Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.02.2018. u 08:35

Treba reći da današnja Hrvatska ne zna što bi sa Spomen-područjem u Jasenovcu

Puno je tekstova punih žuči proliveno nakon što je Srbija, uz druge organizatore, u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku organizirala izložbu o ustaškom logoru Jasenovac. Na žalost, premalo je smirujućih analiza bilo u sveopćoj hrvatsko-srpskoj kakofoniji oko ove čudnovate izložbe koja je, očito, zatekla ne samo hrvatsku javnost nego i tromu i jalovu hrvatsku diplomaciju. Ali, možda će i ova izložba u Ujedinjenim narodima pomoći Hrvatskoj da se dublje i iskrenije pozabavi vlastitom poviješću, a onda i savješću.

Kao prvo, otvoreno treba reći da današnja Hrvatska ne zna što bi sa Spomen-područjem u Jasenovcu. Kada bi znala, onda ne bi Srbija s Miloševićevim pionirom Dačićem u UN-u organizirala izložbu o Jasenovcu, nego bi to radilo Spomen-područje Jasenovac. Uostalom, u strateškom planu rada tog Spomen-područja kojeg se hrvatska politika sjeti jednom na godinu, na godišnjicu proboja logoraša nekako s proljeća, crno na bijelo stoji i namjera da se baš u središtu Ujedinjenih naroda organizira izložba o Jasenovcu.

Dakle, da je to na vrijeme učinila Hrvatska, onda to ne bi mogla učiniti Srbija. Da Hrvatska zna što želi sa Spomen-područjem Jasenovac, onda bi valjda već jednom formirala njegov Savjet koji je važno tijelo u njegovu upravljanju. Ali, taj Savjet ne postoji već godinama i nikome ništa. Pa ako se već ne može formirati Savjet, onda se mora promijeniti Zakon o Spomen-području Jasenovac koji je donijet u sam osvit rata 1990. Naravno, ako se to Hrvatska politika usudi učiniti. A ako se ne usudi, onda znamo koliko je sati.

Službena Hrvatska treba podržati i svaki stručni i znanstveni pristup daljnjem istraživanju svih važnih činjenica vezanih uz ustaški logor u Jasenovcu. Ali, kada već Srbija tako zdušno i s puno entuzijazma svijetom širi svoju istinu o Jasenovcu, onda tu istu Srbiju očito treba podsjetiti da bi bilo bolje da počisti pred svojim pragom.

Pa Beograd je u Drugom svjetskom ratu imao čak četiri gradska logora, o čemu je nedavno za Deutsche Welle otvoreno govorila srpska povjesničarka Branka Prpa. Kada se najbolji pjevač među diplomatima Ivica Dačić već toliko brine za žrtve rata i pogroma, onda je mogao usred New Yorka organizirati i izložbu o beogradskim logorima smrti iz Drugog svjetskog rata, a ne sudjelovati u vlasti koja želi rehabilitirati Milana Nedića koji je punio beogradske logore ljudima koji su također imali ime i prezime, baš kao i žrtve jasenovačkog logora.

Mogao je Dačić, da ima časne i poštene namjere prema svim žrtvama, kao što tvrdi, usred UN-a organizirati i izložbu o logoru Jajinci nedaleko od Beograda, a u kojemu je, prema nepotpunim podacima, u Drugom svjetskom ratu ubijeno između 60.000 i 80.000 ljudi. Pa ako se već s pravom govori o Jasenovcu, zašto se onda prešućuju Jajinci? Zar civilizacija poznaje žrtve prvog i žrtve drugog reda? Ili je svaka žrtva – žrtva i svaki čovjek – čovjek?

Komentara 44

HI
Hik
14:09 19.02.2018.

Jajinci su bili pod Njemackom upravom, a vucic hoce biti dobar sa Nijemcima. Zato to ne spominju.

DU
Deleted user
09:25 19.02.2018.

Hrvatski narod ne prihvaća laži o Jasenovcu, to je valjda jasno! Zbog toga je toliki otpor prema Jasenovcu, koji je poslužio za dobivanje ratnih odšteta od Njemačke za cijelu Jugoslaviju, i naravno kako bi se Hrvate držalo na kratkoj uzici. Mislim da nitko normalan i savjestan ne podržava rasne zakone i da ih osuđuje, ali u slučaju Jasenovac, radi se o provokaciji koju najbolje podgrijavaju jugo kadrovi jer samo njima odgovara kroz antifovanje opstajati na političkoj sceni i u civilnim udrugama, sa plaćama koje u privredi ni vlasnici proizvodnje nemaju. Lustracijom bi se rasvijetlilo sve!

BA
bakulušić
14:29 19.02.2018.

Jasenovac nije samo srpska priča. I korist od Jasenovca ne ubiru samo Srbi. Jasenovcem još uvijek uspješno trguju i hrvatski "antifašisti" čija djeca vladaju Hrvatskom i, naravno, veliki dio židovske zajednice u Hrvatskoj. Srbi pokušavaju koristiti plodove stogodišnje vladavine i tako uspješno drže Hrvate u omči koju po potrebi zatežu. "Antifašistička" djeca ne daju dirati u Jasenovac jer bi direktno udarili na svoje očeve, koji su Srbima držali ljestve dok su megalomani "zidali" brojke, bez imalo poštovanja prema nevinim žrtvama. Moćni pojedinci iz židovske zajednice smatraju da su toliko moćni da nitko nije hrabar dirnuti njihovu priču bez velikih posljedica. Svjesno nanose štetu Židovima, dopuštajući da laži skrnave istinu o židovskim stradanjima u Drugom svjetskom ratu. I tako će to trajati sve dok se ne promjeni odnos političkih snaga u Hrvatskoj. A mala balkanska zabit će zatezati i otpuštati omču onako kako njoj odgovara. Onaj tko im je pobjegao ispod šapa, mora skupo platiti. I plaća!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije