Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.01.2015. u 12:00

Čekati da zarate Kolinda i Karamarko potpuna je glupost. Kao i očekivati da ona provodi Josipovićev, a ne svoj program

Je li hrvatska ljevica naučila nešto iz ovog, četvrtog po redu izbornog poraza u samo tri godine? Sudeći po ovih tjedan dana – baš i nije. Nakon gubitka izbora njihovi su stratezi odabrali taktiku “mućenja vode” i nastavljaju s plašenjem od povratka “lopina”. Nemaštovito jer ovakvim pristupom cementiraju propast i na petim, parlamentarnim izborima. A koje bi pouke trebali shvatiti?

Ljevica je izgubila ove izbore jer je napravila klasičnu grešku – dilali su “drogu”, a onda postali konzumenti pa su propali, kao što se to dogodi i dilerima koji prijeđu u narkomane. Ta je “droga” bila u obliku anketa i naručenih istraživanja koja su davala 70-postotnu potporu Ivi Josipoviću, a samo koji dan pred izbore još su mu davali prednost do 15 postotnih poena pred Kolindom Grabar-Kitarović. Greška je počinjena kada su stratezi počeli i sami vjerovati u anketnu “drogu”. Sada čine nove greške, dilaju novu drogu. Onu kako je “jasno” da će nova predsjednica uspjeti onoliko koliko se odmakne od Tomislava Karamarka i HDZ-a?

Ma na temelju čega su donijeli takav zaključak? Opet imaju krive informacije. A s krivim premisama onda zaključuju – nova predsjednica je lutka u rukama Karamarka, Brkića i HDZ-a. Ne daju joj ni sekunde, ni da prisegne, ni da ustroji Ured, ni da progovori, nego već donose takav zaključak, koji je neutemeljen. On je tek proizvod želje da tako bude. Stratezi ljevice nastavljaju se drogirati jer u ovom trenutku baš ima najviše vjerojatnosti da će K. G. Kitarović kao predsjednica države biti tvrdoglavo usmjerena na ono što je obećavala prije izbora. Kad smo prvi put razgovarali, a tada još nije bila ni kandidatkinja, dosta smo vremena potrošili na priču o tome kako američki političari smiju mnogo toga, smiju i pogriješiti u kampanji, ali nikako ne smiju davati lažna obećanja. Stoga smatram da će ona krenuti ostvarivati obećanja.

Od premještanja u Visoku s Pantovčaka do toga da će biti predsjednica sviju, a ne samo svojih birača. Istina, većina stručnjaka smatra to preseljenje pogreškom, no valja shvatiti i ljude oko Grabar-Kitarović koji kažu: “Gledajte, važna je poruka o odricanju od luksuza, nedodirljivosti i štednji pa moramo zato početi od sebe”.

Predsjednica će se sada iščlaniti iz HDZ-a, no očekivati da stoga, eto, ne smije biti i predsjednica birača HDZ-ove koalicije, nego isforsirati udaljavanje od svoje političke opcije, e to bi već bila planetarna glupost. No svejedno je i dalje lansiraju stratezi ljevice. Pa K. G. Kitarović se upravo tvrdoglavo i uporno pokušava približiti čak i – Zoranu Milanoviću, tom političkom spadalu, izgubljenom premijeru. Želi se dogovarati čak i s njime jer hrvatska javnost to od nje i očekuje. Javnost ne želi nastavak podjela i stalni, a uvelike isprazni politički konflikt. Javnost ima prava ovdje očekivati i nemoguće – da netko pokuša napraviti politički konsenzus s Milanovićem.

Pa čak se i Karamarko sada otvoreno nudi i kaže – spreman sam za razgovore s premijerom. Spremna je nova predsjednica, spreman je šef oporbe, spremna je hrvatska javnost, spremni su čak i oni lucidni iskusni demokrati iz vodstva SDP-a, samo se čeka da Milanović pobijedi Milanovića. I prestane se ponašati poput Milanovića. Da parafraziram, Hrvatskoj je potrebnije da se Milanović udalji od Milanovića nego Kolinda od Karamarka. U ovakvoj situaciji čekati da zarati između Kolinde i Karamarka potpuna je glupost. Kao i očekivati da bi predsjednica sada valjda trebala provoditi Josipovićev izborni program, a ne onaj s kojim je pobijedila.

>> 'Ako je rekla da su Srbi politički Hrvati to znači da su Srbi nacionalna manjina koju mi respektiramo'

Komentara 57

PE
PetarRajkovačić1941
12:30 18.01.2015.

milanović je hrvatskoj uveo sankcije kad je po nagovoru josipovića donjeo lex perković ......... koliko čitam josipovićev otac ima velike probleme jer kreće sudjenje za likvidaciju djevojčice ševo ............. milanović nas je pokušao posvadjat s vječnom saveznicom njemačkom pobjeda kolinde i čestitka tete andje govori da nikad više narod ne smije povjerovati u sdp laži

Avatar shit_happens
shit_happens
12:41 18.01.2015.

Milanović mi ne djeluje kao mentalno sasvim stabilna osoba ... mislim da bi vlada, sabor i predsjednik sa kabinetom trebali proći neka psihološka testiranja kao i sve regulirane profesije i top manageri u većim kompanijama

BU
Bulaba
12:06 18.01.2015.

Biti će zanimljivo promatrati sukob između Kolinde i Glupilanovića oko vanjske i EU politike. Naime, nakon što je Glupilanović izlanuo o čemu je u četiri oka razgovarao s Glogoškim i to nakon što je obećao da neće ništa govoriti, vani ga više nitko ne šljivi i nije lud da se s njim sastane i išta dogovara. Je suis Charlie, sloboda govora rules.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije