Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.09.2019. u 07:00

Ovo mu je prvi “svesrpski” nastup izvan granica Srbije i RS-a, valja ga zabilježiti kao korak k ostvarivanju stare/nove državne strategije Srbije

Dva događaja u svega tjedan dana dosta su zorno pokazala tko je destabilizirajući faktor na teritoriju bivše države, regije, odnosno zapadnog Balkana, kako ga vole nazivati bjelosvjetski političari kojima ide na živce nabrajati taj niz suverenih država nastalih sagorijevanjem bivše Jugoslavije.

Milorad Pupovac, dakle, nije bio u pravu kada je faktorom destabilizacije nazvao RH, jer nisu časnici HV-a zaustavljeni na granici sa Srbijom da bi prošvercali uniforme i obukli ih, pred kamerama usred Srbije, pa izazvali skandal, nego su ti ekshibicionisti bili 11 oficira Vojske Srbije. Da nisu bili zaustavljeni od hrvatskih graničara, došli bi do Jasenovca i tamo se presvukli u službene uniforme Vojske Srbije pa bi to bila velika sramota za RH i Plenkovićevu Vladu.

Kako se u Srbiji ništa tako važno ne može dogoditi bez izravnih naredbi predsjednika Vučića, jasno je da je on bio upoznat s planom provokacije. “Vulinovih 11”, kako je te srbijanske vojne ekshibicioniste, mora se priznati, dosta duhovito nazvao Plenković, ovaj put nisu uspjeli u namjeri, no ne treba sumnjati da će ih to obeshrabriti.

Drugi događaj pak nema takve folklorne i crnohumorske elemente, a samo naizgled ne tiče se Hrvatske, nego susjedne BiH. Njima je Vučić izveo puno zahtjevniju i znatno zlokobniju provokaciju.

Predsjednik Srbije, u pratnji ministra “rata” Vulina, ali i ministra financija Maloga (stvarno se tako zove – Siniša Mali) “obreo” se u Drvaru, gdje je organizirao narodni dernek. S njime je u taj gradić stiglo i kompletno vodstvo Republike Srpske pa su uz njih grunule i bujice tjelohranitelja i agenata. Za one koji se sjećaju partizanskih filmova, sve je to sličilo na onaj “Desant na Drvar” kada su, naravno, u filmovima uvijek stupidni Nijemci desantirali svoje specijalce, a na kraju uspjeli zarobiti jedino uniformu “Ljubičice bijele”, Tita, koji je, međutim već bio dao petama vjetra. Vučić se, dakle desantirao, s cijelom svitom, narod ga je dočekao jer su tamo Srbi u većini, a jedini je “problemčić” u tome što Drvar nije u Republici Srpskoj, nego spada u Federaciju BiH, 10. kanton, odnosno Hercegbosansku županiju, kako je nazivaju Hrvati i čije je sjedište u Livnu.

Hrvati su na taj dan namjeravali obilježiti datum oslobađanja Drvara, kao i Jajca 1995., kada su, nakon Oluje postrojbe HV-a i HVO-a krenule dokrajčiti rat i razne srpske vojske, no Srbi su ih čak mjesec dana prije upozorili da je ta “fešta” njihova te da će baciti balvane na cestu prema Livnu i, ako treba, oružjem zaustaviti Hrvate!

Vučiću je ovo bio prvi “svesrpski” nastup izvan državnih granica Srbije i administrativnih granica Republike Srpske te ga valja zabilježiti kao novi korak k ostvarivanju državne strategije Srbije. I po svemu je podsjećao na istupe srbijanskih emisara koji su krajem 1989. i 1990., uoči rata, dolazili u Hrvatsku i potpaljivali pobunu Srba. Njegove poruke bile su usmjerene i prema “domaćinima”, Hrvatima i Bošnjacima, čija je vlast na papiru i u Drvaru, a poručio im je da Srbi neće dopustiti da ih nazivaju agresorima.

Dao je do znanja da 13. rujna Srbi smatraju okupacijom i etničkim čišćenjem.

“Svi pokušavaju umanjiti naše žrtve i proglasiti nas agresorima. I ne samo rata 1990.-ih, nego i onih koji su stvarali nacističke države. Iznenada su i oni postali osloboditelji”, rekao je Vučić u Drvaru. Koja je strategija vezana uz taj kraj u kojemu su Srbi etnički u većini, a koji nije dio RS-a, postalo je jasno kada je Vučić najavio sve veću pomoć i subvencije za ove “četiri opštine – Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac”.

Svim ovim gradovima zajedničko je da imaju srpsku većinu, prva tri su u dominantno hrvatskoj HB županiji, a Petrovac u dominantnom bošnjačkom Unsko-sanskom kantonu. Geopolitički ti su gradovi na transverzali koju Srbi pokušavaju vratiti, a vodi prema Livnu i dalje Hrvatskoj. Sve smo to već gledali. I dok u Hrvatskoj Vučić ne može igrati na tu staru kartu, jer će Hrvatska ipak reagirati, BiH naprotiv ulazi u Vučićeve planove pa je tako njegov desant na Drvar već dokazao da osvajačka politika Srbije nije mrtva. 


Ostaje vidjeti hoće li BiH uspjeti zaustaviti daljnje raspirivanje napetosti i taj novi Vučićev marš sa starom porukom da “gdje ima Srba, tu je Srbija”. Potpaljivanje fitilja te prisezanje Vučića prema Drvaru, Grahovu i Glamoču, koji su u hrvatskom kantonu, morao bi alarmirati i bh. Hrvate u promišljanju politike prema Dodigu, ali i prema Bošnjacima. To uključuje i preispitivanje u Hrvatskoj zbog pojave stare-nove geopolitičke prijetnje. Dobro je jedino što je vožd Vučić nestrpljiv, brza i nije čekao da se Hrvati uspavaju do kraja, nego ih je, naprotiv, sada razbudio.

Pogledajte video Milorad Pupovac o tome ostaje li SDSS u Vladi

Komentara 116

KA
kapunjohan
08:42 15.09.2019.

Nas se to ne tiče, reći će neki ,možda su u srbiji izbori ili nešto slično pa su to njihove interne igre, iako sve miriše na stare ormare, koji su se počeli sve više otvarati pa i u Hrvatskoj.

Avatar ♌
10:29 15.09.2019.

Zašto punite stranice sa tim"Č"koga to forsira? Okrenite se na naš Hrvatski narod i Državu, ima kod nas puno bitniji stvari od malog i velikog vuka.

MA
Mary5
07:18 15.09.2019.

Davore , da cujemo sto ima u svijetu novog, mani se otadzbine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije