Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.07.2019. u 07:58

USKOK još nema adekvatne prostore, uređaji za snimanje stari su i kvare se...

Svi znamo koliko je važna borba protiv korupcije i kriminala. Osobito političarima usta su puna slatkorječivosti o toj temi. Naravno, to je jedan od strateških ciljeva svih bivših premijera, još od Ive Sanadera, kao i svih stranaka, pa i HDZ-a. Predsjednik Vlade Andrej Plenković baš je borbu protiv korupcije istaknuo kao jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Eto, i neki dan, kad je smijenio ministre, bio je rezolutan: “Nikada nikome neću dopustiti da meni i mojoj Vladi lijepi etikete i epitete koji imaju veze s korupcijom.” Evo onda nekoliko etiketa koje smo našli u godišnjem izvješću DORH-a za 2018. Uvjereni smo da premijer, unatoč prioritetima, te iako je USKOK jedna od poštovanijih pravosudnih institucija izvan RH, neće europske kolege dovesti u prostorije USKOK-a iz jednostavnog razloga što ne želi sebe i zemlju izložiti sramoti pokazujući im u kakvim se prostornim uvjetima pišu istražna rješenja i optužnice, s kakvom tehnologijom za snimanje dokaznih radnji, kamo se odlaže arhiva...

Naravno, nije taj problem od jučer. Traje ta “briga” puno dulje. USKOK postoji 18 godina i odavno se u godišnjim izvješćima DORH-a ističe ozbiljan problem neadekvatnog prostora. Iako se i bivša vlast uoči dolaska na vlast na sav glas derala: “Glas za Kukuriku koaliciju je glas za društvo i politiku bez korupcije.” Naravno, ugodniji ambijent, dovoljan broj kvalitetnih prijenosnih računala i opreme za snimanje dokaznih radnji, barem pomlađen vozni park od postojećeg prosječne starosti 15 godina, i sve druge “etikete” koje je glavni državni odvjetnik nalijepio političkim verbalnim prvacima, kad bi se i uklonile, ne bi unaprijedile borbu protiv kriminala i korupcije.

Uostalom, to je jedna od profesija, to novinari dobro znaju, za koju jesi ili nisi. O tome je i Dražen Jelenić u intervjuu za Večernji list upozorio rekavši kako ne bi želio da imamo tužitelje kojima je svejedno. Ali, uvjeti rada USKOK-a i državnih odvjetnika ogledalo su odnosa politike i društva i pokazuju koliko nam je stvarno stalo. A sada samo otkrivaju političko licemjerje onih kojima je zapravo svejedno.

Ključne riječi

Komentara 2

SR
sramitese
22:37 28.07.2019.

krva zrnca i ne ucinjena lustracija..su krivi za ..ovo sta imate..danas..bananu od drzave.

NI
nikola1975
07:51 29.07.2019.

Vrli novinaru. Uskok je ,uz čas izuzetcima, nakupina dvijevrste ljudi. Pokvareni ( da ne upotrijebim težu kvalifikaciju) ili su nesposobni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije