Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.12.2018. u 09:17

Ovako imamo sluđene i zbunjene ljude koji ne znaju što im je činiti

Paket mirovinskih zakona koje je ministar Pavić branio jučer u parlamentu u mnogim je elementima povoljniji nego što se to činilo sredinom godine, kad su u javnu raspravu pušteni prvi prijedlozi zakonskih rješenja.

Početne su se pozicije mijenjale preko noći, je li bilo popuštanja zbog pritiska javnosti, političkih kombinatorika vezanih uz izbore, prijetnji sindikata ili lobiranja utjecajnih skupina znaju samo oni koji su popuštali, no neovisno o tome šteta je počinjena!

Puno radnika otišlo je ili se sprema u mirovinu zbog straha da će proći lošije, zakonska rješenja dorađivala su se u hodu i bez značajnije rasprave zainteresiranih skupina. Sve se radi u zadnji tren pa je ostalo premalo vremena za upoznavanje javnosti s novim rješenjima!

A i rješenja su takva da je i najupućenijima teško reći je li, na primjer, bolje uzeti mirovinu drugog stupa ili se vratiti u prvi, je li bolje otići ili ostati? Ljudi koji su požurili uglavnom su to učinili jer su se bojali da će im po novome mirovina biti niža ili da će morati dulje raditi.

Ispostavilo se da je rješenje napisano u konačnoj verziji za određeni broj radnika povoljnije i od sadašnjeg zakona. Primjerice, postojeći iznosi penalizacija za žene koje imaju 32, 33 ili 34 godine staža te za muškarce s 35 i 36 godina staža oštriji su nego što to predviđa novi zakon. Ako je nekoga iz te skupine strah potaknuo da već ove godine ode u mirovinu, tada je pogriješio.

No, isto tako ženi koja ima 37, 38 ili 39 godina staža te muškarcu s 38, 39 ili 40 godina staža prijevremena mirovina po sadašnjim uvjetima povoljnija je od mirovine koju će dobiti nakon siječnja 2019. godine!

Donošenje važnih zakona koji se tiču velikog broja građana u zadnji tren loša je praksa i s njom bismo trebali prekinuti! Mirovinski paket zakona trebalo je prihvatiti barem u prvom dijelu godine kako bi građani imali dovoljno vremena da prouče uvjete, sve usporede i na miru odluče što dalje.

Ovako imamo sluđene i zbunjene ljude koji ne znaju što im je činiti, ali i nervozne savjetnike u raznim službama koji bi im trebali pomoći i olakšati odluku, a ni oni ne znaju kako će u konačnici sve izgledati.

VIDEO: Mirenje Vlade i sindikata

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
06:34 06.12.2018.

Kod nas je uvijek problem! Ako je brzo, zašto je brzo? Ako je sporo, zašto je sporo? Uvijek je netko pogođen promjenama! Zbog, upravo ovakvog komentara koji je napisala novinarka nikakve promjene ne možemo napraviti! Kao student koji uči, ali se ne osjeća nikada sposoban da iziđe na ispit jer nije sve naučio, pa propadne! Tako je i Buridanov magarac umro između dva plasta sijena! Meni se osobno ministar ne sviđa, ali mi se sviđa da je uvažio (on ili drugi pa oni njega nagovorili, svejedno) mnoge opravdane kritike i na kraju je zakon vrlo realan! Dakle, ne da nije bilo javne rasprave, nego je bila, a i javnost se slušala i uvažavali! Kao rijetko kada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije