasnilo se i stručno vijeće Centra mladih Ribnjak, o čemu se Upravno vijeće Centra u originalnom tekstu prijedloga Skupštini netočno izjasnilo, pa je Natalija Prica Oreški morala dopuniti izvorni prijedlog izmjenom u kojoj piše da Stručno vijeće Centra nije imalo pozitivan stav o izboru Višnje Gašperin. Očito, fotelja ravnateljice Centra mladih Ribnjak za Višnju Gašperin sada ovisi o rukama gradskih zastupnika jer njezino imenovanje očito ne podržavaju ni Stručno vijeće kolektiva ni Odbor za kulturu.

A i došlo je do očite pogreške u komunikaciji Upravnog vijeća Centra mladih Ribnjak i Skupštine grada Zagreba, koja je sada ispravljena, ali ostaje gorak okus sumnje u svjesnu manipulaciju gradskim zastupnicima. Manipulaciju koja je, na sreću, na vrijeme registrirana.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar peacemaker
peacemaker
13:49 15.03.2021.

Visokorangirana osoba na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta na Šalati je potvrdila da je u nalazu obdukcije kao uzrok smrti navedeno zatajenje srca povezano s Viagrom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije