Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2018. u 07:02

Olimpijske igre u Grčkoj i dan-danas otplaćuju grčki porezni obveznici

U posljednjih nekoliko godina održavanje velikih sportskih natjecanja sa sobom je vuklo brojne kontroverze.

Naime, organizacija događanja poput Olimpijskih igara ili Svjetskih nogometnih prvenstava uvijek je sigurnosni i financijski izazov. Potrebna je infrastruktura kakvu najčešće posjeduju samo najrazvijenije zemlje na svijetu, dok su domaćinstva posljednjih nekoliko natjecanja otišla u zemlje u razvoju kao Brazil, gdje su održane Olimpijske igre, Južnoafričku Republiku, gdje je održano Svjetsko prvenstvo u nogometu i danas Rusiju. Spomenute su se zemlje morale upustiti u zahtjevne i skupe projekte izgradnje velikih stadiona, hotela, olimpijskih sela, što sa sobom vuče velike financijske rizike. Dovoljno je sjetiti se Olimpijskih igara u Grčkoj koje i dan-danas otplaćuju grčki porezni obveznici. 

Niti domaćinstvo nogometnog prvenstva 2022. u Kataru nije ostalo lišeno takvih kontroverzi. Najviše je dvojbi oko novog termina održavanja u zimu te mogućih vremenskih uvjeta u toj izuzetno toploj klimi na Arapskom poluotoku. Po strani je ostao ekonomski i sigurnosni aspekt, s obzirom na to da se radi o jednoj od najbogatijih država svijeta pa su mnogi uvjerenja kako na tom području problema nema. Međutim, u posljednje vrijeme ekonomska situacija u Kataru nije ružičasta. U lipnju prošle godine, zbog navodnog financiranja terorizma, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom i uveli blokadu zemlje na moru, kopnu i zraku. Kako Katar ima kopnenu i morsku granicu sa spomenutim državama preko kojih uvozom stiže većina svakodnevnih potrepština, u medijima su se mogli pratiti izvještaji o nestašicama u tamošnjim supermarketima.

Iako su inicijalni problemi u opskrbi djelomično riješeni intenziviranjem opskrbe preko Irana i Turske, ekonomija ipak nije lišena problema. Katarske su vlasti morale povući milijarde dolara iz inozemnog fonda u kojemu su godinama akumulirani viškovi ostvareni u prodaji plina i nafte kako bi stabilizirali domaći financijski sektor. Investicije su u padu, a dio ekonomije koji se ne odnosi na energente značajno usporava. U padu su cijene imovine, posebno nekretnina, dok vlada velikom potrošnjom na infrastrukturu nastoji održati gospodarski rast. No, i tu postoje problemi jer su sve glavne dobavne rute građevinskog materijala blokirane, što poskupljuje uvoz koji se sada mora odvijati preko alternativnih pravaca.
Prema službenim izjavama katarskih vlasti, organizacija nije upitna i radovi na stadionima nastavljaju se po planu.

No, medijski izvještaji sugeriraju drukčije, pri čemu analiza satelitskih snimaka sugerira da napretka u izgradnji gotovo da nema. Osim upitnih odluka dodjeljivanja organizacije bilo kojoj zemlji, često je domaćinstvo velikih sportskih događaja i značajan ekonomski uteg za zemlju domaćina, kojoj čak i u slučaju uspješne odrade događaja ostaje tek dugoročno nepotrebna, skupa i prevelika sportska infrastruktura.

Svjetsko prvenstvo
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije