Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.09.2018. u 10:10

Može se pretpostaviti da je dogovor postignut na susretu Plenkovića i Orbana ljetos u Opatiji

Mađarska je susjedna zemlja s kojom želimo graditi dobre odnose, kazala je HDZ-ova euroveteranka Dubravka Šuica objašnjavajući zašto su HDZ-ovi eurozastupnici glasali zaštitnički prema Mađarskoj i premijeru Viktoru Orbanu.

"Zločesti i neposlušni" Orban fasovao je u Europskom parlamentu unatoč glasovima Hrvata osudu, a pri glasanju se čak bio podijelio glasački stroj Europučana.

Zastupnici vladajućeg HDZ-a očekivano su glasali u korist Orbana i Mađarske, naravno ne zato što nam je Mađarska susjedna zemlja, kako to, inače, točno primjećuje gđa. Šuica, nego zato što su Hrvatska i Mađarska očito postigle prethodni dogovor o glasanju.

Zanimljivo, zadnji susret našeg premijera Andreja Plenkovića i mađarskog Orbana zbio se prije mjesec dana u Opatiji, u vrijeme kada su obojica bili na ljetovanju na Jadranu. Stoga je taj susret bio neformalan, no razgovaralo se o "bilateralnim i europskim temama".

Bilateralno u hrvatsko-mađarskim odnosima jest situacija INA-MOL, a što je bila europska tema, to smo vidjeli sada. Od prvog dana svog imenovanja premijer Plenković upro je s Orbanom postići dogovor o rješavanju otkupa Ine iz ruku mađarskog MOL-a.

Kako je interes Mađara da prije konačnog izlaska riješe, odnosno likvidiraju rafineriju u Sisku kako njihova moderna rafinerija u blizini RH ne bi imala konkurencije, to bi mogao biti predmet trgovine. Kako se čuje, upravo kreće modernizacija riječke rafinerije koja će stajati stotine milijuna eura.

Mađari su dugo blokirali i tu svoju obvezu pa je pomak na terenu znakovit. Politički znakovit.

O sadržaju već brojnih razgovora Plenkovića i Orbana možemo samo ovako spekulirati te se nadati da će, ako je ovdje riječ o političko-gospodarskom strateškom dogovaranju, ovoga puta interesi Hrvatske biti zaštićeniji nego u prošlosti. Te da će, ako predmet političkog dogovora Hrvata i Mađara počiva na gospodarskim i energetsko-infrastrukturnim interesima, naša strana ovaj put dobro trgovati.

>> Pogledajte video - Maketa prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

Komentara 36

DU
Deleted user
10:46 13.09.2018.

Mađari pod optužbama korupcije prisvoje najvažniju hrvatsku stratešku kompaniju. Županijski sud u Zagrebu zatraži izručenje jednog od glavnih osumnjičenika. Mađarski sud odbije izručenje. Sud EU naloži Mađarskoj da izruči Hernandija. Mađarski sud odbije izručenje. EU paralament glasa o sankcijama Mađarskoj zbog kršenja vladavine prava. Hrvatski 'domoljubni' predstavnici glasaju protiv sankcija. Tko je tu lud?!?!?

BO
bognar
10:27 13.09.2018.

Dobro naplatiti se moze samo za dobar rad a za ovo sto radi Hrvatska sigurno ne

GV
golub Vaso
10:43 13.09.2018.

skidamo gaće svima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije