Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.02.2020. u 16:35

Demografska mjera nije polučila uspjeh ondje gdje je bilo najpotrebnije, u nerazvijenim krajevima

Subvencioniranjem stambenih kredita za mlade u tri godine osiguran je dom za 9452 obitelji u kojima se rodilo 1044 djece. U situaciji u kojoj se Hrvatska, prema izvješću UN-a, ubraja među tri najgore zemlje u Europi nakon Bugarske i Ukrajine po negativnoj stopi prirodnog prirasta svako rođeno dijete dobitak je za zemlju kao i svaka mlada obitelj koja ostane u Hrvatskoj. Ali, nažalost, ova demografska mjera nije polučila uspjeh ondje gdje je bilo najpotrebnije, u nerazvijenim krajevima.

Najviše subvencioniranih kredita odobreno je u Zagrebu, gotovo trećina, i iako su vladajući kako bi zadržali mlade u nerazvijenim općinama i gradovima za njih povećali subvenciju rate kredita do 51% prvih pet godina i dvije godine za svako rođeno dijete, a u Zagrebu je opravdano smanjili na 30%, metropola je i lani prednjačila po broju subvencioniranih kredita. Nakon Zagreba slijede gradovi s najvećim indeksom razvijenosti.

Iz opustošenih dijelova zemlje poput Slavonije mladi su i najviše iseljavali, a oni koji su i ostali s malim plaćama teško mogu doći i do subvencioniranih kredita jer ta mjera najviše pomaže mladima s plaćama većim od 6000 kn. Usto da bi se u tim krajevima zadržalo mlade, koji za boljim životom idu prema velikim gradovima i inozemstvu, država im treba osigurati podjednaku kvalitetu života kao i u velikim gradovima. A ne samo krov nad glavom. Sve uređene zemlje vode računa o ravnomjernom razvoju zemlje i da im građani imaju približno jednaku kvalitetu života u gradu i na selu, na otocima i na kopnu, a to znači i kvalitetno zdravstvo, školstvo, vrtiće i druge usluge.

Jesmo li mi već digli ruke od slabije razvijenih dijelova zemlje? Zabrinjava, naime, najava da će se 1000 novih POS-ovih stanova do 2021. graditi samo u razvijenim gradovima i općinama, od Zagreba do onih u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru, a osim Osijeka nije predviđena gradnja POS-ovih stanova nigdje drugdje u Slavoniji. Zar u Slavoniji, Lici, Dalmatinskoj zagori nema 100 građana kojima, također, treba POS-ov stan, tržišno povoljniji? Zar se svi građani koje treba stambeno zbrinuti nalaze samo u Zagrebu, Zadru, Splitu, Biogradu na Moru, Krku, Poreču...? Usto, jesmo li nešto naučili i iz slučaja Žunić?   

VIDEO Istraživanje: Zašto Hrvati iseljavaju u inozemstvo? 

Ključne riječi

Komentara 2

IG
Igggy
20:49 01.02.2020.

Pa za koga bi ih gradili u provinciji?

UM
Umbi
22:34 21.06.2020.

Pola stanovnistva Australije u Sydneyu i Melbournu, pa opet je to zemlja privlacna za useljenike. Nije problem sto se prostor prazni, nego sto pada ukupan broj stanovnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije