Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.07.2019. u 18:03

Turisti će zapamtiti osjećaj da ih se pokušalo opljačkati u Hrvatskoj – i o tome će pričati svojim prijateljima

Na obali ovog ljeta velika je rasprodaja voća i povrća. Sve je besplatno. Da, besplatno!

Nekad šarmantan aspekt Hrvatske bila je dostupnost lokalnih tržnica na kojima ste mogli kupiti svježe voće i povrće. To je rijetkost u Sjevernoj Americi i postaje sve rjeđe i u Europi. Ambijent, svježina, omjer cijene i kvalitete te osobna interakcija s prodavačima nekad su bili simpatični. Ako uništite bilo koji od ovih pozitivnih aspekata, uništit ćete prednost u odnosu na druge destinacije.

Na trogirskoj tržnici nas je zvao čovjek koji je prodavao voće, “Probajte ove trešnje, najbolje su.” Govorio nam je na engleskom jeziku. Dao je par komadića voća djeci. Zahvalili smo mu, ali trešnje nisu bile dobre. Ponudio nam je marelice. Marelice su bile još gore. Primijetio sam da nema izložene cijene ni za što, pa sam upitao, “Koja je cijena?”. Izrekao je cijenu koja je bila 30% skuplja nego na tržnici u Zagrebu. Pitao sam ga zašto nema izloženu cijenu za sve što prodaje, no njega je to razljutilo. “Tko si ti, dovraga? Želiš li ovo kupiti ili ne?”.

Objasnio sam mu na hrvatskom da, “nemam namjeru skupo platiti loše voće” i krenuli smo dalje. Zapravo, nijedan od štandova na tržnici nije imao cijene na proizvodima, osim jednog, tako da smo otišli tamo. Ne mogu reći da su proizvodi starice bili mnogo bolji, ali mi se svidjela njezina transparentnost. Uspjeli smo se dogovoriti, ali čak je i ona pretrpala vrećicu trulim voćem.

Dok smo kupovali, prvi prodavač nas je pratio po tržnici, psujući (na hrvatskom): “Ti jebeni purgeru, što misliš tko si dovraga ti, vrati se tamo odakle si došao”. Ispred moje američke supruge i naše djece u dobi od 9, 7, 5, 3 i 1,5 godina – koji govore engleski i hrvatski. Ali to je činio i pred stotinu turista na tržnici koji možda ne razumiju jezik, ali razumiju agresivno ponašanje. Što mislite, kakvo će biti njihovo mišljenje o ovom čovjeku, ovoj tržnici, ovom gradu, ovoj državi?

Člankom 7. Zakona o zaštiti potrošača propisano je da prodavači moraju jasno, vidljivo i razumljivo prikazati maloprodajnu cijenu proizvoda koji se prodaje… i poštivati deklariranu cijenu. Ako ne iskažu cijenu, jedini mogući zaključak je da je cijena nula… a prodavatelj mora poštivati tu cijenu.

Dakle, idite do Trogira, Zadra, Splita, Dubrovnika i Hvara i zatražite svoje zakonom propisane besplatne proizvode. Ako ih ne dobijete, pozovite inspekciju. Ovaj zakon donesen je 2007. godine i temelji se na direktivama EU iz 1993. i 1998. godine. U 2019. godini u Hrvatskoj se još oko toga natežemo, tako da očito zakon nije problem.

Problem je u tome što naši prodavači na obali slijede drugačiji “zakon”. Njihov “zakon” navodi da ako čujete kupce koji govore engleski, njemački ili talijanski, trebali biste udvostručiti cijene i dati im pola trulog voća jer će oni kupiti “bilo što”. Ako govore hrvatski, ali ne i lokalni dijalekt, onda cijene rastu za 30-50%. Ako su lokalni, dajete im uobičajenu cijenu.

Kad turisti odu, svoja iskustva nose kući. Njihove opekline od sunca zacjeljuju, ali osjećaj da ih se pokušalo opljačkati u Hrvatskoj neće nestati, i oni će o tome pričati svojim prijateljima. Ljudi koji su jednom kupili “bilo što” uskoro će kupiti “ništa” u Hrvatskoj. To je također zakon standardnog ponašanja potrošača.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
21:25 08.07.2019.

Doobro jutro!!! Pjesnici su čuđenje u svijetu!!! Očito je gospodin Milan A. Račić prvi put na našem lijepom moru, ili na njemu nije bio jako, jaaako dugo. Ja sam jedva dočekao da su mi djeca odrasla, pa ne moram zbog njih svako ljeto trpiti tu tlaku. Kaos na auto cestama, deranje na svakom koraku, pljačku, cijene u Konzumu 30% veće nego u Zagrebu, na placu astronomske cijene polutrulog voća i povrća, bezobrazne iznajmljivače apartmana koji mi broje tuširanja i minutažu uključene klime (ako je uopće ima), drske i neodgojene prodavače i konobare, koji na domaćeg gosta gledaju svisoka, razmicanje ručnika rasprostrtih po plaži preko noći...i tako dalje, i tako dalje. Vratiš se zadužen do grla, odeš na posao umorniji i pod većim stresom nego što si bio prije tzv. godišnjeg odmora. Stoga ja već desetak godina ljeto provodim u svom vrtu, pod drvetom, u hladovini, s psom pod nogama i hladnom cugom pri ruci. Onak' purgerski...A more? Neka tovarima njega i neka im njihovog pljačkaškog mentaliteta, ja ne bih više išao da mi plate 15 dana pun pansion. Neka traže drugu ovcu za šišanje, mene i moje obitelji su se dosta našišali.

IG
Igggy
08:25 09.07.2019.

Pa negdje do Raba je još O.K. Ispod, pogotovo u Dalmaciji, samo gledaju kako da te opljačkaju. Zato tamo vise ne idem! A čini mi se da nas ima još...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije