Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.04.2018. u 15:04

Dvije od tri tzv. talijanske populističke stranke stale su uz ruskog predsjednika Vladimira Putina. M5s je to izbjegao učiniti.

Italija nema vladu, odnosno nakon parlamentarnih izbora održanih 4. ožujka samo je konstituiran novi parlament, a šef države Sergio Mattarella započet će poslije Uskrsa konzultacije za sastav nove vlade, ali je ipak ministarstvo vanjskih poslova odlučilo dva ruska diplomata proglasiti nepoželjnima.

Italija je time jasno pokazala da je na zapadnoj strani, uz Veliku Britaniju, NATO... Dvije stranke, Liga Mattea Salvinija (koja je unutar koalicije desnog centra dobila više glasova od pokreta Naprijed Italijo Silvija Berlusconija) i Talijanska braća Giorgie Meloni (desnica unutar koalicije), priopćile su da se odluka nije smjela donijeti jer postoji vlada u ostavci, dakle ona koja ne bi trebala donositi političke odluke. Salvini se slikao na Crvenom trgu i najavljivao da će Rim, bude li on izabran za premijera, biti čist kao znani moskovski trg, a Meloni je dva dana prije izbora bila na slikanju u Budimpešti s Viktorom Orbanom. Najjača stranka poslije izbora, Pokret 5 zvijezda (M5s), nije obznanila što misli o protjerivanju dvojice ruskih diplomata. (I Hrvatska je protjerivanjem jednog ruskog diplomata nakanila pokazati na kojoj je strani.)

Dvije od tri tzv. talijanske populističke stranke stale su uz ruskog predsjednika Vladimira Putina. M5s je to izbjegao učiniti. Premda se taj pokret zbog nekih njegovih programa naziva populističkim, ipak to nije kada se gleda kako je organiziran. Ni jedan član M5s ne smije biti u parlamentu više od dva mandata, nitko u vladi više od dva mandata... Dakle, za razliku od Putina koji želi vladati kao car, ne žele vječno biti ni u politici, a kamoli na vlasti, dok populisti misle da su nezamjenjivi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da postoji razlika između Putina i političara populista. Putin se svakodnevno brine o pitanjima o kojima se populistički političari brinu samo u predizbornoj kampanji, objasnio je Peskov, kako je prenijela ruska agencija Sputnik, jedan od satelita vlasti. Prema tom objašnjenju, Putin je populist svaki dan, a ostali europski političari samo kad im zatreba.

Komentara 2

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
21:19 01.04.2018.

Pokret 5 zvijezda pod vodstvom ovoga na slici je sve manje ekstreman,a sve više se pretvara u stranku demokršćanskog centra u stilu Sv.Franje Asiškog,posebno u vanjskoj politici. Grillo je bio otkačeni anarhist,a Di Maio je puno lukaviji od njega i zna bolje glumiti i pretvarati se. Ali vidit ćemo hoće li uspiti prevariti one u Bruxellesu. U svakom slučaju,držim mu palčeve. Viva la terza Repubblica,Repubblica dei cittadini!

DU
Deleted user
19:19 01.04.2018.

..silvije ti ka manolić,lončar i društvo..kad ćeš više bit lustriran..??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije