Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.08.2018. u 14:16

Djeca iseljenika u Njemačku teško se u Hrvatskoj upisuju na visoke škole

Hrvati u Njemačkoj, gospodarski najjačoj zemlji EU u kojoj živi i najveća hrvatska iseljenička zajednica, najčvršća su poveznica prijateljstva i suradnje Hrvatske i Njemačke. Te riječi izgovorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na berlinskom susretu s predstavnicima mnogih najvažnijih hrvatskih udruga i klubova iz Njemačke.

Kako te riječi ne bi bile samo protokolarne naravi, premijer je svoju tvrdnju potkrijepio stavom da iseljeni Hrvati nisu samo poveznica u jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja, već oni u najvećoj mjeri stvaraju i pozitivnu sliku o Hrvatskoj. A da bi ta slika bila još jasnija, njegova Vlada, rekao je, radi na još čvršćem povezivanju iseljenih Hrvata sa svojom domovinom na način da podupire napore hrvatskih udruga i zajednica na očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta izvan domovine.

Važnu zadaću u tome imaju Savjet Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske te Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske koji bi u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova trebali dati kvalitetan poticaj hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za još bolju komunikaciju s hrvatskim udrugama i zajednicama.

U prilog tomu premijer je istaknuo kako se financiranjem brojnih udruga i projekata izvan Hrvatske pridonosi kvalitetnijoj suradnji hrvatskih iseljenika s domovinom. Istaknuo je i potrebu učenja hrvatskog jezika te da djeca hrvatskih iseljenika bez većih poteškoća dolaze do hrvatskog državljanstva.

Premda se stvari ipak mijenjaju nabolje, praksa prethodnih godina upućivala je na nedostatak učitelja hrvatskog jezika te brojne prepreke pred novim generacijama hrvatskih iseljenika na putu do dobivanja hrvatskog državljanstva. Ako se tomu dodaju i problemi pri upisu djece hrvatskih iseljenika u pojedine visoke škole ili sveučilišta u Hrvatskoj, onda i ona stvarna poboljšanja ostaju u sivilu ranije nebrige za Hrvate izvan Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 7

MA
Malenkost
16:33 29.08.2018.

Joj da mi je vidjeti nekog HR Polticara ovdje na nekom skupu! imam sto da izgovorim. HR je svoje iseljenike izgubila. Vecina nas u njemackoj ima itekako negativnu sliku HR. To je Balkan. Mito, Korupcija,Nepotizam, Uljebljenje, ... leglo lopova je ta drzava. Neprirodna selekcija Intelekta dovela je do Pseudointelektualaca ala: Vidosevic, Merzel, Kerum, Todoric, Sanader, ... . Mnogi su pohrlili u HR te se nakon 5 ili 10 Godina vratili natrag u Njemacku. Imam izuzetno lose misljenje o HR, Kolindi,Josipovicu, Plenkovcu, Milanovicu, Brkicu,Mesicu, ... nemam dovoljno prostora. Jedva cekam da mi se pruzi prilika da izgovrim nekom politicaru iz HR svoje misljenje, direktno u lice. Nikad vise ta lolovska drzava nece biti moj zivotni centar.

JA
Jania
09:46 30.08.2018.

Naravno kad Hrvatskom još uvijek upravljaju mentalni neokomunisti koji se gnušaju "neprijateljske emigracije", pogotovo ako je hrvatska..

IS
istinaizlike
21:50 29.08.2018.

Zašto bi državljanstvo RH trebao dobiti netko tko niti je rođen u RH, niti tu živi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije