Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Ivanković

Zašto bi predsjednica odšutjela teze o RH kao tvorevini Udbe?

knin
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/2
07.08.2016.
u 11:05

Neka Milanović, ako mu je do istine, pokrene promjenu zakona kojim dozvolu za ulazak u arhiv SK - daje SDP. Koji, eto, nema nikakve veze sa SKH

Dva dana uoči najsvečanijeg državnog praznika u Hrvatskoj, Zoran Milanović naciji je objasnio da je novu hrvatsku državu stvorila – zloglasna Udba, dakle tajna komunistička politička policija. Točnije, prokazao je HDZ kao dijete Udbe, ali svejedno, tada je gotovo postojao znak jednakosti između HDZ-a i samostalne Hrvatske.

Da je 1989. udbaša bilo u krugu osnivača ne samo HDZ-a nego baš svih hrvatskih stranaka (pogotovo HSS-a), to je istina, kao što ih je bilo i među profesorima na fakultetima, u medijima, bankama, čak i među svećenicima, ali ih je najviše bilo u SKH, koji su devedesetih “prepjevali” u SDP.

No, podlo je tvrditi da je Udba osnovala Hrvatsku. Pa nije se valjda Tuđman skrivao po Jarunu i tajno osnovao HDZ zato što su mu udbaši bili mentori, nego baš suprotno. Milanovićeva teza o očinstvu Udbe nad novom Hrvatskom posljedica je panike u kojoj se našao zbog doživotne presude Perkoviću i Mustaču u Münchenu.

Koji jesu bili udbaši i koji su, kao većina njih (mnogi i prije preokreta), prešli na hrvatsku stranu. No, u vrijeme Jugoslavije oni su pripadali organizaciji koja je i likvidirala hrvatske političke emigrante, a na suđenju u Münchenu pokazan je obrazac koji govori da su odluke o likvidacijama amenovane u tijelima vezanim uz Centralni komitet Saveza komunista, dakle jedine tada dopuštene stranke – SKH.

Iz kojega je devedesetih nastao SDP. Milanović je stoga odmah požurio ukloniti sve tragove koji pokazuju da je SDP nasljednik SKH. No, premda kralj političke improvizacije, nije bio u formi. Pa je uoči Oluje poslao goru poruku naciji nego što su odaslane iz Beograda.

Iz Srbije su, kao i uvijek, došle poruke da su i novu Hrvatsku stvorili ustaše ili barem proustaše, što je već opće mjesto i padne nam emotivno kao ubod komarca, no Milanović je izrekao veću uvredu i pljunuo na sve one poginule čija su imena čitana na kninskoj tvrđavi. Jer je ispalo da su poginuli braneći udbašku tvorevinu. I da nije bilo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Milanović bi se opet izvukao.

Ovako je ona, prigodno iz Knina i njemu i Narodnoj koaliciji održala lekciju i podsjetila zaboravne “narodnjake” da je Hrvatska nastala voljom građana, na referendumu o osamostaljenju od SFRJ i u pet godina dugoj borbi Hrvata i ostalih građana Hrvatske protiv invazije profašističkih četnikoida.

Licemjerno je kritizirati predsjednicu da se time što je opalila pljusku Milanoviću nezakonito uključila u izbornu kampanju na strani HDZ-a. Što je trebala, na najveći državni praznik biti politički slijepa, gluha i nijema i prešutjeti taj unutarhrvatski napad na temelj državnosti? Pa naravno da je reagirala. Predsjednici države trebaju biti politički neutralni, ali to ne znači da trebaju kastrirati i lobotomirati svoju političku osobnost i odgovornost.

To što je ona napravila Milanoviću sitnica je u odnosu na ono što je u svom mandatu radio Ivo Josipović, koji se sad zgraža nad govorom predsjednice. Pa on je, kao prvi korak na početku svog mandata, na Pantovčak pozvao lidere lijeve oporbe i dogovarao kako da u Saboru sruše HDZ-ovu koaliciju uoči glasovanja o dovršetku pregovora s EU.

Pa on je uoči referenduma koji je organizirala udruga “U ime obitelji” naciji sugerirao što da zaokruži na listiću. I nije bio optužen da krši predsjedničku neutralnost, nego je pobrao medijske aplauze. Stoga neka predsjednica i dalje bude čuvar “državnog pečata”. A Milanović, ako mu je do istine, neka pokrene inicijativu da se promijeni apsurdni zakon prema kojemu dozvolu za ulazak u partijsku građu pohranjenu u Državnom arhivu i dalje daje – SDP. Koji, naravno, nema baš nikakve veze sa SKH. 

>> Slovenski istraživač kaže da je i slovenska Udba bila upletena u Đurekovićevo ubojstvo

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar abakus
abakus
11:18 07.08.2016.

Hrvatska država nastala je voljom građana na onda održanom referendumu, istina je. Ali je također istina da su okvire te voljom građana formirane države napravili udbaši i da su ovaj kaos, opljačkanost zemlje, korupcija i potpuna anacionalnost i domoljubna kastriranost koje nam se nameće iz svih medija, tzv. kulture i iz zapravo svih političkih stranaka plod te jugoslavenske udbaške hobotnice koja je svoju novu domovinu našla nakon raspada Jugoslavije upravo u Hrvatskoj (i nešto manje u Sloveniji). Za to najveću krivnju snosi HDZ, a odmah za njim po krivici nalazi se SDP.

DU
Deleted user
12:06 07.08.2016.

A tko je uopće postavio tezu o RH kao tvorevini Udbe? Koliko je javno poznato, Milanović je istaknuo ulogu Udbe u osnivanju HDZ-a, a HDZ nije RH ma koliko se apologeti te stranke i predsjednice RH upinjali to sugerirati. Hrvatska je država tvorevina njezinih građana koji nisu devedesetih kalkulirali trebaju li se uključiti u obranu svojih domova i nisu se opterećivali time hoće li ih kad se vrate iz rata, ako se vrate, pronaći ista radna mjesta i kako će privatizirati najbolja državna poduzeća. Zato je svim pravim braniteljima danas teško gledati što rade političari, kako nas lažu i kako obmanjuju ne bi li ostvarili benefite za svoju političku opciju. Umjesto da svoj govor u cijelosti posveti onima koji su se stvarno žrtvovali u obrani Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović je govornicu iskoristila za predizbornu kampanju u korist stranke koja ju je nominirala za tu unosnu funkciju. Sramotno od osobe koja bi trebala biti predsjednica svih hrvatskih građana i koja je trebala barem taj dan posvetiti braniteljima koji su, između ostalih, i njoj omogućili da danas ima funkciju na koju je izabrana. Jer da nije bilo pravih branitelja, ne bi danas bilo ni Hrvatske ni sinekura koje si političari dijele šakom i kapom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije