Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.09.2018. u 08:47

Samo maksimalna zakonom propisana kazna druge će divljake zaustaviti pred pješačkim prijelazom

Nesreće se događaju. Nekoga svlada umor, netko na skliskoj cesti izgubi kontrolu nad vozilom. Događa se. Nekoga prevari brzina, pa se za čas nađe na 20 km/h preko ograničenja. Netko je nepažljiv pa na raskrižju drugome otme prednost. Događa se.

Ali, pješački se prijelaz ne događa. Zebra je konstanta, iscrtana je na kolniku, najčešće i najavljena prometnim znakom, te se često nalazi u zoni gdje je brzina ograničena na 40-50 km/h. Dijete na zebri ispred škole još se manje događa. Zebra u blizini škole ili parka mora biti zona visokog opreza i poštivanja drugog – u ovom slučaju bitno slabijeg – sudionika u prometu. Tu se nezgoda ne može dogoditi.

Škola je tu, zebra je tu, znak upozorenja i ograničenja je tu. Dijete će kad-tad također biti tu, na zebri. Ako je vidljivost na tom dijelu ceste ugrožena parkiranim autima ili kakvom ogradom, nužno je reagirati i očistiti teren oko pješačkog prijelaza. Vozaču koji je na zebri automobilom udario dijete nezgoda se nije dogodila. On je nezgodu izazvao.

Zakon nam tu nije loš, predviđa dobru kaznu. Na sucima je da prestanu uvažavati olakotne okolnosti vozačima koji nad djecom na zebri demonstriraju snagu jer olakotne okolnosti tu nema. Samo maksimalna zakonom propisana kazna druge će divljake zaustaviti pred pješačkim prijelazom.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Komentara 6

AA
aagincic
11:11 21.09.2018.

Ja mislim da u konkretnom slučaju gdje se radi o gospodinu od 73 godine u Mercedesu nije u igri bila neka brzina nego refleksi ... da možemo vidjeti kako se sve odvijalo znali bi ovako su sve pretpostavke. Mislim da bi dijete prije trčalo preko zebre ako misli da će netko stati nego kad vidi da netko juri bez namjere stati.

MA
maximinimax
19:44 21.09.2018.

I pješak bi morao procjeniti dali auto ima namjeru stati ili ne bez obzira na zakone. Ako se samo zajure prije ili poslije nastradat će, posebno su opasni biciklisti.

DU
Deleted user
20:08 21.09.2018.

Zbog trgovačkih centara, ili dućana preuređuju se cijele dionice magistralnih puteva. Na Ilici u razmaku od 2 km zbog bille (tada,dans spara) i spara kod gajnica preuređena su raskršća, dodane trake i semafori (naravno o trošku građana), a okolo OŠ u gajnicama i stenjevcu nema NITI JEDNOG SEMAFORA NA PJ STAZI. NITI JEDNOG. Prije dvije godine jednog je klinca trknul autobus jer je širi od postavljenih ležećih policajaca pa ne mora kočit... to je BANDIĆ i njegovo viđenje grada Zagreba. Tamo su dva dana stajali policajci s akamerom i to je to.... sad opet sve po starom! Dajete par postotaka i dobit ćete i petlju iznad dućana i dvije trake autoputa do tamo.. ali za semafor kod OŠ... e frende, prvašići nemaju par postotaka za Banditića! A novinari, novinari ne pišu o tome... jer se ne mogu izvuć iz Bandićevog pakšua!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije