Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.02.2017. u 10:00

Nevjerojatno je da SNS, kojemu se pravomoćno osuđeni ratni zločinac pojavljuje na tribinama, tako olako optužuje druge za fašizam

U preuzimanju HDZ-a i vođenju stranke, Andrej Plenković silno se trudio ostaviti dojam da se, i u vrijednostima koje zastupa i u načinu vođenja politike, oslanja na Europsku pučku stranku (EPP), najsnažniju političku grupaciju u EU, kojoj pripada i HDZ.

Predsjednik EPP-a i drugi visoki dužnosnici pojavljivali su se s Plenkovićem na HDZ-ovim skupovima u predizbornoj kampanji. Nakon Plenkovićeve pobjede, javno su komentirali kako je to uspjeh koji može postati uzor europskim pučanima u drugim zemljama EU.

Ukratko, sva komunikacija iz dvije stranačke središnjice, i iz Rue de Commerce u Bruxellesu i s Trga žrtava fašizma u Zagrebu, ostavlja dojam da je HDZ stranka čiji se glas dobro čuje u redovima europskih pučana.


Zbog toga je još neobičnije da u situacijama kad na sastancima EPP-a treba podići glas protiv vrlo problematičnog i antieuropskog ponašanja novoprimljene “sestrinske” im stranke u Srbiji, Vučićevih naprednjaka, od HDZ-a ni traga ni glasa.


Na Političkoj skupštini EPP-a 23. i 24. siječnja ukazala se prilika da se u raspravi problematizira sramotno ugošćavanje i veličanje pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina na tribinama Srpske napredne stranke sredinom siječnja u Vršcu i jednom selu blizu Novog Sada.

Jedan njemački član Političke skupštine prvi je spomenuo Šljivančanina kao Vučićev i SNS-ov, a ona i potencijalno EPP-ov, problem, no nitko iz HDZ-a nije se javio za riječ. Međunarodni tajnik Miro Kovač nije uopće bio prisutan, šefica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica bila je ondje ali nije se javila za riječ, i sve je odmah gurnuto pod tepih.

Europski pučani ostali su živjeti u uvjerenju da njihova sestrinska stranka u Srbiji promiče europske vrijednosti iako se u stvarnosti događa upravo suprotno: obveza Srbije na putu prema EU, pa slijedom toga i obveza vladajuće stranke u Srbiji, je da poštuje presude Haaškog suda, a SNS ne samo da to ne radi na primjeru presuda o genocidu u Srebrenici, nego ugošćuje pravomoćno osuđene ratne zločince Šljivančanina i Momčila Krajišnika na svojim tribinama i u uredu predsjednika države.

A HDZ, koji je među pučanima najpozvaniji da problematizira takvo neprihvatljivo ponašanje, uopće se ne javlja za riječ. 
Slučaj je još nevjerojatniji ako uzmemo u obzir da samo dva-tri tjedna nakon te Političke skupštine EPP-a iz SNS-a šalju priopćenje u kojem najavljuju da će upozoriti EU na pojavu fašizma u Hrvatskoj, a kao povod za priopćenje uzimaju otkrivanje biste blaženom Alojziju Stepincu u Osijeku.

Pravomoćno osuđeni ratni zločinci glavom i bradom sjede pod zastavom SNS-a kao Vučićevi i Nikolićevi gosti, na što HDZ šuti upravo na onom mjestu gdje je najpozvaniji govoriti, a potom SNS uzvraća tako da prekomjerno granatira Hrvatsku zbog Stepinca, koji za razliku od Šljivančanina, Krajišnika i sličnih nikad nije osuđen za ratne zločine

I to je sve umotano u celofan Europske pučke stranke, u koju bi hrvatski građani trebali valjda imati bezgranično povjerenje jer je njezino ime stalno na Plenkovićevim usnama.
Takva HDZ-ova taktika ne vodi ničemu dobrome.

Taktika u kojoj se članstvo HDZ-a u europskim pučanima samoreklamira preko svake mjere, a istovremeno se na sjednicama EPP-a šuti kad se treba nešto reći. Taktika u kojoj je HDZ možda glasan kad treba za domaću publiku izjaviti da HDZ ne podržava Vučićeve naprednjake u EPP-u, ali je nečujan kad to treba argumentirati na samim sjednicama političkih tijela EPP-a.

I, konačno, taktika u kojoj HDZ odbija prvo pomesti u svom dvorištu da bi zatim mogao s punim integritetom i vjerodostojnošću glasno kritizirati druge. Ovo posljednje je ključno. HDZ bi na pojavu ustaških simbola i parola u Hrvatskoj trebao reagirati odlučnije, a ne osnivanjem povjerenstava, i trebao bi uskratiti mogućnost Vučiću, Nikoliću, Dačiću ili Vulinu da uopće sastave popis sramotnih incidenata koji se u Hrvatskoj, činjenica je, događaju.

Ti dužnosnici iz Srbije su posljednji koji imaju pravo nekoga prozivati za fašizam. Usput, Vučićeva stranka proglasila je fašistima čak i aktiviste koji su se usprotivili pojavljivanju ratnog zločinca Šljivančanina na tribini SNS-a, što govori o tome koliko olako lijepe tu etiketu svakome tko im se ne sviđa.

Ali najbolji način da se HDZ pobrine da iz Srbije ne dolaze neprimjerene optužbe za fašizaciju hrvatskog društva je da sam HDZ u praksi pokaže nultu toleranciju prema veličanju ustaštva, govoru mržnje i netoleranciji u hrvatskom društvu.

Možda će tada biti lakše dići ruku na Političkoj skupštini EPP-a. 

>> EU – ‘desničarski monopol’

>> Jakovčić jedini glasao protiv EU rezolucije o ruskoj propagandi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije