Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2019. u 21:44

Nitko se nije morao brinuti za posao, nije se morao brinuti hoće li prvog dobiti plaću jer mogućnost da tvrtka ode u bankrot bila je ravna nuli.

Tridesetogodišnjica pada Berlinskog zida, a posebice intervju koji je tim povodom Der Spiegelu dala njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je, za razliku od predsjednice Grabar-Kitarović, doista odrasla s one strane željezne zavjese, pokazala je kako i danas postoji podjela na dvije Njemačke, istočnu i zapadnu. Ne doduše u geografskom ili političkom smislu, ali u smislu razine ekonomske razvijenosti, a pogotovo u smislu razumijevanja nekadašnjeg života bivših “istočnjaka”.

Režim nekadašnjeg DDR-a bio je, bez ikakve sumnje, represivan, ali ne i bez svojih čari. Zapadni Nijemci još ne mogu shvatiti da na istoku, u “oazi komunističkog socijalizma”, nije sve bilo tako crno i sivo. Primanja su bila niska, nisu se vozili Mercedesi i Opeli, već Trabanti i Wartburzi, no život je imao svojih svijetlih strana.

Nitko se nije morao brinuti za posao, nije se morao brinuti hoće li prvog dobiti plaću jer mogućnost da tvrtka ode u bankrot bila je ravna nuli. Nitko nije morao strepjeti da će mu tvrtka biti gospodar života, da će ga šef zvati u bilo koje doba dana ili noći, nitko se nije morao brinuti na koji će način financirati školovanje svoje djece.

Foto: DPA/Pixsell

Uostalom, “istočnjaci” su nakon odlaska u mirovinu mogli i putovati na zapad jer tada više nisu bili neophodni “razvoju socijalističkog društva”. Svega se ovog danas sa sjetom sjećaju brojni Nijemci na istoku države, bar one starije generacije koje se danas bore za preživljavanje i opstanak na tržištu.

Sve ovo pokazuje da i Njemačka, najrazvijenija zemlja Europe, dijeli isti sindrom s nizom nekadašnjih komunističkih ili socijalističkih zemalja, sindrom nostalgije. U Hrvatskoj je to sindrom jugonostalgije, gdje je “sve bilo bolje”, bar u očima onih umirovljenika koji danas kopaju po smeću ili radnika koji štrajkovima traže plaće. Čak i u Rumunjskoj ima cijeli niz nostalgičara koji sa sjetom misle o komunizmu iako je u to vrijeme Ceauşescuov režim bio jedan od najnehumanijih na planetu. I nije stoga čudno što dio istočnih Nijemaca s nostalgijom razmišlja o prošlim, svršenim vremenima. Iako, realno, to vrijeme nipošto nije bilo bolje nego današnje.

Komentara 14

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
09:10 08.11.2019.

Ma čekaj malo! Ako umirovljenici i radnici u Hrvatskoj s nostalgijom gledaju na Jugu, tko su onda oni ostali kojima Juga ne fali. Umirovljenika je više od milijun, radnika oko 2,5 milijuna. Tko pripada onom ostatku i kako to da su na vlasti oni koji su sretni da Juge više nema?

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
08:43 08.11.2019.

Čovjek je društveno biće, a ranije je bez obzira na uredenje bilo više vremena i mogućnosti za druženja, razgovore, ples, izlete... Danas je tehnološki razvoj uz dobre strane donio i otuđenost. Gledam cure i dečke u kafićima, svatko gleda u svoj mob i ne razgovaraju. Kada kažem da je prije bilo bolje, ne mislim na društveno uređenje, nego isključivo na kvalitetu međusobne komunikacije.

FM
fmihoci1
23:36 07.11.2019.

... već odavno u dokumentarcima istočni nijemci, i ne samo stariji, đivot u istočnoj njemačkoj opisuju - dobrim i lijepim ... a komentator ovdje, samo tako, nečiji život u nekom vremenu naziva životom u lošem vremenu, besmisleno uspoređuje yugu i istočnu njemačku, glumi experta za nostalgiju ... za čitatelje bi bilo korisnije da je -- prenio osjećaje i mišljenja istočnih nijemaca ... pa makar kopirajući ih iz dokumentaraca ... meni na pamet ne pada ocjenjivati osjećaje, mišljenja o svom životu, nostalgičnost itd. komentatora ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije