Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.05.2018. u 08:35

Pa zašto, za Boga miloga, Irena Vrkljan već nije hrvatska akademkinja?

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prije oko dva tjedna izabrala je u miru i dostojanstveno nove redovne, dopisne i članove suradnike.

Razred za književnost, koji je prije izbora imao šesnaest redovnih članova, dakle onih koji se mogu ponosno nazvati akademicima (a među njima je, na žalost, samo jedna žena, i to odmjerena i mudra Dubravka Oraić Tolić) na izbornoj je skupštini za redovnu članicu izabrao i Željku Čorak, povjesničarku umjetnosti i esejisticu koja je, zanimljivo, bila članica suradnica, ali ne u Razredu za književnost, nego u Razredu za likovne umjetnosti, i to još od 2006. godine.

Sada će Željka Čorak u Akademiji, i to u književnom razredu, biti zajedno sa suprugom, pjesnikom Zvonimirom Mrkonjićem, a sasvim sigurno će svojim britkim duhom osnažiti i nerazmjerno zastupljeno žensko krilo Akademije. Književni razred, koji (iz slavonske metropole Osijeka) vodi akademik i iznimno plodni i popularni pisac, ali i sveučilišni profesor u miru Pavao Pavličić tako sada ima ukupno sedamnaest članova.

Uz ovih četvero koje sam spomenuo, tu su još i Ivan Aralica, Nedjeljko Fabrio, Jakša Fiamengo, Dubravko Jelčić, Mladen Machiedo, Tonko Maroević, Krešimir Nemec, Luko Paljetak, Boris Senker, Milivoj Solar, Goran Tribuson, Josip Užarević i Viktor Žmegač. Zvuči prilično impresivno, zar ne? Ali, ako sam dobro shvatio informaciju izrečenu na skupštini u HAZU, književni razred je uz Željku Čorak mogao izabrati još tri člana. Ali nije iskoristio svoju šansu i zadržao se na tek jednom novom imenu. Šteta. Jer, doista mi nije jasno zašto u redovnom članstvu Akademije nije Irena Vrkljan, doista važna i prevažna hrvatska književnica koja ima sjajnu kritičarsku recepciju, ali i brojne čitatelje, koja i dandanas piše, koja je odlična i zaslužna prevoditeljica, koja je odlično upoznala i strane kulture, jer je godinama živjela u Berlinu.

Ukratko, Irena Vrkljan je umjetnica kojoj bi vrata mogle otvoriti i puno strože i zahtjevnije akademske institucije od naše HAZU. Pa zašto, za Boga miloga, Irena Vrkljan već nije hrvatska akademkinja? Pa zašto su baš nju moćnici iz impozantne Strossmayerove palače strpali u dopisno članstvo (koje je neka vrsta besmrtničke magareće klupe iz koje se kao ne može tako lako u redovno članstvo)? Pa i u to je dopisno članstvo Irena Vrkljan dospjela prije samo deset godina, da bi se sada u tom dopisnom članstvu ‘kiselila’ unedogled, baš poput najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun ili poput intelektualne gromade Stanka Lasića? I zašto, primjerice, za člana suradnika nije izabran mladi pisac i znanstvenik poput Kristiana Novaka? Ili što se čeka sa Zoranom Ferićem? Ili s Ankom Žagar, Brankom Malešom, Dašom Drndić, Dubravkom Ugrešić, Petrom Gudeljem... Ma ima važnih imena još. Zašto ih Akademija zaobilazi?

Komentara 3

BA
bakulušić
11:44 28.05.2018.

Mislim da jedna mala država i njezina mala Akademija nisu dostojne tako velikih imena. Pogotovo jer su tu i Tomić, Jergović, Gerovac, Pofuk. Galić, Lalić, Ante-Portas, Speedy Gonzales... Pokušajte ih strpati u jednu od brojnih francuskih akademija, mislim da ih ima oko četrdesetak. A i bit će svoji na svome. Sloboda, Bratstvo, Jednakost! I gordo će zvučati - postali su članovi francuske Akademije! To je ono pravo. Jer, kad čovjek spomene HAZU, na pamet mu prvo padne Kusić, Vijeće i zvijezda petokraka. A to baš i nije nešto, ako ćemo iskreno.

Avatar 123456
123456
10:00 28.05.2018.

HAZU je naša sramota kao i Ustavni sud! Valjda ne treba argumentirati!!!

MA
marinka
15:51 14.06.2018.

Još je netko tu sa suprugom, i to upravo rukovoditeljem Književnog razreda koji ju je i primio, Julka. Je li itko pobrojao povjerenstva i odbore u kojima ovaj par sudjeluje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije