Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.11.2019. u 12:58

Pogrešna reakcija dijela hrvatske politike omogućila je Vučiću da poentira

Pogrešna i nespretna odluka HDZ-a jedan je objektivno važan politički događaj, što skori kongres europskih pučana u Zagrebu nesumnjivo jest, reducirala isključivo na priču o neprimjerenom korištenju Sabora za potrebe EPP-a i na skandal oko dolaska Aleksandra Vučića u Zagreb, što nije dobro ni za HDZ ni za Hrvatsku.

I pritom je upravo neprimjerenost održavanja stranačkog kongresa u Sabornici dokazivana i mogućnošću da bi se za saborskom govornicom mogao naći i Vučić, iako se to kasnije pokazalo netočnim. U Saboru se trebala održati samo politička skupština EPP-a, a Vučićeva napredna stranka samo je pridružena članica europskih pučana.

Međutim, odluka o unajmljivanju zgrade Sabora za potrebe stranačkog skupa, pa bilo to i zasjedanje vodeće europske političke grupacije, bila je nespretna i pogrešna. I kada je ta odluka izazvala buru, uslijedila su nemušta objašnjenja kako je iznajmljivanje sabornica uobičajeno i u drugim europskim zemljama, iako se i to ubrzo pokazalo netočnim jer se u pravilu nigdje ne iznajmljuju dvorane u kojima se održavaju plenarne sjednice.

Dakle, HDZ se vlastitom nespretnošću najprije sam uvalio u probleme, i sada ga spašava vodstvo EPP-a, koje je odlučilo otkazati zasjedanje u Saboru kako ne bi štetilo grupaciji. Možda se to dogodilo i na nagovor Andreja Plenkovića, iako u to ne možemo biti sigurni, ali zato sa sigurnošću možemo reći da je Plenković u ovom slučaju podcijenio snagu opozicije i medija.

I kao što je Plenkovićeva pogrešna procjena omogućila opoziciji bizarnu pobjedu u borbi “za dignitet Hrvatskog sabora”, tako je i pogrešna reakcija jednog dijela hrvatske politike na najavu Vučićeva dolaska u Zagreb omogućila Vučiću da opet poentira. Obavještavajući predsjednika EPP-a Josepha Daula da neće sudjelovati na kongresu pučana, Vučić se pokušava prikazati žrtvom “hajke” koja se protiv njega digla u hrvatskim medijima, a on u takvim okolnostima, naravno, ne može doći u Zagreb.

Vučićeva je poruka jasna: on je suzdržan i odmjeren, pogotovo u usporedbi s neljubaznim domaćinima kongresa, iako je samo pridruženi član EPP-a, a oni su – nezasluženo, naravno – punopravni članovi pučke stranke i Europske unije.

Komentara 3

DU
Deleted user
14:29 15.11.2019.

Vučić u svakoj mogućoj prigodi "opatrne" po Hrvatskoj - dosta utipkati u tražilicu Vučić Hrvatska pa ćete dobit kronološki uvid u te njegove razjarene reakcije kad se radi o bilo kojoj temi, u koju je moguće "umiksati" Hrvatsku. A zašto to radi? Zato jer se time producira za domaće dnevno pol. potrebe kao "pravi" Srbin, a na Kosovu - e tamo je stanje toliko jadno za Srbiju da što više halabuke se digne oko Hrvatske, to lakše će " prošvercati" kosovsku otužnu problematiku ispod medijskih horizonata. Tako da jedan napad manje ili više - tko će to bilježiti u europskim pol, krugovima kad se zna da je Vučić, koji ne mijenja ćudić, u ruskoj interesnoj orbiti i to je sada problem "ujke Sama" koji im čak prijeti i sankcijama. Kakva dvorana, kakav Sabor, kakvi protesti u ZG da je Vučić došao - sve to ide u zaborav odmah u prosincu, kao da se nikad nije ni zbilo. Toliko bitno! Ali napadi Vučića plus zvjerske ilustracije naslovnih str. Kurira, kad se radi o tobožnjim hrv. prijetnjama Srbiji, e to će i dalje biti na svakotj. bazi. Međutim, pa pa Kosovo!

DU
Deleted user
13:48 15.11.2019.

koalicija hdz i sdss sa notornim pupavcem malim od kuzine i od vucica u hrvatskoj... ...koalicija hdz i vucica u tzv.evropskom parlamentu je priroradan put hdz u propast...

LI
lipica
16:52 15.11.2019.

Velik broj Hrvata nikako da se opameti, nego i dalje uzgaja mrznju u sebi.A sve je ovo politika od koje se ne zivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije