Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.12.2018. u 08:10

Izborna pobjeda jamči Dodiku još nekoliko godina mira, ako mu to dopusti D. Dragičević

Bio je početak rujna kada je Dodikovu nakanu da na središnjem trgu u Banjoj Luci promovira svoju kampanju za srpskog člana Predsjedništva BiH poremetio stanoviti Davor Dragičević.

Toga mu čovjeka nije bilo potrebno posebno predstavljati: on je otac mladića koji je preminuo pod sumnjivim okolnostima i koji mu je u tom trenutku već šest mjeseci dizao tlak upornim, svakodnevnim prosvjedom tisuća građana. Toga dana, usred predizbornog skupa, Dragičević se popeo na klupu, zavitlao plakatom “Tko je ubio Davida Dragičevića” pa povikao: “Idemo do kraja, Davide!”

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Dotad naviknut na pljesak i fanatične sljedbenike, vidno iznervirani Milorad Dodik ušao je u polemiku s elokventnim, inteligentnim Dragičevićem iz koje je ubrzo izišao poražen. No, hoće li točno mjesec dana kasnije, u listopadu, izići poražen – bilo je pitanje koje je izjedalo Dodika, kojemu je dan uoči izbora na ulice Banje Luke izišlo 40.000 ljudi predvođenih upravo Dragičevićem, zviždeći na svaki spomen njegova imena.

Huk koji su proizvodili – ispostavilo se 48 sati kasnije – nije bio dovoljan da Dodika otpuše s vlasti, no je li uzdrmao temelje njegove dotad neupitne vladavine? Sasvim sigurno. Izborna pobjeda, koja ga je osnažila u odnosu na političke protivnike u srpskom entitetu, Dodiku jamči koju godina mira, ali samo ako mu to dopusti Davor Dragičević, najsnažnija Dodikova opozicija.

Dosad mirni prosvjed koji je prerastao i u vrlo snažni pokret protiv Dodikove vlasti tijekom 250 dana izazivao je političke potrese u Republici Srpskoj i tek će ih izazivati, osobito nakon scena brutalnog policijskog nasilja proteklih dana, na koje nije ostala imuna ni međunarodna zajednica.

Za Dodika je zabrinjavajuće to što na banjolučkim protestima nije tražena pravda samo za Davida već i za Dženana Memića koji je ubijen u Sarajevu. To približavanje, to brisanje entitetske granice duboko je zabrinulo nacionaliste, jer su prosvjedi pokazali da Banja Luka ima i drukčije, humano lice – ne samo ksenofobično koje je godinama pokazivala.

I ne misli stati. Dodikova policija neće ih ušutkati, osobito ne očajnog oca koji, za razliku od Dodika, nema što izgubiti. 

Komentara 2

AT
attimo
09:08 27.12.2018.

Kako ovi sa Vecernjaka, na platnoj listi Vatikana, briju protiv Dodika, jedinog sto cuva Hrvate u Bosni i Hercegovini da ih mudzahedini definitivno ne pregaze. To je to sto ja stalno govorim, da se Hrvati u BiH moraju distancirati od politike iz Hrvatske i cvrsto drzati Republike Srpske i Srbije, ako misle postojati na geografskoj karti. Papa vam sada u Januaru ide u Arapske Emirate, brblja da smo mi braca, i svaki Bozji dan zaziva migrante u Europu. Sto znaci da se vi na tim prostorima mozete slobodno pripremiti za jedan ogromni hot-spot migrantima, sada kada vam oni sruse Dodika u BiH i Vucica u Srbiji. EU - ropska unija vam ima u planu ukrcati citav Bliski istok u EU, a Amere otkantati. Ne vidite vi to ha? Ne vidite huskacinu protiv Americkog Predsjednika i slobodnih i civiliziranih suverenih zemalja, i ne vidite da ste ponovo ROBLJE u njihovim kleptomansko feudalnim sapama?

KO
konoplja
08:43 27.12.2018.

Nacionalisti vas se boje, oni se boje vašeg zajedništva i zato guraju podjele! Nadam se da ćete saznati istinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije