Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.01.2017. u 08:00

Kada su se Hrvati počeli politički organizirati u Herceg Bosnu i vojno u HVO, osmišljavali su i svoje nacionalne simbole. Izrađen je znak za kapu s hrvatskim šahiranim grbom i pleterom

Hrvatima u BiH često se prigovara kako ističu svoje “nelegalno znakovlje Herceg Bosne”, a ne identificiraju se dovoljno sa službenim obilježjima države. Spočitava im se da su se odrekli i “svojih” ljiljana, a prigrlili “tuđu“ šahovnicu. I sami Hrvati su zbunjeni – imaju li uopće svoja službena nacionalna obilježja? A tijekom povijesti uvijek su imali svoje grbove, pletere, zastave...

Hrvatski pleter prepoznatljiv je ukras starohrvatske kulture. Ponajviše ga ima u samostanima i crkvama koji su građeni od 9. do 12. stoljeća. Bosanski vladari, banovi, prije svih Hrvatinići i Kotromanići, od 13. do 15. stoljeća u svoje grbove ugrađivali su ljiljane. Dolaskom pod austrougarsku upravu BiH je dobila i novi grb. Bila je to modifikacija grba Hrvoja Vukčića Hrvatinića, hrvatskog bana i hercega splitskog iz 14. stoljeća.

Kada su se Hrvati počeli politički organizirati u Herceg Bosnu i vojno u HVO, osmišljavali su i svoje nacionalne simbole. Izrađen je znak za kapu s hrvatskim šahiranim grbom i pleterom. Zanimljivo je kako ga je prije toga koristio MUP RH. Od prosinca 1992. taj se grb počeo upotrebljavati na pečatima vojnih i civilnih dokumenata. Potom je taj znak, kao poseban grb Hrvata u BiH, na hrvatskoj trobojnici zamijenio “šahovnicu”. Tako je nastala i zastava Hrvata u BiH. Oslužbenili su je i na Herceg Bosni.

Prema prijedlogu HDZ-a BiH, 1992. godine zastava BiH izrađena je s “Kotromanićevim grbom” sa zlatnim ljiljanima. Poslije je postala i zastavom Armije Republike BiH. Pod ljiljanima su pobijeni i protjerani mnogi Hrvati. Ipak, taj cvijet i u ratu su na grbovima zadržale neke postrojbe HVO-a u Posavini i Bosni. Tijekom rata Washingtonskim i Daytonskim sporazumom Herceg Bosna postala je dio bošnjačko-hrvatske Federacije, a potom i države. Tako su i obilježja ukomponirana u federalnu zastavu i grbove, odnosno u obilježja zajedničke vojske.

Državna bh. zastava od 1998. zamijenjena je novom. Izbačeni su ljiljani. Bošnjaci staru zastavu i dalje koriste na (ne)formalnim skupovima. Na grbovima nekih županija i općina ljiljane se koristi kao nacionalni simbol Bošnjaka. Zanimljivo je kako su odlukom Ustavnog suda BiH točno prije 10 godina grb i zastava Federacije BiH stavljeni izvan snage jer ne predstavljaju sva tri konstitutivna naroda u BiH. Nema srpskih simbola.

U državi prepunoj kontradiktornosti “hrvatskim ljiljanima” krase se Bošnjaci, nelegalna zastava Federacije i dalje se vijori ispred nekih službenih institucija, a progoni se zastavu jednog konstitutivnoga naroda. Zato zastavu Herceg Bosne s tropletom i grbom s 25 crveno-bijelih polja na Hrvatskom narodnom saboru treba proglasiti zastavom hrvatskog naroda u BiH i stvoriti ambijent da se, kao u Americi ili u europskim zemljama, tijekom blagdana vijori na svakom hrvatskom domu. Hoće li bh. Hrvati, uz hrvatsku i europsku zastavu, ponosno stavljati i državnu, svakako će ovisiti o tome koliko Bošnjaci i Srbi s njima iskreno budu htjeti graditi tolerantnu multietničku državu BiH jednakopravnih naroda.

>> Kakvog li apsurda: Zovu ih patriotima, a ruše daytonsku BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije