Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.10.2018. u 08:10

Američko, baš kao i hrvatsko društvo, sve se više polarizira stvarajući (nekad samo prividne) podjele na liberalne i konzervativne.

Suci Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, najvišeg suda u zemlji, poznati su po svojoj nepoznatosti. Takav stav, uz nekoliko iznimaka u prošlosti, potpuno je jasan jer vrhovni suci, čiji je mandat doživotan, prolaze dug proces testiranja, ne pripadaju stranci i, kao nepristrani, ne sudjeluju u aktivnom političkom životu.


Afera s Brettom Kavanaughom, kandidatom Trumpove administracije kojeg je Christine Blasey Ford, sveučilišna profesorica, optužila za pokušaj silovanja tijekom tinejdžerskog tuluma u ljeto 1982. označava potpuno novo razdoblje u statusu i ophođenju vrhovnih sudaca. Gledajući snimke njihova obraćanja Senatu (koji imenuje suce većinom), oboje djeluju uvjerljivo, Ford svojom smirenošću i vrlo direktnim odgovorima, a Kavanaugh emocijom ljutitog suca čija je reputacija nepovratno uništena. Gnjusno je gledati kako se citati iz srednjoškolskih godišnjaka čitaju kao relevantne odrednice karaktera suca čija je reputacija dosad bila bez mrlje.

Ipak, ovdje nije glavno pitanje istina o tome što se dogodilo te večeri već treba li Kavanaugh biti imenovan vrhovnim sucem, a tu je odgovor vjerojatno ne i to iz dva razloga. Prvo, kao nepristrani, suci moraju uživati percepciju pravičnosti kod ljudi različitih svjetonazora bez naginjanja lijevim ili desnim opcijama. U svojem govoru direktno implicirajući Trumpa, zavjeru Clintona i ljevičarske opozicijske grupe, sudac Kavanaugh je prešao tu granicu.

Drugo, svaki drugi kandidat kojeg predloži predsjednik svjestan je da će jedan od prvih izazova biti upravo suočavanje sa zakonom o abortusu, kojeg sve konzervativnije društvo 45 godina nakon Roe vs. Wade, želi izmijeniti. Koliko god je nevjerojatno da osnovne tekovine modernog društva, poput prava na pobačaj, ponovno dovodimo u pitanje, još više čudi da republikanci inzistiraju na kandidatu čiji je ime nakon ove optužbe, ali i dodatne dvije koje stoje protiv Kavanaugha – zamrljano, iako svjetonazorski bi svaki izbor potvrdio narativ kojeg žele plasirati.

To je i temeljno pitanje cijele afere, granice političke moći gdje će kandidat (jer istinu o optužbama možda nikad nećemo doznati), koji javno iznosi političke stavove na način nimalo dostojan vrhovnog suca, dobiti podršku kao pljusku ostalima. Ne radi se tu o zaštiti svog, već o dokazivanju moći nad svim ostalima; liberalima, borcima za ljudska prava, i ponovno – ženama.

Upravo zato se ova tema tiče i nas u Hrvatskoj. Američko, baš kao i hrvatsko društvo, sve se više polarizira stvarajući (nekad samo prividne) podjele na liberalne i konzervativne. Kao mala nacija, mi trendove uvozimo, a ovakve podjele u najslobodnijem društvu na svijetu utječu na popularizaciju i legitimaciju nekih, u ovom slučaju zastarjelih, stajališta. A to bi nas itekako trebalo brinuti u zemlji koje sve više naginje ekstremima za koje smo se nadali da su ostali u nekim drugim, puno mračnijim vremenima.

Komentara 23

DU
Deleted user
08:26 04.10.2018.

Detaljno sam pratio vijesti glede imenovanja i mogu reći da je Kavanaugh odličan kandidat za suca Vrhovnog suda. Demokrati su sve napravili da bi imenovanje odgodili iza izbora u studenom na kojima se nadaju da će osvojiti više mjesta u Senatu. Senatorica Feinstein je imala pismo od Ford 2 mjeseca prije no što je izašlo u javnost. Vjerojatno jer su pripremali strategiju koja im je, nadam se, propala. I da, pravo na pobačaj nije tekovina modernog društva. To je bježanje od odgovornosti i stavljanje sebe na prvo mjesto, a to nije odlika odrasle osobe.

JA
Jania
10:14 04.10.2018.

Gđo. Prlić, čini mi se da ipak niste detaljno pratili tzv. aferu. Radi se o čistom politikanstvu s naručenom "optužbom". Čak i da je tvrdnja istinita, sama je činjenica da danas 52-godišnjakinja optužuje 55-godišnjaka da je na nekakvoj zabavi prije trideset i pet godina, koje se baš ne sjeća, kao pripiti 17-godišnjak pokušao poljubiti više nego groteskna. Da nije možda u dječjem vrtiću prolio mlijeko? Međutim, slažem se da je "afera2 i te kako relevantna, ne samo za Hrvatsku, nego za cijelu zapadnu civilizaciju. Zaglupili smo, nema nam spasa.

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
10:26 04.10.2018.

Pobačaj je kratko i jasno - Ubojstvo! Ali naravno za levičare je ubijanje normalno i poželjno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije