Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.11.2018. u 13:13

ESLJP inzistira na jednakom tretmanu izvanbračnih i istospolnih partnera

Nakon što je zbog definicije obitelji nacrt novog Obiteljskog zakona već više od godinu dana u stanju hibernacije, i konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu, zbog istog je razloga opet na prijedlog HNS-a, povučen “radi konzultacija”. Ispada da “novi metodološki iskorak” i kvalitetnija koordinacija koju je premijer najavio zbog slučaja OZ, još ne funkcionira niti u završnoj zakonodavnoj fazi.

Protivnici neprincipijelnih političkih koalicija došli su na svoje. Inače, definicija obitelji se ne mijenja. Još od 2007., a i po prijedlogu, udomiteljsku obitelj čine: udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug, (djeca) i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu. Udomitelj je predstavnik udomiteljske obitelji ili samac na kojeg se izdaje dozvola i tko se upisuje u Registar udomitelja. Propisano je tko ne može biti udomitelj te se seksualne sklonosti, dakako, ne spominju, pa ni propituju. Tako da za udomljenje nije prepreka ako samac ili pojedini pa i većina članova udomiteljske obitelji imaju istospolne seksualne sklonosti. Zašto onda istospolne partnere zakon eliminira kao udomitelje, čak i kad su srodnici, pa i kad je korisnik starija osoba istospolnih sklonosti?

Udomljenje nije što i posvajanje. Udomitelja se bira prvenstveno iz kruga srodnika i bliskih osoba. Svrha je osigurati skrb i potporu u poticajnom i pozitivnom obiteljskom okruženju. Svojedobno je SDP kod posvojenja, a sada Božo Petrov kod udomljenja, stigmatizaciju istaknuo kao argument protiv istospolnih posvojitelja i udomitelja. I Europski sud za ljudska prava prihvaća zaštitu tradicionalne obitelji kao legitiman razlog za različit pristup prema istospolnim partnerima (predmet Gas i Dubois protiv Francuske).

Ali, smatra diskriminirajućim ako se različito tretira izvanbračnu od istospolne zajednice (X protiv Austrije od 2003.). Ako se može ispitivati je li udomljenje kod izvanbračnih partnera u interesu djeteta, onda po ESLJP-u to treba omogućiti i za istospolne. Znači, dvojba je onemogućiti i izvanbračnim partnerima udomljenje, ili to omogućiti i istospolnima.

>> Pogledajte kako je bilo na Povorci ponosa

Komentara 25

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
13:20 26.11.2018.

Jurasiću, pa ti ništa ne razumiješ. Strašno. Kakva ravnopravnost, ovdje se radi o PRAVIMA DJECE, a ne o pravima ovakvih ili onakvih parova. Prava djece su ispred svih drugih prava na ravnopravnost i slične gluposti.

DU
Deleted user
14:34 26.11.2018.

Jurasić životno "promašio celi fudbal".

DU
Deleted user
15:35 26.11.2018.

Treba poštivati prirodu i prirodno ustrojstvo.Nikada se nije rodilo dijete iz istospolnih brakova.Za napraviti dijete treba muško i žensko..Isto tako i za odgoj djeteta treba pratiti zakon prirode.Nemam ništa protiv gej populacije,oni su to odabrali,oni to jesu i oni će to biti.To je njihovo stanje prirode,ali oni nikada neće moći odgojiti djete po prirodnim ustrojstvima,tako odgojeno dijete neće poimati suprotan spol..Frojd je odavno riješio pitanje odgoja sa rečenicom koja je nekako ovako glasila: "dajte mi dijete i kažite što želite da postane"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije