Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
181 8°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • BubyZG:

    Svaki Ugovorni odnos podložan je Zakonu o obveznim odnosima, pa je tome tako i kod oročavanja sredstava i kod podizanja kredita. I po uzancama spomenutog Zakona postoji članak koji govori o ravnopravnosti ugovornih strana, a ta ravnopravnost se iskazuje, između ... prikaži još! ostalog, i u ravnomjernoj raspodjeli rizika !!! Ukoliko tome nije tako, Ugovor se može raskinuti i proglasiti LIHVARSKIM. Kakva je razlika između kreditnog ugovora u kojem su se Banke osigurale valutnom kaluzulom, promjenjivom kamatnom stopom, hipotekom, jamcima, obveznim životnim osiguranjima i osiguranjima nekretnine u odnosu posudbe novca od mafijaša ? Kod mafijaša odmah u startu znate da ćete nakon dogovorenog roka vratiti duplo, a ako kasnite i mnogo više ( uključujući i možebitne fizičke "nezgode" ), dok se to kod banaka zove valutna klauzula ( za promjene valutnih tečaja i krizu u bankarskom sustavu su krivi zajmoprimci ?? ), promjeniva kamatna stopa ( dok su u cijelom svijetu po izbijanju krize kamatne stope padale i to drastično - za CHF su npr. čak i negativne - u RH su banke bezočno kamate PODIZALE !! ), ovršni zakon omogućava da se aktiviraju hipoteke, ali ukoliko se pri prodaji te nekretnine ne uspije postići iznos duga, banke nastavljaju sa ovrhama svega ostaloga što eventualno posjedujete. Nisu bankari krivi za sve zlo u RH, ali svakako jesu za financijsku krizu kakvu sada osjećamo. Jer, isto kao što bankari tvrde da zajmoprimci nisu morali potpisivati kreditne ugovore i da im pri tome nitko nije držau pištolj prislonjen uz glavu, vrijedi i obrat - nitko bankarima nije naređivao da moraju tako sumanuto dijeliti kredite "šakom i kapom". Posao banke je da provjeri kome i kolik kredit može dati. Ukoliko u tome pogriješi i ne uspije naplatiti kredit, to se zove loša poslovna odluka, kao kad je Mercedes prije desetak godina napravio A-klasu koju su finski novinari uspjeli prevrnuti u "los-testu". Da li je zbog toga Mercedes počeo poskupljivati usluge u svojim servisima da bi nadoknadio SVOJ propust ?? A banke rade upravo to, svoje greške i gubitke saniraju od onih koji kredite još kako-tako uspijevaju vraćati. Kada se u to uplatu još i bonitetne kuće, (NE)Narodne banke ( one su i dalje samo banke ) i nefunkcionalno pravosuđe situacija postaje vrlo jasna - raja sitnog zuba sve će to pozlatiti !!!

  • Ne_Bumo_Se_Dali:

    "Razlika između socijalizma i kapitalizma je u tome što kapitalistička poduzeća proizvode stvari, socijalistička ideje". Netočno: kapitalistička poduzeća eksploatiraju čovjeka po čovjeku, dok socijalistička poduzeća čine upravo obrnuto!

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Sve je propalo ili trulo u toj neovisnoj i slobodnoj državi Hrvatskoj. Veledomoljubni osloboditelji, u simbiozi sa neoliberalnim korisnim idiotima (uz pjevanje Lijepe naše Domovine, Aleluje i Ode radosti), su uspjeli hrvatsku industriju (pored ostalog) opljačkati, a nakon toga preostalo ... prikaži još!o postupno uništiti. Sada agrarna proizvodnja slijedi industrijsku, a Petrokemija najbolje ilustrira ove procese državnog prosperiteta i boljitka vjernog naroda. Cjelokupna hrvatska elita, u sprezi sa njenim euroatlanskim mentorima, je na najboljem putu da uništi naše selo, što nije uspjelo svim osvajačima i tamničarima u poznatoj i nepoznatoj povijesti. Vjerni narod, sa neiscrpnom vjerom u Boga, SKC i neovisnu Domovinu, transatlanske gazde slijedi kao krdo stoke (sitno i krupnozube) svoje spasitelje u ambis, uvjeren kako ga vode u raj zemaljski, proklinjući usput svekolike remetitelje naslijedjene iz tamnice naroda, zbog kruha solidarnosti u kartonima i variva iz Caritasovih kazana. Dozvoljavam da možda griješim sa ambisom, već da se tu radi o Golgoti koje moraju prijeći oslobodjeni narodi do stupanja u raj zemaljski. Za razliku od naše kosovske braće, subojovnika za slobodu i neovisnost iz tamnice naroda, vjerni narod ne treba vize da bi mogao ići u potragu trbuhom za kruhom u Danke Deutschland, što jedino nismo, na svu sreću, uspjeli izgubiti. Svojevremeno je za tamnice naroda emitirana engleska televizijska emisija sa Ustinovim kao naratorom pod nazivom: "Jer vi ste to tražili!", što se može primjeniti i na vjerni narod, zar ne?

Još iz rubrike Premium

Zoran Milanovic
Tomislav Krasnec

Znači li teza ‘kad je frka, nema Bruxellesa’ da smo u EU samo zbog novca

Rociste Filipu Zavadlavu
Renata Rašović

Filip Zavadlav, splitsko dite kojemu ovo društvo nikada nije dalo šansu

52
Split: Donacija maslinovog ulja s Braca splitskoj bolnici
IVICA BETI

Ne štedjeti u borbi protiv bandi koje podvaljuju 'fejk' hranu