Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2019. u 11:12

Oženjeni katolički svećenici samo su oni koji su bili oženjeni kao anglikanci

Svaki put kada se spominje mogućnost da oženjene osobe postanu svećenici počinje se nagađati hoće li se ukinuti celibat u Katoličkoj crkvi. I uvijek, kroz stoljeća, se potvrđivalo se dakako celibat ostaje.

Sada je Sveta Stolica objavila pripremni dokument za biskupsku sinodu o Amazoniji, koja će se održati u listopadu, te spominje kako treba razmisliti o ređenju oženjenih muškaraca za svećenike u zabitnim dijelovima toga golemog područja, tamo gdje nedostaje svećenika. Pojašnjava se kako bi se mogli zarediti stariji oženjeni muškarci, ali ugledni članovi zajednice i uzorni muževi (koji nisu imali izvanvanbračnih avantura) kako bi se “pokrio” manjak svećenika.

U dokumentu se kaže i dakako celibat ostaje na snazi. “Celibat je dar Božji koji nam je dan na čuvanje”, kazao je papa Franjo u svibnju kada je primio predstavnike Papinske crkvene akademije koja priprema svećenike za diplomatsku službu u nuncijaturama. Prethodno, u siječnju ove godine na povratku iz Paname, Franjo je u zrakoplovu je Franjo potvrdio novinarima dakako neće doći ni do kakve promijene glede svećeničkog celibata.

Tom je prilikom citirao papu Pavla VI. koji je kazao dakako će “radije umrijeti nego promijeniti zakon o celibatu”. No, tada je kazao i dakako teolozi moraju proučiti kako riješiti pastoralni problem u područjima na prostorima gdje manjkaju svećenici. Dakle, možda je rješenje taj prijedlog u dokumentu za sinodu u Amazoniji. 

Samo starije i ugledne osobe u zabitima Amazonije bi mogle bi postati svećenici. Za sada se nigdje drugdje ne predviđa se takva mogućnost. Da, postoje katolički oženjeni svećenici, ali to su oni koji su se Rimskoj crkvi vratili iz anglikanskih redova. Tu mogućnost je 2009. Apostolskom konstitucijom Anglicanorum coetibus uveo Benedikt XVI. No, samo oni koji su bili oženjeni kao anglikanci, dakle prije 2009., mogli su ostati i svećenici i u braku. 

I u katoličkim istočnim crkvama, koje su povezane sa Svetom Stolicom, prezbitere i đakone se može se birati među oženjenim osobama. Ali kada postanu svećenici, ne smiju se ženiti. Citirajući Pavla VI., papa Franjo je potvrdio je da neće mijenjati zakon o celibatu dok je živ.

Papa Franjo u zrakoplovu pozdravlja novinare

Komentara 4

BH
Bunjevac=Hrvat
22:50 17.10.2019.

Ne vidim u čemu je problem.Celibat nije nametnut niti prisilan,nego je slobodan izbor.I sve dok je tako to je OK.I u Starom Zavjetu su proroci išli u pustinju(dakle udaljavali se od svijeta u samoću) da čuju glas Božji.Tako je i celibat svojevrsno udaljavanje od svijeta radi jasnijeg slušanja Božjeg govora.Dakle,sasvim primjereno duhovnom pozivu.

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
16:58 18.06.2019.

Tako i treba, trpiti posljedice izbora! Bravo Frano!

ML
mlinkamlinka123
23:30 18.06.2019.

Trebalo bi ga promjeni čovjek može biti sam do 33 poslije ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije