Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dražen ćurić

Viktor Orban razumije strahove Europljana

Viktor Orban
Foto: Reuters/ PIXSELL
24.09.2015.
u 00:15

Lijepo je što je Angela Merkel pozvala "sve izbjeglice ovog svijeta" da dođu u Njemačku, ali to je politički vrlo naivno iz vrlo jednostavnog razloga

Krizne situacije najbolje otkrivaju od kakvog je materijala sazidan neki državnik. Migrantska kriza nije razotkrila samo premijera Zorana Milanovića i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koji se različito nose s ovom bremenitom situacijom, nego nam je razbila iluzije o šefici Europe Angeli Merkel te ponovno upozorila na fenomen Viktora Orbana kojega naša ljevičarska vlada olako prokazuje kao neku babarogu kojom je uputno plašiti pristojan i normalan svijet. Milanović i Merkel kompleksnu migrantsku krizu rješavaju isključivo kao humanitarni problem, dok uglavnom zanemaruju njezin sigurnosni, politički i geostrateški utjecaj na Europu. Lijepo je što je Angela Merkel pozvala "sve izbjeglice ovog svijeta" da dođu u Njemačku, ali to je politički vrlo naivno iz vrlo jednostavnog razloga. Milijuni ljudi iz Afrike i Azije koji žele doći u Europu nisu se do sada usudili to pokušati jer su, logično, očekivali da ih neće pustiti. Sada ih poziva "europska mama", što je zapravo znak da krenu u ovu neizvjesnu avanturu.

Takav stav kancelarke Merkel izazvao je nevjericu, pa čak i podsmijeh u nekim centrima moći, prije svega u Londonu, jer je naivan i utopistički. Stoga je kritika koju je predsjednica Grabar-Kitarović uputila kancelarki Merkel sasvim na mjestu. Zanimljivo je da je glavni apologet Angele Merkel sada postao premijer Zoran Milanović koji je s njom bio u "ratu" zbog zaštite bivših udbaša Zdravka Mustača i Josipa Perkovića. Politika je vrlo dinamična pa je posve normalno da se mijenjaju saveznici i strane. Međutim, te mijene su potpuno neprihvatljive kada su dnevnopolitički motivirane. Milanović sada brani jednu neopreznu i problematičnu izjavu Angele Merkel, dok je prije dvije godine bio protiv toga da se sudi Mustaču i Perkoviću, što je posve neobjašnjivo. Nevjerojatno je da je Milanovićeva vlada u ovoj krizi vodila brigu samo o migrantima, dok je u velikoj mjeri zanemarila interese države i njezinih građana. Ne može se država pretvoriti u livadu na koju dolazi i odlazi tko hoće, kada hoće i kako hoće. Milanović i Ostojić pretvorili su se u obične skretničare. Naš se premijer ljuti na srbijanskog kolegu Vučića što "malo ne šara" s izbjeglicama" (ovo sintagmu je uzeo iz jednog notorno rasističkog vica), a još do jučer je nekritički pozivao migrante da dođu u našu zemlju.

Hrvatski se ljevičari zgražaju na ideju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da pošalje vojsku na granice iako nema ništa logičnije nego da vojska s policijom čuva granice. Jednako tako je normalno da granična policija upotrijebi razumnu silu kako bi spriječila ilegalne ulaske. Ljevičarska medijska i politička scena zgražala se kada su se branitelji na Markovu trgu naguravali s policijom. Sada imaju sasvim druge kriterije kada migranti bacaju kamenje na mađarsku policiju. Ne samo da je nekorektno nego je i bezobrazno nazivati mađarskog premijera Orbana fašistom samo zato što je na granicu svoje države postavio žicu. Fašisti su ljude zarobljavali i prisilno držali u žičanoj klopki. Mađarska ovdje nikoga ne ograđuje, nego kao normalna država čuva svoje granice. Nije to možda lijepo vidjeti, ali ta metoda nije nepoznata u suvremenom demokratskom svijetu. Orban dobro razumije opravdane strahove dobrog dijela Europljana. Granice se, uostalom, čuvaju i puno ubojitijim i agresivnijim sredstvima. Bojim se da će na kraju i ova naša stara i miroljubiva Europa, ako želi ostati politički entitet i zaštiti svoj sustav vrijednosti, morati štiti svoje granice snažnom vojskom i policijom. To će se dogoditi ili Europske unije uskoro neće biti.

>>Orban: Europu će preplaviti 100 milijuna muslimana

>>Orban opet najavio ogradu na hrvatskoj granici

Komentara 17

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
00:53 24.09.2015.

Državnici se s ovom situacijom nose različito, to je činjenica, neki imaju kratku, a neki dugu viziju, neki su dobri, a neki su loši stratezi, ali na kugli zemaljskoj još od kamenog doba nije bilo lika kao što je Zoran Milanović sa svojim planovima A,B,C,21, sa svojim ludovanjem, cirkusiranjem, vrijeđanjem, bahaćenjem pričanjem rasističkih viceva, otvaranjem granica za ilegalce i zatvaranjem legalnih prijelaza, slanjem vlakova preko granice kao da smo na divljem zapadu, zazivanjem Boga koji će kazniti Mađarsku, punjenjem Hrvatske sa 200 tisuća džihadista do nove godine, halucinacijama kako će katapultirati migrante preko ograde kad Mađarska za 2 dana završi ogradu, halucinacijama kako će migrante vraćati u Srbiju, valjda teleporertima, haluciniranjima kako se papa Franjo svaku noć moli za njega i ostalo.

FU
furest
06:56 24.09.2015.

viktor orban jedini lider i intelektualac u eu

DU
Deleted user
07:39 24.09.2015.

Orban je jedini drzavnik koji dalje gleda od ostalih tzv.humanista koji rijesavaju probleme tek kad problemi dodu.Slusam novi idiotizam da ce hrvatske zeljeznice prevoziti migrante u Zagreb kad madari zatvore granice.Kuku nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije