Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.04.2019. u 15:37

Večernji list trudi se suprotstaviti žutilu, lažnim vijestima i drugim neslavnim trendovima

Šezdeset je godina Večernjeg lista, a pogled unatrag presjek je povijesti ne samo jednoga medija nego i novinarstva u Hrvatskoj općenito. Izložba s, među ostalim, 60 najvažnijih naslovnica, po jedna za svaku godinu, otvorena je jučer u Osijeku.

Prvi su je vidjeli studenti, mladi ljudi stasali u digitalnoj eri, koji za, primjerice, slanje fotografija autobusom iz slavonskog dopisništva u redakciju u Zagreb, pa i pod kišom granata, u doba kada se internet nije niti nazirao, možda nikada nisu ni čuli. Zašto je važno izložiti naslovnice i progovoriti o tih 60 godina?

Jer smo u vremenu sumanute izmjene informacija, žutila i lažnih vijesti koje su u stanju ozbiljno uzdrmati cijeli sustav, a kamoli svijest pojedinog čitatelja. Večernji list, kao ozbiljan medij s dugom tradicijom, svim se silama trudi suprotstaviti takvim neslavnim trendovima.

Ozbiljno novinarstvo nužno je braniti i obraniti, jer novinari su i dalje glas javnosti, oni koji pomiču granicu, upiru prstom, pozivaju na odgovornost, ali i hvale i potiču, a sve to kako bismo, svi zajedno, živjeli u boljem i zrelijem društvu. Možda će moderne generacije, ako ne već danas, onda sutra, čak i s blagim podsmijehom gledati u crna slova na žutim novinskim stranicama.

Ni tiskani se mediji ne opiru digitalizaciji i informatizaciji, ne ostaju gluhi na činjenicu da se novine danas sve rjeđe listaju, a sve više “klikaju”. Ma koliko god to patetično zvučalo, novinari su, obično, dežurni glavni krivci u javnosti – kada pišu o aferama, nekome “staju na žulj”.

Proziva ih se i ako o nečemu još nisu pisali, i to samo zato što nisu imali pravodobnu informaciju. Onima koji ozbiljno shvaćaju svoj posao i zaista ga žive, to može biti jedino znak koliko su potrebni u društvu. Sloboda medija jamstvo je za bolje sutra.

Večernji list, kao i svaki ozbiljni medij, mijenja društvo. Kao svoju dužnost, njegova redakcija doživljava i nužnost da progovori o demografiji, iseljavanju mladih i obrazovanih. Na samom početku proslave svojeg 60. rođendana učinila je to upravo u Osijeku – srcu Slavonije za koju je, nažalost, pojam iseljavanja postao sinonim. I na tome neće stati.

Hrvatska pamet Hrvatskoj - okrugli stol Večernjeg lista u Osijeku, povodom proslave 60. rođendana

Ključne riječi

Komentara 4

KC
Kcro
16:44 16.04.2019.

Sve je postalo zutilo.

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
17:30 16.04.2019.

"Više nego ikad ozbiljno novinarstvo je važno" HAHAHAHA......."novinarstvo,građevinarstvo,računarstvo.." nema što vrlo ozbiljno ;)

WI
Witman
17:42 16.04.2019.

Gospođo Štefančić na pravom mjestu ste došli pisati o novinarstvu😂😂 Ova novina je davnp to prestala biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije