Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogući brexit budi novu IRA-u

Upitna stabilnost nekad najnesigurnijeg dijela Europe

Napad autobombom u Omaghu
Foto: Reuters/PIXSELL
21.03.2016.
u 15:15

Mir u Sjevernoj Irskoj traje već 17 godina, no ovo primirje osjetljivije je nego što se čini na prvi pogled, a sukobi na otoku mogli bi ponovo početi

Nakon potpisivanja primirja 1999. godine, IRA je službeno raspuštena, no njeni nekadašnji članovi ostali su aktivni. Dio nekadašnjih irskih boraca posvetio se borbi protiv dilera droge na otoku, primjenjujući protiv njih iste metode kakve su primjenjivane protiv britanskih snaga. Dilere su smicali, pucali im u koljena, progonili ih... Postotak korisnika droge na otoku u kratko je vrijeme prepolovljen.

Sjeverna Irska, nekad jedan od najnestabilnijih dijelova ne samo Europe nego i svijeta, mirna je već 17 godina, no po svemu sudeći, situacija bi se uskoro mogla drastično promijeniti. Dok su Velika Britanija i Republika Irska obje članice Europske unije, dok god na Zelenom Otoku gotovo i ne postoji granica i dok su veze Sjeverne Irske i ostatka otoka vrlo čvrste, bez vidljive podjele, situacija je relativno mirna.

Sada, kako se bliži britanski referendum o izlasku iz Europske unije i kada postoji realna opcija da granica ponovo podijeli irski otok, stvari se potpuno mijenjaju.

Semtex i strojnice s istoka

Koliko je situacija ozbiljna, pokazuje i bombaški napad izveden prije nekoliko dana, u kojemu je poginuo jedan od čuvara zatvora u Belfastu. Samo nekoliko sati nakon eksplozije za ovaj bombaški udar odgovornost je preuzela Nova IRA (New IRA). Riječ je o novoj frakciji Irske republikanske armije, terorističke organizacije koja je potpisivanjem mirovnog sporazuma 1999. godine raspuštena i razoružana.

Nova IRA, prema procjenama obavještajnih službi, ima oko 300 članova, a njen arsenal čine automatske puške AK47 zaostale iz prijašnjih vremena, ali i nabavljene na istoku Europe, u balkanskim zemljama te u nekadašnjim članicama Varšavskog pakta poput Slovačke. Uz strojnice, pripadnici Nove IRA-e naoružani su i pištoljima, ali i plastičnim eksplozivom semtex od kojega se proizvode improvizirane eksplozivne naprave.

Prema analizama sigurnosnih službi, broj pripadnika Nove IRA-e za sada je relativno malen, no mogao bi se znatno povećati u slučaju da doista dođe do većih tenzija ili incidenata. Uostalom, Sjeverna Irska i danas je duboko podijeljena iako se to na prvi pogled ne vidi.

– Belfast je zapravo podijeljen na tri dijela. Središte grada je zajedničko, tu dolaze i republikanci i unionisti, tu grad koliko-toliko živi. Ali središte grada, njegov trgovački dio, samo je manji dio Belfasta. Tu su još katolički dijelovi u kojima ogromnu većinu čine republikanci, kao i protestantski dijelovi grada kojima dominiraju unionisti. Tu nema miješanja. Protestanti gotovo nikada ne odlaze u katoličke dijelove i suprotno. Mogu se susresti eventualno u središtu grada, no i tu se u razgovorima izbjegava politika – kazao mi je Cullen Malley kad smo prije nekoliko mjeseci razgovarali u Belfastu. Kako je ovaj sjevernoirski novinar, inače republikanac po uvjerenju, tvrdio, mir u Sjevernoj Irskoj prilično je labilan i sve ovisi o tome što će se događati sljedećih mjeseci. Uostalom, i mjesto na kojemu smo razgovarali, bar hotela Europa, bilo je prilično jak podsjetnik na krhkost mira u Belfastu. Naime, uz titulu najluksuznijeg hotela u Belfastu, hotel Europa nosi još jedan rekord.

To je hotel koji je pretrpio najviše bombaških napada u povijesti. Tijekom godina nereda u Sjevernoj Irskoj, tijekom otprilike desetljeća i pol, u hotelu i oko njega postavljeno je i detonirano čak 28 bombi i eksplozivnih naprava. Ipak, hotel ni na trenutak nije zatvorio vrata. Sva šteta odavno je popravljena, no pitanje je hoće li se mir u Sjevernoj Irskoj trajno zadržati ili će eksplozije autobombi i postavljanje semtexa ponovo postati svakodnevica.

Situacija u Belfastu, najvećem i zasigurno najkozmopolitskijem gradu Sjeverne Irske, još je i relativno dobra u usporedbi sa situacijom u ostalim gradovima sjevernog dijela otoka. Pogotovo u Derryju, kako ga zovu republikanci, ili Londonderryju, kako ga zovu unionisti.

U ovom gradu, u kojemu se dvije strane ne mogu dogovoriti ni o imenu, a kamoli o čemu drugom, podjela između protestanata i katolika je najvidljivija. Uostalom, upravo se u ovom mjestu 1972. i dogodio pokolj 13 civila koje su, za njihova protestnog marša, pobili pripadnici britanske padobranske postrojbe. Taj je pokolj danas poznat kao Bloody Sunday, Krvava nedjelja koju su u svojoj pjesmi opjevali i U2.

Derry je danas jedno od središta za koje se vjeruje da će dati relativno veliki broj pripadnika IRA-e ako dođe do novih sukoba kakvi su u Sjevernoj Irskoj buktali sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Upravo u Derryju djeluje Na Fianna Éireann, poluslužbena organizacija mladih Iraca koji djeluju poput skauta, izviđača, no jasno tvrde da svoje vještine razvijaju kako bi jednom u budućnosti “pomogli oslobođenju Irske od Britanaca”.

– Nas klasificiraju kao moguće mlade teroriste, ali treba znati, što se vidi iz povijesti Irske, da dok su god Britanci ovdje, na otoku, prije ili kasnije napravit će masakr nad irskim civilima – ustvrdio je jedan od pripadnika Na Fianna Éireanna, pod uvjetom anonimnosti, u intervjuu koji je nedavno dao irskim medijima.

Obljetnica Uskrsnog ustanka

Osim mogućeg britanskog izlaska iz Europske unije, još je jedan razlog zbog kojeg analitičari očekuju skoro buđenje i jačanje IRA-e i moguće terorističke napade na sjeveru otoka. Naime, za nekoliko tjedana, sredinom travnja, stota je obljetnica Uskrsnog ustanka koji su 1916. pokrenuli irski republikanci kako bi svrgnuli britansku vlast na otoku i uspostavili neovisnu irsku republiku. Ustanak je propao, pobunjenici su smaknuti, a južni dio otoka dobio je samostalnost tek šest godina kasnije, 1922., nakon što je potpisan Anglo-irski sporazum. Ipak, Uskrsni ustanak ključni je događaj u irskoj povijesti i republikanci na sjeveru otoka već su najavili velike prosvjedne marševe protiv britanske dominacije.

– Možda se čini da IRA ne postoji već godinama, da nije aktivna, no to je daleko od istine. To je vrlo aktivna organizacija, a ja to najbolje znam. Proveo sam cijeli niz godina u njihovim redovima, a sada me žele ubiti. I vjerojatno će u tome prije ili kasnije uspjeti – kaže šezdesetogodišnji Sean O’Callaghan, poznat kao britanski doušnik iz Irske republikanske armije. Pridružio se IRA-i kao mladić, ubio je jednog policajca i jednu nastavnicu. Ranih osamdesetih predao se policiji, a osuđen je na 539 godina zatvora. Pušten je na slobodu nakon što je počeo surađivati s britanskim vlastima, a danas se skriva na nepoznatoj lokaciji u Londonu. Nema mobitel, ne koristi kreditne kartice, ne pojavljuje se na javnim mjestima. No jasno mu je da je IRA sve jača, unatoč prividnom miru na ulicama Sjeverne Irske.

– Gotovo sam siguran da će doći do mene. A što nas čeka sljedećih tjedana, kada se približi obljetnica Uskrsnog ustanka, tek ćemo vidjeti. U svakom slučaju, ne čeka nas ništa dobro – kaže O’Callaghan.

Republikanci protiv unionista

Ova strahovanja možda su pretjerana, no činjenica je da je Nova IRA prije nekoliko dana podmetnula bombu u kojoj je stradao policajac čime je ponovo otvoren put sukobu radikalnih irskih republikanaca s jedne i unionista s druge strane. Ni jednima ni drugima grafiti na zidovima Belfasta očito nisu dovoljan podsjetnik na užase koje su prolazili prije dvadesetak godina.

>> BDP im godišnje raste 7 posto, no ne mogu sami složiti vladu 

>> Enda Kenny podnio ostavku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije